rajčata
Zdroj: www.marthastewart.com
Jak často zalévat rajčata – a jak to dělat správně
Jak často zalévat rajčata – a jak to dělat správně
Jak často zalévat rajčata – a jak to dělat správně

Správný harmonogram a technika zalévání rajčat mohou znamenat rozdíl mezi sladkými, šťavnatými plody a zahradou plnou popraskaných stonků a vadnoucích květů. Přestože přesný čas mezi zaléváním se může lišit v závislosti na zahradě a dalších faktorech, existují některé osvědčené postupy, které zůstávají konzistentní. Přečtěte si odborně doporučené rady, jak často zalévat rajčata pro zdravou úrodu po celou sezónu.

Signály, že vaše rajče potřebuje vodu

Nejjednodušší a nejefektivnější způsob, jak zjistit, zda rostlina potřebuje vodu, je dotknout se povrchu půdy. Pokud je horní vrstva suchá, je čas zalévat. Pokud je půda stále vlhká, ten den zalévání není potřeba. Vadnoucí rajčata mohou být znakem suché půdy nebo nedostatku vody, ale nejsou spolehlivým ukazatelem, zda rostlina potřebuje vodu. Rajčata se mohou také vadnout během sucha nebo vysokých teplot, proto je vždy nejlepší zkontrolovat vlhkost půdy před zaléváním.

Jak často zalévat rajčata

Jak vaše rajčata rostou, jejich potřeba vody se mění. Harmonogram, který fungoval, když jste semena zaseli, bude třeba upravit, jak sezóna postupuje.

Semena: každých pár dní

Před zasazením semínek rajčat zvlhčete půdu. Udržujte médium rovnoměrně vlhké postřikem rostlin každých pár dní nebo zaléváním ze spodní strany, když je horní vrstva půdy suchá. Neponechávejte nádobu s vodou déle než 15 až 30 minut. Odstraňte veškerou přebytečnou vodu z podmisky.

Mladé rostliny: až každý den

Během prvního týdne po vysazení je pravidelně zalévejte, jak se rostliny přizpůsobují svému novému prostředí. To může znamenat i každodenní zalévání, pokud je půda suchá. Postupně snižujte frekvenci zalévání po prvním týdnu, aby kořeny mohly růst hlouběji a vyvinout toleranci vůči suchu.

Jak často zalévat rajčata – a jak to dělat správně
Zdroj: www.rasnetwork.org

Zralé rostliny: 2 až 3krát týdně

Po několika týdnech růstu můžete snížit frekvenci zalévání. Konzistence je klíčová, protože nechcete, aby půda úplně vyschla nebo byla příliš mokrá. Očekávejte, že rostliny dostanou celkem mezi 3,8 a 5,7 litru vody týdně, rozdělené do dvou až tří zalévání.

Rostliny s plody: podle potřeby

Rostliny, které nesou plody, potřebují méně časté zalévání; příliš mnoho vody může způsobit praskání rajčat. Na druhou stranu, nedostatek vody může snížit produkci plodů, proto pokračujte v zalévání rostlin, když je půda suchá.

Jak často zalévat rajčata – a jak to dělat správně
Zdroj: www.rasnetwork.org

Další faktory, které ovlivňují zalévání rajčat

Správná frekvence zalévání rajčat závisí také na několika dalších faktorech, včetně typu půdy, zda jsou rajčata v zemi nebo v nádobě, zralosti rostliny, velikosti kořenového systému a počasí.

Typ půdy

Ideální půda pro rajčata je úrodná, humózní a dobře propustná. V písčitých půdách bude potřeba zalévat častěji kvůli rychlému odtoku vody. Půdy s vyšším obsahem jílu zadržují vodu déle a vyžadují méně časté zalévání. Přidejte organický mulč, aby půda zůstala vlhká a prodloužila intervaly mezi zaléváním.

Objem půdy

Zahradní záhony, vyvýšené zahrady a nádoby obklopují rostlinu různými objemy půdy. Pravidlo: čím menší objem půdy, tím častěji budete muset zalévat. Nádoby mají omezený objem a vyžadují nejčastější zalévání, protože půda vysychá rychleji než zahradní záhony. Vyvýšené záhony zadržují vlhkost déle než nádoby, ale vysychají rychleji než půdy v zemi.

Odrůda rajčat

Jedním z klíčových faktorů ovlivňujících frekvenci zalévání rajčat je velikost kořenového systému. Větší kořenový systém potřebuje více vody než menší. Menší determinované odrůdy, které jsou šlechtěny pro pěstování v nádobách, mají nižší potřebu zalévání než větší indeterminované odrůdy, jako jsou bifteková rajčata.

Jak často zalévat rajčata – a jak to dělat správně
Zdroj: www.rasnetwork.org

Počasí

Sledujte sluneční svit, teplotu a srážky – všechny tyto faktory ovlivňují zalévání vašich rostlin. Když je počasí horké a suché, bude potřeba zalévat častěji, obvykle několikrát týdně pro vyvýšené záhony a denně pro nádoby. Pokud rostliny dostanou alespoň 2,5 cm srážek týdně, další zalévání nemusí být potřeba.

Nejlepší metoda zalévání rajčat

Rajčata by měla být zalévána u jejich báze, pomalu a hluboko. Pomalu, hluboko zalévání podporuje rozvoj kořenů lépe než lehké postřikování povrchu půdy. Zalévání shora může vyvolat plísňové infekce, proto pokud je to možné, použijte zavlažovací hadice nebo kapkovou závlahu. Vyhněte se postřikovačům, které více zvlhčují stonky a listy než bázi rostliny; více vody se vypaří, než se vsákne do kořenů.

Doporučuje se zalévat rostliny v chladnější části dne, ráno. Zalévání ráno před nástupem odpoledního tepla může pomoci snížit vadnutí a chránit rostlinu před poškozením teplem.

Jak často zalévat rajčata – a jak to dělat správně
Zdroj: www.marthastewart.com

Celkově lze říci, že správné zalévání rajčat je klíčové pro dosažení zdravých a chutných plodů. Frekvence a metoda zalévání se mohou lišit v závislosti na typu půdy, objemu půdy, odrůdě rajčat a počasí. Je důležité udržovat půdu rovnoměrně vlhkou a zabránit jejímu přemokření nebo úplnému vyschnutí. Zalévání u báze rostliny, pomalu a hluboko, je nejlepší způsob, jak podpořit zdravý růst kořenů a minimalizovat riziko plísňových infekcí. Sledujte své rostliny, přizpůsobujte frekvenci zalévání podle potřeby a těšte se na bohatou úrodu šťavnatých rajčat.

Podívejte se i na náš další článek! Bazalka: jak pěstovat bazalku doma po celý rok

Jak často zalévat rajčata – a jak to dělat správně
Jak často zalévat rajčata – a jak to dělat správně
Jak často zalévat rajčata – a jak to dělat správně

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno