rozmarýn
Zdroj: www.bhg.com.au

Rozmarýn (Salvia rosmarinus syn. Rosmarinus officinalis) je vonná a lahodná kulinární bylinka, která je oblíbená jak mezi zahradníky, tak kuchaři. Umět rozmnožovat rozmarýn je cenově efektivní způsob, jak množit tuto rostlinu podle libosti. Nejjednodušší způsob, jak získat mnoho nových rostlin rozmarýnu z jedné mateřské rostliny, je zakořenit řízky stonků buď ve vodě, nebo v půdě. Následujte tyto tipy a krok za krokem instrukce, abyste začali. Jak množit rozmarýn v půdě nebo ve vodě?

Nejlepší čas na množení rozmarýnu

Rozmarýn lze množit v průběhu celé vegetační sezóny, ale nejlepší doba na řezání řízků rozmarýnu je koncem jara až začátkem léta, před tím, než rostlina vykvete. Pokud chcete přezimovat řízky rozmarýnu uvnitř, ořízněte stonky na podzim před mrazem, ale pečlivě je prohlédněte na přítomnost škůdců, než je přinesete dovnitř.

Jak rozmnožovat řízky rozmarýnu v půdě

Zakořenění rozmarýnu v půdě trvá o něco déle než rozmnožování ve vodě, ale je praktické, protože řízky zakoření v květináčích a nemusí být později přesazovány.

Krok 1: Ořízněte řízky stonků

Ořízněte řízky dlouhé 7,5 až 15 cm zdravých stonků rozmarýnu pomocí ostrých, čistých zahradních nůžek nebo nožů. Řízky ořízněte přímo nad uzlem listu, aby se mateřská rostlina větvila. Odstraňte všechny listy na dolních 5 cm řízků prsty.

Hledejte stonky rozmarýnu, které aktivně rostou, jsou pružné a mají zelené listy. Rozmarýnové rostliny se stávají dřevnatými se stárnutím a dřevnaté stonky jsou mnohem obtížnější k rozmnožování.

Jak množit rozmarýn v půdě nebo ve vodě: návod krok za krokem
Zdroj: www.bhg.com

Krok 2: Aplikujte hormonální kořenové látky

Namáčejte řezné konce stonků rozmarýnu do vody a ponorte je do misky s práškovým hormonálním kořením. Hormonální kořenová látka není striktně nutná, ale pomáhá urychlit zakořenění řízků a může chránit proti hnilobě.

Jak množit rozmarýn v půdě nebo ve vodě: návod krok za krokem
Zdroj: www.bhg.com

Krok 3: Vysaďte řízky

Naplňte malé květináče dobře propustnou zahradní zeminou nebo vlhkým pískem a otvory na zasazení vyškrábejte tužkou nebo hůlkou. Do každého otvoru na zasazení vložte řízek rozmarýnu tak, aby listy byly nad úrovní půdy, a pevně zaklepejte zeminu kolem základny každého řízku. Pokud zakořeňujete více rostlin rozmarýnu ve stejném květináči, umístěte řízky nejméně 7,5 cm od sebe.

Jak množit rozmarýn v půdě nebo ve vodě: návod krok za krokem
Zdroj: www.bhg.com

Krok 4: Poskytněte vodu, vlhkost a světlo

Podávejte řízkům vodu, dokud voda neproteče dno květináče. Poté umístěte průhlednou plastovou kopuli nebo pytel přes řízky, aby se zvýšila vlhkost okolo řízků a zabránilo se rychlému vysychání půdy. Umístěte květináče pod světlo pro růst nebo na parapet okna, který dostává světlé, nepřímé světlo, a pravidelně je zalévejte, aby zůstala půda vlhká, ale ne zamokřená.

voda, světlo
Zdroj: www.bhg.com

Krok 5: Kontrola kořenů

Řízky rozmarýnu trvá přibližně 4 až 8 týdnů, než zakoření v půdě. Jakékoli řízky, které během této doby zhnědnou nebo shodí listy, nezakoření a měly by být kompostovány. Budete vědět, že řízky zakořenily, když začnou růst nové listy a nemůžete je snadno vytáhnout z půdy prsty. V této fázi můžete buď ponechat řízky rozmarýnu v jejich původních květináčích, přesadit je do větších kontejnerů nebo je otužit a přesadit je do vaší zahrady po posledním datu mrazu na jaře.

Jak rozmnožovat rozmarýn ve vodě

Zakořenění řízků rozmarýnu ve vodě může být obtížné, protože bylinky zakořeněné ve vodě jsou náchylnější k hnilobě. Pokud však udržujete své kontejnery čisté, tato technika je užitečná a řízky obvykle koření ještě rychleji ve vodě.

Postupujte podle kroků popsaných v prvním kroku výše pro ořezání řízků z rostliny rozmarýnu. Poté umístěte řízky do čisté vázy nebo jiné nádoby s asi 2,5 cm vody a ujistěte se, že žádné listy nejsou ponořeny pod hladinu vody, jinak by mohly hnit. Vodu vyměňujte každé pár dní a vyhoďte řízky, které začnou hnědnout nebo shazují listy.

Použijte průhlednou skleněnou nádobu k rozmnožování rozmarýnu ve vodě, abyste snáze udržovali úroveň vody a mohli pozorovat klíčící kořeny.

Řízky rozmarýnu by měly začít vyvíjet kořeny asi za 2 až 6 týdnů, když jsou rozmnožovány ve vodě. Jakmile řízky vyvinou čtyři až pět kořenů dlouhých přibližně 1,25 cm, zasaďte řízky do zeminy. Udržujte řízky na světle, nepřímém světle a pravidelně zalévejte.

Péče o zakořeněné rostliny rozmarýnu

Jakmile zakořeněné řízky začnou produkovat nový růst, můžete pokračovat v jejich pěstování buď uvnitř, nebo je otužit a přesadit je do zahrady po nebezpečí mrazu na jaře. Zavedený rozmarýn by měl dostávat nejméně šest až osm hodin světla denně a neměl by být příliš často zaléván, protože rozmarýn je náchylný k hnilobě kořenů. Dobrým pravidlem je zalévat rostliny rozmarýnu pouze tehdy, když je vrchní 2,5 cm půdy suchá.

Venkovní rozmarýn nepotřebuje mnoho péče a je relativně odolný vůči škůdcům. Rozmarýn pěstovaný v interiérech však často vysychá kvůli suchému vnitřnímu vzduchu. Abyste tomu předešli, udržujte rostliny rozmarýnu na pečlivě vyladěných podnosech nebo je pěstujte poblíž zvlhčovače vzduchu.

Jak množit rozmarýn v půdě nebo ve vodě: návod krok za krokem
Zdroj: www.bhg.com

Celkově lze říci, že rozmnožování rozmarýnu je dostupným způsobem, jak rozšířit tuto oblíbenou bylinku. Pokud se rozhodnete pro zakořenění řízků ve vodě, můžete očekávat rychlejší výsledky, ale s rizikem hniloby. Pokud volíte zakořenění v půdě, trvá proces déle, ale řízky často lépe koření a jsou méně náchylné k problémům s hnilobou. Důležité je vzít řízky ze zdravé mateřské rostliny v době, kdy je rostlina aktivně rostoucí. Po zakořenění je klíčové poskytovat novým rostlinkám správnou péči, včetně dostatečného světla a správného zavlažování, aby se zajišťoval jejich zdravý růst a vývoj. Výsledkem budou nové rostliny rozmarýnu, které můžete buď pěstovat doma, nebo vysadit do zahrady, přičemž si můžete užívat čerstvou a aromatickou úrodu této užitečné bylinky.

Podívejte se i na náš další článek! 10 nejlepších společníků špenátu pro ochranu proti škůdcům

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno