Bazalka je oblíbená bylinka, která dodává výraznou chuť mnoha pokrmům. Abyste měli zdravou a chutnou bazalku, je důležité ji správně zalévat. V tomto článku se dozvíte, jak často a jakým způsobem zalévat bazalku v květináčích, na zahradě i uvnitř.

Kolik vody bazalka potřebuje

Bazalka má jemné stonky a listy, které potřebují dostatek vody pro správný růst. Množství vody ale závisí na podmínkách, ve kterých bazalka roste.

Bazalka preferuje neustále vlhkou půdu s dobrým odtokem. Půda by neměla nikdy úplně vyschnout, protože to může vést k suchým a křehkým listům. Pravidelné zalévání také zpomaluje kvetení a podporuje bujnější růst. Přelévání však může způsobit hnilobu kořenů, takže je důležité najít správnou rovnováhu.

jak zalévat
Zdroj: www.bhg.com

Zalévání bazalky v květináčích

Bazalka pěstovaná v květináčích vyžaduje častější zalévání než ta na záhonech. Kořeny rostlin v květináčích jsou více vystaveny okolnímu vzduchu, což způsobuje rychlejší odpařování vody.

Květináče z terakoty nebo rostlinné vaky vysychají rychleji než plastové nádoby. Bazalka pěstovaná venku v květináčích potřebuje během léta zalévat každých 1 až 3 dny, zatímco ta pěstovaná uvnitř stačí zalévat asi jednou týdně. Před každým zaléváním zkontrolujte vlhkost půdy a zalévejte, když je horních 2,5 cm půdy suchých na dotek.

Zalévání bazalky na zahradě

Bazalka pěstovaná na zahradě nepotřebuje tak časté zalévání jako ta v květináčích. V horkém počasí ji zalévejte každé 1 až 3 dny, zatímco v chladnějším počasí postačí jednou za 5 až 7 dní.

Při teplotách nad 35 °C je třeba zalévat denně a chránit rostliny před slunečním úpalem. Pravidelně kontrolujte bazalku na známky žízně, jako jsou zvadlé listy nebo stonky, a podle potřeby ji zalévejte.

Zalévání bazalky uvnitř

Bazalková semínka a sazenice, které začínáte pěstovat uvnitř, potřebují zalévat jednou denně během prvních týdnů života. Půda by měla být stále vlhká, ale ne příliš mokrá. Nejlepší je zalévat mladé rostliny ručním postřikovačem a znovu zalévat, když je horní vrstva půdy suchá.

Základní tipy na zalévání bazalky

Kromě frekvence zalévání je důležité vědět, jak správně bazalku zalévat. Použijte tyto tipy pro zdravý růst a bohatou sklizeň:

Přelévání bazalky: Hnědé nebo černé skvrny na listech, žloutnutí listů u základny rostliny a zvadlé stonky, i když je půda vlhká, jsou známky přelévání. Nechte půdu vyschnout před dalším zaléváním a snižte frekvenci zalévání.

Podlévání bazalky: Zvadlé, pokleslé rostliny s hnědými a křehkými listy a suchou půdou ukazují na podlévání. Rychle zalijte a zvyšte frekvenci zalévání.

Správná technika: Zalévejte bazalku ráno a směřujte vodu na půdu, aby listy zůstaly co nejsušší. To pomáhá předcházet plísním a dalším chorobám.

Hloubkové zalévání: Pro silnější kořenový systém zalévejte bazalku pomalu a po delší dobu, aby se voda dostala hluboko do půdy.

Mulčování a kompost: Přidání kompostu do půdy a aplikace pár centimetrů vysoké vrstvy mulče pomáhá udržet půdu vlhkou déle.

Dobrá drenáž: Používejte květináče s dobrým odtokem a nechte přebytečnou vodu odtéct předtím, než vrátíte rostlinu na její podložku.

Měřiče vlhkosti: Pomohou předcházet přelévání nebo podlévání bazalky.

Kapková závlaha: Pokud často cestujete, zvažte investici do kapkové závlahy nebo samo zavlažovacích květináčů, které udrží bazalku správně zavlažovanou i během vaší nepřítomnosti.

Dodržováním těchto tipů a technik zajistíte, že vaše bazalka bude zdravá a chutná po celé léto.

Teď už víme, jak často bazalku zalévat. Jak jí pěstovat a pečovat o ní se dozvíte v článku: Bazalka: jak pěstovat a pečovat o rostliny bazalky.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno