Zdroj: www.thespruce.com
Hortenzie: jak sušit a uchovat krásu hortenzií?
Hortenzie: jak sušit a uchovat krásu hortenzií?
Hortenzie: jak sušit a uchovat krásu hortenzií?

Hortenzie rozkvétají s velkými, výraznými květy v barvách od modré po červenou, fialovou, bílou až světle zelenou. Pokud pěstujete hortenzie a chcete uchovat jejich krásu i dlouho po odkvětu, je jednoduché květy vysušit. Hortenzie jsou jedním z těch květin, které vyžadují téměř žádné úsilí k uchování – sušení trvá přibližně dva týdny a mohou vydržet až rok. Existuje několik způsobů, jak hortenzie konzervovat, ale metoda sušení ve vodě je nejlepší pro udržení tvaru a barvy květů.

Kdy sušit hortenzie

Ideální čas pro řezání květů hortenzie k sušení je na konci jejich vegetačního období (srpen až říjen). Kdy se velké okvětní lístky začínají měnit barvu a získávat papírový vzhled a malé květy se teprve začínají otevírat. Pokud na své odrůdě hortenzií nemůžete vidět malé květy, můžete se spolehnout na změnu barvy – mějte však na paměti, že to může být obtížný způsob určení zralosti u odrůd, kde je změna odstínu jemnější, jako je ‚Annabelle‘, která přechází z jasně bílé na světle zelenou. Největší výzvou při sušení hortenzií je vědět, kdy květy řezat. Pokud odstřihnete stonky na vrcholu květu, budou mít příliš mnoho vlhkosti a neuschne dostatečně rychle, aby si zachovaly svou krásu – ale pokud je odstřihnete příliš pozdě, jednoduše zhnědnou.

Hortenzie: jak sušit a uchovat krásu hortenzií?
Zdroj: www.thespruce.com

Příprava květů

Možná to zní protichůdně, ale sušení květů pomocí vody jim pomáhá udržet barvu a tvar. Dokonce i stonky jsou tímto způsobem sušení pevnější. K přípravě vašich hortenzií odstřihněte každý květ pod úhlem pomocí zahradnických nůžek, přičemž ponechte délku stonku mezi 30 a 45 centimetry. Odstraňte všechny listy ze stonku.

Hortenzie: jak sušit a uchovat krásu hortenzií?
Zdroj: www.thespruce.com

Umístění květů do vody

Dále dejte čerstvě řezané květy do vázy; naplňte ji asi do poloviny vodou a umístěte na chladné místo mimo přímé sluneční světlo. Dávejte pozor, abyste vázu nepřecpali stonky, protože hortenzie nejlépe schnou, když mají prostor „dýchat“. Nechte vodu úplně odpařit z vázy. Tento proces obvykle trvá asi dva nebo tři týdny. Na konci by měly být hortenzie na dotek suché a stonky by měly snadno praskat. V tomto bodě jsou připraveny k použití.

Hortenzie: jak sušit a uchovat krásu hortenzií?
Zdroj: www.thespruce.com

Využití sušených hortenzií

Existuje mnoho dekorativních způsobů, jak vystavit vaše sušené hortenzie. Jsou krásné samy o sobě ve váze, ale můžete je také zapojit do sezónních věnců nebo je přidat do okenních truhlíků vedle dalších sušených květin. Chystáte se na podzimní svatbu? Můžete je dokonce použít ve svatebních květinových aranžmá.

Další metody sušení hortenzií

Metoda sušení na vzduchu

Zavěste jednotlivé stonky vzhůru nohama na chladném a suchém místě. Hortenzie sušené na vzduchu bývají o něco křehčí než ty sušené ve vodě, ale stále vypadají krásně.

Nechte květy přirozeně vyschnout na stonku

Počkejte, až okvětní lístky získají papírový vzhled. Mějte však na paměti, že tímto způsobem možná nedosáhnete nejživější barvy a nevydrží tak dlouho jako při použití metody sušení ve vodě. Pokud žijete v oblasti s velkým množstvím dešťových srážek, existuje riziko, že vaše květy zhnědnou dříve, než se úspěšně vysuší.

Nejčastější dotazy

Co se stane, když na sušené hortenzie nastříkáte lak na vlasy?

Nastříkání sušených hortenzií lakem na vlasy je skvělý způsob, jak jim pomoci udržet živé barvy a zabránit jejich vadnutí a opadávání.

Jak udržet sušené hortenzie v dobrém stavu?

Chcete-li udržet své sušené hortenzie v dobrém stavu, uložte je na chladném a suchém místě, aplikujte na ně silikagel, použijte lak na vlasy, použijte květinový konzervační prostředek a pravidelně je čistěte.

Co je nejlepší nastříkat na sušené hortenzie, aby byly zachovány?

Nejlepší věc, kterou můžete nastříkat na sušené hortenzie, aby byly zachovány, je aerosolový lak na vlasy.

Celkově lze říci, že sušení a konzervace hortenzií je jednoduchý proces, který vám umožní uchovat si krásu těchto květů po celý rok. Bez ohledu na to, kterou metodu sušení zvolíte. Výsledek může být úchvatný a přidá do vašeho domova či zahrady jedinečný přírodní prvek. Hortenzie můžete využít v různých dekoracích, od vázy přes věnce až po svatební aranžmá. S trochou péče a správnou technikou mohou vaše sušené hortenzie zůstat krásné a živé po dlouhou dobu. Ať už jste začátečník nebo zkušený zahradník, sušení hortenzií je skvělý způsob, jak si užít jejich krásu i mimo vegetační období.

Podívejte se i na náš další článek! Hrušky nejranější, letní a pozdní – vysaďte si v zahradě hrušeň!

Hortenzie: jak sušit a uchovat krásu hortenzií?
Hortenzie: jak sušit a uchovat krásu hortenzií?
Hortenzie: jak sušit a uchovat krásu hortenzií?
Předchozí článekLéčivé lesní plody
Léčivé lesní plody
Další článek7 důvodů, proč vaše listy hortenzie žloutnou
7 důvodů, proč vaše listy hortenzie žloutnou
Julie Skrbková
Julii je vášnivou zahradní nadšenkyni s kreativním duchem.,Ráda se dělí o své znalosti a inspiraci prostřednictvím našeho online magazínu o zahradě, pěstování rostlin, zahradním designu. Julie se nebojí experimentovat s různými styly zahradního designu a kombinovat tradiční prvky s moderními trendy. Její články jsou plné praktických rad, tipů a triků pro úspěšné pěstování rostlin, tvorbu zahradního designu a zvýšení estetického i ekologického potenciálu zahrady.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno