Gazánie

Gazánie patří mezi oblíbené letničky. Jejich výrazné květy září na zahradě až do prvních mrazů. Jsou poměrně nenáročné na půdu a zálivku a mají dobrý zdravotní stav. Stěžejní je ale výběr stanoviště, vyžadují slunná a teplá místa. Jakmile slunce zapadne nebo se schová za mraky, květy se zavírají. V posledních letech se šlechtitelům daří zlepšit i tuto vlastnost. S novými odrůdami se gazánie dostávají do popředí zájmu milovníků květin.

Původ Gazánie

Gazánie pochází z jižní Afriky. Roste na suchých místech prakticky od hladiny oceánu až do nadmořské výšky 1300 m. Zde je přirozeně velké množství světla. Květy se zavírají jen zřídka, a to z důvodu ochrany pylu před nepříznivým počasím, kdy by mohl pyl v květech navihnout. Zavírání květů je spouštěno nízkými teplotami, nedostatkem světla nebo jejich kombinaci Šlechtitelé se snaží vyšlechtit odrůdy, které by na tyto změny nebyly tak citlivé a květ by zůstal déle otevřeny. Proto v porostech vybírají rostliny, které se v noci a ve stínu ne zcela zavírají, a ty využívají k dalšímu křížení. Takhle vznikla skupina Daybreak F1, nyní přejmenovaná na New Day F1 vyšlechtěna firmou PanAmerican Seed, která byla dokonce oceněna prestižní zlatou medaili Fleuroselect.

Gazánie
Zdroj: gaalova.blogspot.com

Rostliny jsou kompaktní, vysoké 20 cm, mají zelený list a květ o průměru 8 cm v devíti atraktivních barvách. U nás se začaly gazánie pěstovat ve větším měřítku až po 2. světové válce. Původní odrůdy byly pozdní a nakvétaly až po vysazení na záhon. Současný sortiment opanovaly odrůdy vyšlechtěné v USA. Novinkou posledních několika let jsou gazánie s obřím květem, jehož průměr dosahuje 9-12 cm. Obří květy obzvláště vyniknou u odrůd s vícebarevnými okvětními plátky, jako je například BIG KISS WHITE FLAME (bílý květ s červenorůžovým pruhem)

Gazánie nabízí širokou škálu barev

BIG KISS YELLOW FLAME (žlutý květ s červeným pruhem). Dříve jsme mohli vybírat jen z omezeného množství barev květů, nyní jsou na trhu vedle oranžové a žluté barvy i další barvy, například červená, bílá, růžová, mahagonová, bělorůžová a červenožlutá a další barevné kombinace. Nově jsou v sortimentu i gazánie se stříbřitým listem, které působí velice dekorativně, i když je pod mrakem a květy jsou zavřené. Skupina Frosty Kiss F1 má listy stříbřitě šedé, rostliny jsou košaté, vysoké 25-30 cm, v nabídce je devět barevných odstínů. Podobná a u nás velmi oblíbená je skupina Talent vyšlechtěná firmou Benary. Rostliny jsou nízké, kompaktní a dosahují výšky jen 13 cm. Skupina Mini-Star je zase velmi nízká, kompaktní se středně velkým květem.

Semena Gazánie

Semena gazánií mají chmýr. Firmy, které je pěstují na semeno, sklízejí velkým vysavačem, kterým pravidelně nad porostem přejíždějí. K zahradníkům se osivo dostane drhnuté, již s odstraněným chmýrem. Některé odrůdy jsou F1 hybridní a jejich výroba je náročnější, což se promítne i do ceny osiva. Gazánie se dají bez problémů vypěstovat ze semen. Semena jsou poměrně velká, velmi často bývají potažena oranžovou inertní hmotou. Tato úprava umožnuje lepší kontrolu při výsevu strojem. S výsevem začínáme v březnu. Semena je potřeba míně zasypat, nejlépe vermikulitem. Při teplotě 18 °C vyklíčí za 7-14 dní. Vzhledem k ceně osiva nedoporučujeme vysévat do pařeniště, kde pro klíčení nejsou optimální podmínky. Rostliny je možné i řízkovat, to se využívá především u panašovaných nebo plnokvětých rostlin. Řízkujeme již v srpnu a zakořeněné sazenice přezimujeme v sadbovačích při teplotě 5-10 °C.

Kam s nimi?

Gazánie můžeme vysazovat na obruby záhonů, do skalek, pestrých záhonů atd. Nejlépe vyniknou ve větší skupině. Vyžadují a slunné stanoviště. především teplé Půda by měla být propustná, aby netrpěly přemokřením. Tento druh prakticky netrpí chorobami a škůdci. Rostliny snesou i slabší mrazík. Když ještě k těmto kladům připočteme zářivé a jasné barvy květů, je nám jasné, že i na naší zahrádce gazánie nesmí chybět.

Přečtěte si také, jak pěstovat řezané květiny!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno