česnek
Zdroj: www.thespruce.com
Jak a kdy sklízet česnek na vrcholu jeho kvality
Jak a kdy sklízet česnek na vrcholu jeho kvality
Jak a kdy sklízet česnek na vrcholu jeho kvality

Pěstování česneku je umění, které vyžaduje trpělivost a správný timing. Většina růstu česneku probíhá pod zemí, což může ztěžovat určení správného času pro sklizeň. Pokud sklidíte česnek příliš brzy, skončíte s malými stroužky. Naopak, pokud jej sklidíte příliš pozdě, můžete o svou úrodu přijít kvůli hnilobě. Pro začínající pěstitele česneku může být časování sklizně složité, ale následující tipy vám pomohou zjistit, kdy je česnek připraven k sklizni. Správné načasování vám zajistí nejlepší výnosy a kvalitu česneku. Kromě toho vám tyto tipy pomohou získat i skvělé česnekové výhonky, které jsou jedlé a chutné. Naučte se, jak a kdy sklízet česnek, abyste dosáhli jeho maximální kvality.

Kdy sklízet česnek

Jak se říká, „dobré věci potřebují čas“ a to rozhodně platí pro česnek. Oproti jiným potravinovým plodinám je česnek relativně pomalu rostoucí rostlina a trvá přibližně 8 až 9 měsíců, než cibulky dorostou do velikosti vhodné ke sklizni. Většina pěstitelů sází česnek na podzim a sklízí zralé cibulky následující léto, v červenci nebo srpnu. V teplejších oblastech může být česnek připraven ke sklizni o něco dříve.

Pokud pěstujete tvrdokrké odrůdy česneku, můžete během čekání na zralé cibulky sklízet jedlé česnekové výhonky. Výhonky se obvykle sklízí v červnu, kdy se jejich stonky prodlužují a začínají se točit do spirál. Pokud se však stonky česnekových výhonků začnou narovnávat, jsou již za svým vrcholem. Česnekové cibulky se sklízejí přibližně měsíc po objevení česnekových výhonků, ale různé odrůdy česneku dozrávají různou rychlostí a měkkokrké odrůdy česneku výhonky vůbec neprodukují. Tato variabilita může ztížit určení správného času pro sklizeň, ale existují určité znaky, které vám napoví, že je česnek zralý.

Jak poznat, kdy jsou česnekové cibulky připravené ke sklizni

Podobně jako cibule začínají česnekové listy žloutnout a hnědnout, když cibulky dosáhnou zralosti. Když mají tyto jedlé rostliny na základně dvě uschlé listy a třetí list začíná žloutnout, přestaňte zalévat česnek a nechte půdu vyschnout. Po několika dnech vykopněte zkušební rostlinu nebo dvě, abyste zjistili, jak se cibulka vyvíjí.

Pokud má zkušební česnek dobře formovanou cibulku s plně vyvinutými stroužky, které vyplňují jejich papírové slupky, je čas sklízet zbytek česneku z vaší zahrady. Pokud však zkušební rostlina má malé a špatně vyvinuté stroužky, můžete chtít počkat o něco déle, než sklidíte zbytek úrody. Bez ohledu na velikost stroužků by měl být česnek sklizen, když polovina jeho listů zhnědne, protože stroužky mohou v zemi zhnít, pokud tam zůstanou příliš dlouho.

Zatímco hnědnoucí listy jsou znakem, že česnekové cibulky dosahují zralosti, hnědé nebo žloutnoucí špičky listů mohou také naznačovat nedostatek dusíku. Pokud vaše rostliny vyvíjejí zbarvené špičky listů brzy v sezóně, může vaše česneková úroda potřebovat více hnojiva.

Jak a kdy sklízet česnek na vrcholu jeho kvality
Zdroj: www.bhg.com

Jak sklízet česnek

Ačkoli může být lákavé jednoduše vytáhnout česnekové rostliny za jejich listy, česnekové listy nejsou tak pevné a obvykle se při tahání odlomí od cibulek. Lepší možností je použít lopatku nebo zahradní vidle k uvolnění půdy kolem rostlin, než cibulky opatrně vyjmeme ze země. Buďte opatrní, abyste česnek nepoškodili lopatkou, protože poškozený česnek nevydrží dlouho při skladování.

Pokud je to možné, sklízejte česnek za suchého počasí a uložený česnek nechte na stinném místě, dokud jej nebudete moci přinést dovnitř. Při vykopávání česneku nechte listy a kořeny připojené k cibulkám a jednoduše otřepte přebytečnou hlínu. Příliš mnoho slunce nebo vlhkosti může způsobit, že úroda česneku rychle ztratí svou chuť a zkazí se, proto se vyhněte oplachování stroužků vodou.

Jakékoli česnekové stroužky, které byly během sklizně poškozeny, by měly být ihned použity, aby se zabránilo zkažení, ale zbytek vaší úrody česneku může být konzumován čerstvý nebo uložen pro pozdější použití. Pokud chcete česnek skladovat v spižírně nebo sklepě, musíte nejprve cibulky usušit.

Jak sušit česnekové cibulky

Sušení není nutné, pokud máte v úmyslu česnek zmrazit, zavařit nebo konzumovat čerstvý. Doporučuje se, pokud chcete česnekové cibulky skladovat při pokojové teplotě nebo ve sklepě. Tento proces funguje dobře u tvrdokrkých i měkkokrkých odrůd česneku a pomáhá snížit přebytečnou vlhkost v česnekových stroužcích, takže vydrží déle.

Česnek se obvykle suší na teplém, suchém a chráněném místě s dobrým prouděním vzduchu a minimálním světlem. Nechte listy a kořeny připojené k cibulkám česneku a rozprostřete úrodu česneku v jedné vrstvě na rovném povrchu nebo volně svazujte česnekové rostliny do svazků a zavěste je vzhůru nohama pomocí provázku. Pokud jste příznivci kutilství, můžete si vyrobit jednoduchý sušák na česnek připevněním síťoviny na dřevěný rám a sušením česneku na této síťovině.

Česnek by měl být sušen přibližně 3 až 4 týdny, dokud nejsou slupky cibulek dokonale suché a papírové, kořeny tvrdé a ježaté a listy česneku hnědé a křehké na dotek. Po usušení odstřihněte listy tvrdokrkých odrůd česneku. Skladujte cibulky v síťových sáčcích, nebo zatočte listy měkkokrkých odrůd česneku do copánků k zavěšení. Pokud je vaše úroda česneku velmi špinavá, můžete odstranit nejvnější vrstvu papírových slupek, ale neodstraňujte tolik slupek, aby byly stroužky česneku odkryté.

Jak a kdy sklízet česnek na vrcholu jeho kvality
Zdroj: www.bhg.com

Jak skladovat česnek

Po usušení mohou být česnekové cibulky skladovány při pokojové teplotě. Vydrží déle, pokud jsou uchovávány na chladném, tmavém místě s dobrým prouděním vzduchu a nízkou vlhkostí. Ledničky nejsou ideální pro skladování česneku, protože mají relativně vysokou vlhkost. Pokud však máte suchý sklep nebo suterén, který se pohybuje kolem 0°C až 4°C. Jedná se o ideální místo pro skladování česneku.

Při správném skladování vydrží měkkokrký česnek obvykle čerstvý asi 6 až 8 měsíců, zatímco tvrdokrký česnek vydrží přibližně 3 až 4 měsíce. Abyste zajistili, že váš česnek vydrží přes zimu, čas od času zkontrolujte svou úrodu a jakmile uvidíte měkké nebo naklíčené stroužky, ihned je odstraňte.

Pokud nechcete skladovat česnek ve sklepě, česnekové stroužky lze zmrazit celé nebo nasekané a zmrazené v nádobách na ledové kostky. Stroužky lze také dehydratovat a rozemlít na česnekový prášek, nebo je možné je nakládat či zavařovat. Česnek je však potravina s nízkým obsahem kyselin, takže je třeba ho konzervovat s octem nebo pomocí tlakové zavařovačky z důvodů bezpečnosti potravin.

Skladování česneku přes zimu může poskytnout vaší kuchyni veškerý česnek, který potřebujete pro vaše oblíbené česnekové recepty. Nezapomeňte si však ponechat nějaký česnek na výsadbu. Vyberte největší stroužky z vašich největších česnekových cibulek a uložte je na chladném, tmavém místě, dokud nebudete připraveni je zasadit.

Jak a kdy sklízet česnek na vrcholu jeho kvality
Zdroj: www.gardeners.com

Závěr

Celkově lze říci, že správné načasování a technika sklizně česneku může výrazně ovlivnit kvalitu a trvanlivost vaší úrody. Sklizeň česneku ve správný čas zajistí, že získáte velké a dobře vyvinuté cibulky. Sušení a správné skladování česneku je klíčové pro dlouhodobé uchování této lahodné plodiny. Udržování česneku v suchu a chladu prodlouží jeho čerstvost a zajistí, že budete mít česnek k dispozici po celý rok. Dodržování těchto jednoduchých kroků vám umožní maximalizovat výnosy a užít si domácí česnek v nejlepší možné kvalitě. Nezapomeňte experimentovat a přizpůsobit techniky vaší konkrétní zahradě a podmínkám, ve kterých pěstujete. S trochou péče a trpělivosti můžete dosáhnout skvělých výsledků a těšit se z hojné sklizně.

Podívejte se i na náš další článek! Jak správně prořezávat rajčata pro maximální úrodu plodů?

Jak a kdy sklízet česnek na vrcholu jeho kvality
Jak a kdy sklízet česnek na vrcholu jeho kvality
Jak a kdy sklízet česnek na vrcholu jeho kvality

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno