Až na vinicích vyraší rajčata, která jsou živým a všestranným letním ovocem, nechte je přistát na tomto talíři s kuřecím masem a lilkem „caprese“. Tato variace na oblíbený italský salát obsahuje grilovaná kuřecí prsa, grilovaný lilek, olivy kalamata a čerstvou petrželku, ale hlavní hvězdou zůstávají rajčata. Dodávají kyselost a příval svěžesti při každém soustu tohoto sytého salátu. Podívejte se na následující recept na grilované kuře a lilek s mozzarellou a rajčaty!
Ingredience
- 560 g kuřecích prsou bez kosti a kůže (4 malé kousky)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 120 ml extra panenského olivového oleje, plus více na pokapání
- 2 střední lilky (celkem cca 680 g), nakrájené na plátky o tloušťce 1,25 cm
- 120 ml vypeckovaných oliv Kalamata, nahrubo nasekaných
- 60 ml čerstvých bylinek, jako je petržel a máta, nasekaných, plus více na podávání
- 2 lžičky bílého vinného octa
- 450 g různých rajčat, jako jsou cherry, nakrájených
- 1 kus (225 g) čerstvé mozzarelly, nakrájené
- Grilovaný chléb na podávání
Postup
Rozpalte gril na nejvyšší stupeň. Kuře naklepejte paličkou nebo malou pánví na tloušťku rovného půl centimetru. Osolte a opepřete, pokapejte 1 lžící oleje.
Lilky potřete 3 lžícemi oleje, okořeňte a grilujte, jednou obraťte, dokud nejsou místy spálené a měkké, asi 4 minuty na každé straně. Přendejte je do mísy, přikryjte a nechte stát, dokud zcela nezměknou, asi 10 minut.
Mezitím grilujte kuře a jednou ho obraťte, dokud není propečené a místy spálené, asi 3 minuty na každé straně. Smíchejte olivy, zbývající 1/4 šálku oleje, bylinky a ocet a podle chuti okořeňte.
Na talíř nebo talíře naaranžujte kuřecí maso, lilky, rajčata a sýr. Posypte je olivovou směsí a dalšími bylinkami. Pokapejte olejem a podávejte s grilovaným chlebem.
Tento recept nabízí letní variaci na tradiční italský salát „caprese“ s grilovaným kuřecím masem a lilkem. Kuřecí prsa jsou naklepaná a ochucená, grilovaná do zlatova. Lilky jsou grilované do měkka a přidávají se k pokrmu spolu s nakrájenými rajčaty, čerstvou mozzarellou a olivami Kalamata. Bylinky jako petržel a máta dodávají čerstvou chuť, a vše je dochuceno bílým vinným octem a extra panenským olivovým olejem. Pokrm je servírován s grilovaným chlebem, což dodává křupavý kontrast. Tento sytý salát je ideální pro letní oběd nebo večeři. Celkově lze říci: Tento pokrm spojuje svěží rajčata s grilovaným kuřetem a lilkem pro dokonalou letní pochoutku.
Podívejte se na další článek o pěstování lilku! Lilek: od výsadby po sklizeňttps