Hrušky
Zdroj: extension.illinois.edu
Hrušky
Hrušky

Po dlouhém zimním období, kdy jsme měli možnost vychutnávat hrušky trvanlivých odrůd, které byly dobře uložené a dozrálé do té nejvhodnější konzumní zralosti, následuje jaro. Stromy kvetou a připravují se na novou úrodu. Uplyne květen, červen a v červenci již můžeme opět sklízet a vychutnávat letní odrůdy hrušní.

Nejranější letní odrůdy

ČERVENCOVÁ

Ke sklizni dozrává kolem poloviny července, konzumuje se ihned ze stromu“ nebo během jednoho týdne od sklizně. Plody jsou středně velké i menší, mají kuželovitý až vejčitý tvar. Slupka je hladká, nazelenalá s červeným líčkem a žíháním, se znatelnými tmavšími lenticelami. Dužina je bělavá, mírně zrnitá, středně šťavnatá, má navinule sladkou chuť. Roste slabé, tvoří vzpřímené korunky. Plodnost je brzká, pravidelná, bohatá. Strupovitostí netrpí. Nevýhodou je rychlé dozrávání plodů. Včasnou sklizní se musí předejít rychlému žloutnutí a hniličnatění plodů na stromě.

ALICE

Tato velmi raná odrůda zraje v 1. dekádě července. Konzumní zralost trvá cca 10- 14 dnů. Plody jsou podobné předešlé odrůdě, většinou větší (středně velké). Slupka je lesklá, má světlejší zelenožlutou barvu, krytou světle červeným rozmytým líčkem a žíháním. Dužnina je středně tuhá, sladce navinulá, aromatická, středně šťavnatá. Nástup plodnosti je raný, plodí pravidelně a bohatě na krátkém dřevě. Růst je slabší, tvoří rozložitý typ korun. Je značně odolná ke strupovitosti, vhodná i pro vyšší vlhčí polohy. Tato nová letní odrůda předčí starší Červencovou nejen kvalitou plodů, ale často i ranějším zráním.

ALFA

Sklízí se začátkem srpna, dozrává od poloviny srpna do začátku září. Plody jsou větší až velké, jasně žluté, lesklé, tupě kuželovité. Dužnina je nažloutlá, křehká, při dozrání máslovitá, má sladce navinulou aromatickou v chladu chuť. Plodnost je brzká, pravidelná, středně vysoká. Růst je střední až silnější, koruny tvoří vzpřímené, středně husté. Odrůda netrpí strupovitosti, osvědčila se i ve vyšších polohách velmi dobrou kvalitou plodů.

ISOLDA

V 1. polovině srpna konzumně dozrává ihned po sklizni, vydrží asi 1-2 týdny. Plody jsou větší až velké, mají protáhle hruškovitý tvar. Slupka je zelenožlutá, červené rozmyté líčko kryje asi 1/3 povrchu plodu. Dužnina je nažloutlá, jemná, rozplývavá, velmi šťavnatá, příjemně aromatická. Nástup plodnosti je raný, plodnost je střední až vyšší, pravidelná. Růst je středně bujný, tvoří mírně rozložité koruny. Netrpí houbovými chorobami, vhodná je do všech pěstitelských oblastí.

Hrušky
Zdroj: bhg.com

RADANA

Radana se sklízí v polovině srpna, konzumně dozrává postupně, při dobrém uložení vydrží 3 týdny i více. Plody jsou středně velké až větší, krátce kuželovité. Slupka je hladká zelenožlutá, na větší části povrchu plodu krytá karmínovým líčkem, které se při dozrávání vybarví do jasně rumělkové červeně. Dužnina je nažloutlá, chruplavá, chuť je dobrá, sladce navinulá, mírně aromatická. Plodnost je brzká, pravidelná, velká. Růst je silnější, vytváří pevnou kostru řidší kulovité koruny. Je středně odolná ke strupovitosti a vhodná především pro teplejší a střední polohy.

SOLANKA

se sklízí v polovině srpna, dozrává během 14 dnů. Plody jsou středně velké, protáhle kuželovité. Slupka je světle zelená, při dozrávání nažloutlá. Dužnina je při dozrání jemná, šťavnatá, navinule sladká, příjemně aromatická. Vstup do plodnosti je pozdní, plodí však pravidelně a bohatě. Růst je velmi bujný, hodí se spíše pěstovat jako solitérní strom s dostatkem prostoru. Nehodí se pro nízké tvary na zahrádky. Je vhodná především pro teplé polohy a výhřevné půdy. Ve vyšších vlhkých polohách trpí silně strupovitosti.

CLAPPOVA

je ke sklizni v druhé polovině až koncem srpna. Konzumně dozrává za 10-14 dnů. Plody jsou větší až velké, mají pravidelný hruškovitý tvar. Základní barva slupky je světle zelená, při postupující zralosti žloutne. Větší část povrchu plodu je krytá kropenatě červeným žíhaným lič kem. Dužnina je žlutavě bílá, křehká, jemně zrnitá, značně šťavnatá s jemnou sladce navinulou chutí, Nástup plodnosti je pozdější, plodí však bohatě a pravidelně. Růst je silnější šlahounovitý, tvoří rozkladité převislé koruny. Vyžaduje teplé polohy. Pro vyšší vlhké polohy se nehodí, trpí zde silně strupovitostí.

MILADA

se sklízí ve 2.-3. dekádě srpna, dozrává od konce srpna do poloviny září. Slupka hrušky je hladká, základní žlutozelená barva je překrytá jasně růžovočerveným rozmytým líčkem a žíháním. Dužnina je křehká, středně šťavnatá, má jemně aromatickou navinule sladkou chuť. Plodnost je brzká, pravidelná.

Pozdně letní odrůdy

LAURA

sklizeň koncem srpna až začátkem září, konzumní zralost od poloviny září. Uchovatelnost ve skladu 2-3 týdny. Plody jsou větší až velké, protáhle lahvicovité. Slupka je zelenožlutá, při dozrávání jasně žlutá se znatelnými tmavšími lenticelami a náznakem růžového líčka. Dužnina je nažloutlá, dozrálá má jemnou šťavnatou máslovitou konzistenci. Má časný vstup do plodnosti, úrodnost je velmi dobrá, pravidelná. Roste středně, vytváří pyramidální koruny. Odolnost ke strupovitosti je střední, k pěstování vyhovují teplé a střední polohy.

Hrušky
Zdroj: hnojik.cz

DIANA

sklízí se též koncem srpna až začátkem září. Konzumní zralost je ihned po sklizni, ve skladu vydrží asi měsíc, v chladnu i déle. Plody jsou většinou velké, mají dlouze lahvicovitý tvar. Slupka je hladká, lesklá, světle zelená, zčásti je překrytá narůžovělým rozmytým líčkem. Dužnina hrušky je bělavá, zprvu chruplavá, později má jemnou šťavnatou konzistenci. Chuť je sladká, aromatická. Plodnost je pozdější, velká a pravidelná. Roste středně silně, tvoří široce pyramidální koruny. K houbovým chorobám je středně odolná, citlivá je k bakteriální spále hrušní.

NITRA

se sklízí začátkem září, dojde“ během 10 dnů, dobře se skladuje další 2-3 týdny. Plody jsou velké, výrazně dlouze konické. Slupka je hladká, žlutavá, překrytá oranžovým líčkem a žíháním. Na povrchu se vyskytují znatelné rzivé dvůrky. Nažloutlá dužnina má při dozrání jemnou máslovitou konzistenci a navinule sladkou aromatickou chuť. Vstup do plodnosti je středně raný, plodnost je však bohatá a pravidelná. Růst je bujný, koruny tvoří rozložené až mírně převislé, zahuštěné. Odolnost k houbovým chorobám je střední, nejlépe se jí daří v teplejších až středních polohách.

WILLIAMSOVA

je ke sklizni začátkem září, dozrává během týdne, uskladněná vydrží 10-14 dnů. Plody jsou větší až velké, mají typicky hruškovitý tvar. Slupka je zelenožlutá s jemnými tmavějšími lenticelami, někdy s náznakem líčka. Bílá dužnina je jemná, máslovitě rozplývavá. Chuť je sladce navinulá, má výrazné charakteristické aroma, které se využívá hlavně při výrobě destilátů. Plodnost je brzká, pravidelná a hojná. Růst je střední, později slabší, tvoří široce pyramidální koruny. Strupovitosti netrpí, ale je jen středně odolná k mrazu.

Rady na závěr

U zimních a především pozdně zimních odrůd je důležité nechat plody na stromě dobře vyzrát, nepospíchat s předčasnou sklizní.

S letními odrůdami je to jinak. Tam naopak sklízíme hrušky ještě před dozráním. Lépe o několik dnů dříve než později, poněvadž plody i na stromě rychle dozrávají. Jejich uchovatelnost se pozdější sklizní zkracuje. Pokud nestihneme včasný termín sklizně, mohou zvláště rané letní odrůdy na stromě hrušky i změknout v takzvané hniličky, a ty jsou pak vhodné snad jen na sušení.

Zajímají vás hrušně a hrušky? Přečtěte si také vše o jejich pěstování!

Hrušky
Hrušky

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno