jak a kdy sklízet tymián
Zdroj: horticulture.co.uk

Tymián je bylinka s dřevnatými stonky pocházející z oblasti Středomoří, která dodává pokrmům výraznou chuť díky svým drobným lístkům. Správné sklizení tymiánu je klíčové pro zabránění jeho přílišného dřevnatění a poškození rostliny. V dnešním článku vám ukážeme, jak a kdy sklízet tymián, abyste získali co nejčerstvější bylinky a udrželi vaše rostliny zdravé.

Kdy sklízet tymián

Pravidelné sklizení tymiánu zabrání tomu, aby rostlina ztrácela na síle a příliš ztvrdla. Tymián můžete sklízet během celé sezóny, což zajistí, že budete mít vždy čerstvé bylinky do vašich oblíbených receptů. Tymián lze sklízet různými způsoby v závislosti na tom, jak ho chcete použít a zda plánujete jeho sušení.

Pro nejlepší výsledky sklízejte tymián brzy ráno, když už oschla rosa. To zvýší chuť lístků a usnadní jejich rychlé sušení.

Jak a kdy sklízet tymián, aniž byste poškodili rostlinu
Zdroj: www.tastingtable.com

Jak sklízet malé množství tymiánu

Pokud potřebujete jen pár větviček tymiánu do vaření, můžete sklízet tymián kdykoliv během vegetační sezóny odříznutím několika větviček. Čerstvé větvičky rychle dorostou, a protože neberete příliš mnoho lístků, nemusíte se obávat nadměrného ořezu.

Jak sklízet větší množství tymiánu

Pro větší sklizeň tymiánu, kterou plánujete sušit, sklízejte tymián pouze dvakrát nebo třikrát ročně. Ideálně sklízejte na jaře a začátkem léta, těsně před květem rostliny. Sklizeň před květem zajistí nejchutnější bylinky, protože lístky jsou v této fázi plné chutných olejů. Pokud je to nutné, můžete sklízet znovu v srpnu, ale pozdější sklizeň není doporučena, aby měla rostlina čas se zotavit před zimou.

Jak a kdy sklízet tymián, aniž byste poškodili rostlinu
Zdroj: www.allrecipes.com

Jak správně sklízet tymián

Pro malé sklizně odřízněte větvičky tymiánu ostrými nůžkami nebo zahradnickými nůžkami. Odřízněte mladé, jemné větvičky až k zemi a dřevnaté větvičky ihned nad listovým uzlem, abyste podpořili větvení. Při práci si kolem zápěstí mějte gumové pásky a svazujte sklizené větvičky, což vám usnadní jejich následné sušení.

Sklizeň většího množství tymiánu

Pro větší sklizeň použijte ostré nůžky nebo zahradnické nůžky a odřízněte horní třetinu až polovinu rostliny těsně nad listovým uzlem. Začněte s největšími, nejzralejšími stonky a postupujte kolem rostliny, přičemž ji tvarujte. Nikdy nesklízejte více než polovinu výšky rostliny najednou a ponechejte alespoň 12 cm stonků a dostatek zelených lístků.

Jak a kdy sklízet tymián
Zdroj: www.bhg.com

Jak uchovávat čerstvý tymián

Čerstvý tymián můžete použít rovnou ze zahrady nebo ho uložit do lednice na dobu až 2 týdnů zabalený v voskovém obalu nebo plastovém sáčku. Pro dlouhodobé uchování zmrazte tymián v zásobnících na led nebo ho sušte vzduchem či v sušičce potravin.

Sušení tymiánu

Při sušení vzduchem zavěste malé svazky tymiánu na chladném, tmavém místě mimo přímé sluneční světlo a nechte sušit 1 až 2 týdny. Když tymián můžete snadno rozdrolit mezi prsty, je dostatečně suchý. Sušený tymián skladujte celý v hermeticky uzavřených nádobách až 2 roky a drťte ho těsně před použitím, aby si lístky uchovaly své chutné oleje.

Jak a kdy sklízet tymián? Pěstování a sklizeň tymiánu je jednoduchý proces, pokud dodržujete několik základních pravidel. Pravidelná sklizeň podporuje růst a zabraňuje dřevnatění rostliny, což zajišťuje stále čerstvé bylinky pro vaše kuchyňské potřeby. Správným skladováním tymiánu můžete jeho chuť zachovat na dlouhou dobu. Ať už pěstujete tymián pro čerstvé použití nebo sušení, dodržováním těchto rad zajistíte zdravé a produktivní rostliny. Tymián je nejen chutná, ale také nenáročná bylinka, která by neměla chybět v žádné zahradě.

Podívejte se i na náš další článek! Nejlepší společníci pro sladké brambory

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno