Hortenzie v růžových odstínech
Hortenzie: jak brát řízky hortenzií
Hortezie: jak připravit řízky k zakořenění

Hortenzie jsou oblíbené pro své nádherné květy a husté listoví. Pokud si chcete rozmnožit tyto krásné rostliny, nejjednodušším a nejefektivnějším způsobem je řízkování. Tento článek vám ukáže, jak jednoduše a úspěšně vytvořit nové rostliny z řízků hortenzií. Přečtěte si náš praktický průvodce a získejte z vašich stávajících rostlin nové sazenice zdarma.

Kdy brát řízky hortenzií

Nejlepší čas na brání řízků hortenzií je koncem léta. Řízky by měly být polozralé, což znamená, že pocházejí z aktuálního sezónního růstu, ale jsou dostatečně staré, aby měly dřevnatou základnu. Dřevnatá základna pomáhá předcházet hnilobě, když jsou řízky zasazeny do kompostu. Řízky odebrané v tomto období mají ideální podmínky pro zakořenění a rozvoj.

Jak brát řízky hortenzií

Pro odebírání řízků hortenzií použijte zahradní nůžky a ostrý nůž. Vyberte zdravé výhony bez květů o délce 10-15 cm s alespoň dvěma sadami listů pod vrcholovou sadou. Řízky odeberte těsně pod uzlem a spodní sady listů odstraňte co nejblíže stonku. Každý list na řízku přepulte, čímž snížíte ztrátu vody a stres během zakořeňování.

Hortenzie: jak brát řízky hortenzií
Zdroj: www.gardenersworld.com

Jak připravit řízky k zakořenění

Vložte jednotlivé řízky do malých květináčů naplněných štěrkovým, dobře propustným kompostem. Důkladně je upevněte a ihned zalijte vodou. Aby řízky zůstaly vlhké, umístěte je do propagátoru. V propagátoru zůstanou řízky vlhké, což je důležité pro jejich zakořenění. Zakořenění obvykle trvá přibližně šest týdnů. Poznáte, že řízky zakořenily, když začnou vyrůstat nové listy a při jemném zatažení pocítíte odpor od kořenů.

Hortezie: jak připravit řízky k zakořenění
Zdroj: www.gardenersworld.com

Jak pečovat o zakořeněné řízky

Jakmile řízky zakoření, můžete je přesadit do jednotlivých květináčů a nechat je růst během zimy ve studeném rámu nebo je ponechat na místě a přesadit na jaře. Bez ohledu na to, kdy je přesadíte, měly by být řízky dobře zakořeněné a vykazovat dobrý růst do následujícího jara. Tehdy budou připraveny k přesazení do větších květináčů nebo přímo do zahrady.

Celkově lze říci, že rozmnožování hortenzií řízkováním je jednoduchý a efektivní způsob, jak získat nové rostliny. Klíčem k úspěchu je správné načasování a péče o řízky během zakořeňování. Při dodržení výše uvedených kroků můžete očekávat zdravé a silné nové hortenzie, které budou ozdobou vaší zahrady. Tento proces vám nejen ušetří peníze za nové rostliny, ale také vám poskytne radost z pěstování a šíření vašich oblíbených hortenzií.

Podívejte se i na náš další článek! Kdy přesadit orchideje: klíčové znaky, které je třeba sledovat

Hortenzie: jak brát řízky hortenzií
Hortezie: jak připravit řízky k zakořenění

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno