Hlávkový salát
Zdroj: stastnesalaty.cz
Hlávkový salát
Hlávkový salát

Salát patří na českých zahrádkách mezi nejrozšířenější a nejoblíbenější zeleninu. Jeho velká obliba pramení nejen z jeho osvěžující chuti, ale i pro jeho blahodárné působení na naše zdraví. Hlávkový salát se dá vysévat téměř celoročně. V teplých oblastech můžeme začít

s výsevem salátové zeleniny na venkovní stanoviště již v březnu a pak můžeme vysévat až do podzimu. Pro úspěšné pěstování salátu je však nutné dbát na správný výběr vhodné odrůdy.

Naše nejranější letní odrůda polního salátu MARS je určená pro pěstování z výsadeb i výsevů. Hlávky mají střední velikost, světle zelené listy jsou silné a hladké. MARS má výborné pěstitelské vlastnosti, výborně zvládá chladný průběh počasí během jarního a podzimního pěstování i vyšší letní teploty.

Hlávkový salát
Zdroj: living.iprima.cz

MERKURION

je vynikající, středně raný salát s velkou hlávkou. Listy má tužší, hráškově zelené. MERKURION je velmi plastická odrůda pro celoroční pěstování, která dobře snáší chlad i vysoké teploty. Má perfektní zdravotní stav. Osivo této odrůdy nabízíme také v BIO kvalitě.

MARŠÁLUS

raná odrůda tvořící velké, světle zelené hlávky. Má tužší listy a je vhodná pro polní celoroční pěstování. Vyniká vysokou odolností proti přehřívání hlávky, což umožňuje jeho pěstování i v horkém letním období.

ČERVÁNEK

Červenohlávková odrůda raného polního salátu, určená pro jarní a podzimní pěstování z výsadeb i přímých výsevů, to je odrůda ČERVÁNEK. Vytváří pevné těžké hlávky střední velikostí s vysokou odolností proti vybíhání. Velmi dobře snáší i časné jarní pěstování pod netkanou textilií.

Klasika pro celoroční pěstování

Klasické hlávkové odrůdy máslového typu SMARAGDUS, KAMENEX, SAFÍRUS, TITANUS, HAKON, SATURION a salát typu Batavia BATAVUS. Všech sedm odrůd se vyznačuje vysokou odolností k vybíhání, jsou tedy vhodné pro celoroční pěstování. Dalším společným znakem je výborný zdravotní stav včetně odolnosti k plísni salátové a podehnívání. Nové saláty mají silný, ale křehký list a dobře snášejí transport i skladování.

Hlávkový salát
Zdroj: living.iprima.cz

Podařilo se nám u všech těchto odrůd dosáhnout toho, že jejich listy jsou nejen pevné a silné, ale především křehké. Také nereagují na délku dne předčasným vybíháním a lze je pěstovat po celý rok v zimním a předjarním období v rychlinách (skleníky, fóliovníky, pařeniště), ve volné půdě od jara až do pozdního podzimu.

Hned čtyři z těchto odrůd – HAKON, SATURION, TITANUS a BATAVUS je možné využít i pro pozdní podzimní sklizně.

Hakon

Odrůda HAKON je středně raná odrůda hlávkového salátu s velkými hlávka mi o hmotnosti 350-450 g.

Doporučujeme zejména pro pěstování ve volné půdě od jara až do podzimu, doporučený spon je 30×30 cm. Typově nahrazuje odrůdu MARATON. Vyniká vysokou odolností proti plísni salátové, velmi dobrou skladovatelností a vysokou tolerancí vůči podehnívání.

Titanus

Druhou je odrůda TITANUS. TITANUS je odrůda s hlávkou o hmotnosti 350-400 gramů s hladkým, žlutozeleným listem. Je určena především pro jarní a podzimní pěstování ve volné půdě. Doporučený spon pěstování je 30×30 cm. Typově nahrazuje odrůdu DEON a FARAON. Je odolná vůči plísni salátové a vyznačuje se i velmi dobrou skladovatelností.

Saturion

Hlávkový salát pro celoroční polní pěstování SATURION. SATURION je středně raný salát s velkou hlávkou o hmotnosti 400-600 g. Listy jsou světle zelené, hladké, pevné a křehké. Nereaguje na délku dne předčasným vybíháním, lze ho pěstovat po celý rok od jara do podzimu. Velmi dobře snáší vysoké teploty, doporučujeme proto zejména pro letní měsíce. Typově nahrazuje odrůdy JUPITER a MARŠÁLUS. Vyniká vysokou odolností proti plísni salátové, velmi dobrou skladovatelností a vysokou tolerancí vůči podehnívání. Doporučený spon je 30×30 cm.

Batavus

Křehký a chutný BATAVUS – naše doporučení uzavřeme křehkou, chutnou a dobře pěstovatelnou odrůdou salátu typu Batávia BATAVUS.

Saláty typu Batávia jsou letní křupavé saláty, známé také jako francouzské saláty, které se snadno pěstují, jsou relativně tolerantní k horkému počasí a odolné k slunečnímu úpalu. Lze je sklízet od mladých,,baby“ listů až po plnou velikost hlávky. Jsou hodně křupavé jako římské, ale bez hořkosti, sladké a šťavnaté. Tyto saláty napřed vytvářejí hlávky s volnými listy, později dorůstají v těžký, kompaktní trs nebo hlávku, mají sladká žebra a jemné listy. Existuje řada typů Batávia salátů – různých barev a velikostí. Saláty tohoto typu obecně klíčí i za vyšších teplot a pomalu vykvétají.

Přečtěte si také náš článek o tom, jak pěstovat batáty!

Hlávkový salát
Hlávkový salát

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno