Úroda fíků
Zdroj: www.kidsfruit.org
Fíky na vlastní zahradě: jak na to?
Fíky na vlastní zahradě: jak na to?
Fíky na vlastní zahradě: jak na to?

Fíky jsou často spojovány s teplými středomořskými krajinami, kde slunce celý den zraje toto exotické ovoce do hluboké hnědé barvy. Málokdo ale ví, že pěstování fíků není výsadou jen jižních zemí. I v našich podmínkách si můžete vypěstovat vlastní fíkovník, který vás odmění sladkými plody. Fíkovníky jsou překvapivě odolné a dokážou se přizpůsobit i chladnějšímu klimatu. I když mohou při silných mrazech utrpět poškození, většinou se jedná jen o koncové výhony nebo mladé plody, které se tvoří v úžlabích listů na koncích větví. Tyto škody však nezpůsobí rostlině žádné dlouhodobé problémy. Pěstování fíků je navíc překvapivě jednoduché a vhodné i pro začátečníky. Stačí vybrat správnou odrůdu a dodržet několik základních zásad péče.

Odrůdy fíkovníků

Během staletí, kdy se fíky pěstují, bylo vyšlechtěno mnoho odrůd, avšak ne všechny jsou vhodné pro naše klima. Pokud máte skleník, váš výběr se výrazně rozšiřuje, ale i bez něj je možné úspěšně pěstovat několik osvědčených druhů. Nejznámější a nejodolnější odrůdou je ‘Brown Turkey’, která je snadno dostupná v zahradnictvích i u specializovaných prodejců ovoce. Další spolehlivou odrůdou je ‘White Marseilles’, která je také snadno dostupná a vyznačuje se vysokou výnosností. Pokud máte skleník, můžete vyzkoušet odrůdu ‘Rouge de Bordeaux’, která je prosklení skleníku ideální díky svým specifickým potřebám. Pro pěstování na terase nebo balkóně se skvěle hodí kompaktní odrůda ‘Panachee’, která navíc zaujme svými pestrobarevnými plody.

Fíky na vlastní zahradě: jak na to?
Zdroj: www.rhs.org.uk

Zásady pěstování fíkovníků

Pěstování fíků je překvapivě jednoduché, pokud dodržíte několik základních zásad. Prvním krokem je výběr vhodného stanoviště. Fíkovníky potřebují dostatek slunce, proto je nejlepší je umístit na jižní nebo jihozápadní stranu zahrady, kde budou vystaveny co nejvíce slunečním paprskům. Půda by měla být dobře propustná, ale zároveň výživná. Ideální je smíchat zahradní zeminu s pískem a kompostem, aby měla rostlina dostatek živin a voda dobře odtékala. Při sázení fíkovníků je také důležité myslet na to, že kořeny mají tendenci se rychle rozrůstat. Proto se doporučuje zasadit fíkovník do větší nádoby nebo omezit růst kořenů pomocí speciálních textilií, které zabrání jejich nekontrolovanému šíření.

Fíky na vlastní zahradě: jak na to?
Zdroj: www.rhs.org.uk

Péče o fíkovníky

Jakmile máte fíkovník zasazený, je důležité mu věnovat pravidelnou péči, aby se mu dobře dařilo a přinášel hojné úrody. Fíkovníky vyžadují pravidelnou zálivku, zejména v suchých letních měsících. Zalévejte je důkladně, ale vyhněte se přemokření, které by mohlo vést k hnilobě kořenů. Během vegetačního období je také vhodné přihnojovat fíkovníky organickými hnojivy, aby měly dostatek živin pro tvorbu plodů. Pravidelné prořezávání je další důležitou součástí péče o fíkovník. Odstraňujte suché a poškozené větve a také zkracujte příliš dlouhé výhony, aby se rostlina rozrůstala do požadovaného tvaru.

Sklizeň fíků

Sklizeň fíků je opravdovým zážitkem, který odmění vaši péči o rostlinu. Plody jsou zralé, když získají charakteristickou měkkost a bohatou hnědou barvu. Fíky by měly být sklizeny opatrně, aby nedošlo k poškození jemné slupky. Pokud máte více plodů, které zrají současně, můžete je postupně sklízet, aby byly vždy v nejlepším stavu. Fíky lze konzumovat čerstvé, ale také je možné je sušit nebo zpracovávat do různých pokrmů. Sušené fíky jsou vynikající jako zdravá svačinka a vydrží dlouho, pokud jsou správně uskladněny.

Fíky na vlastní zahradě: jak na to?
Zdroj: www.kitchengarden.co.uk

Ochrana před škůdci a chorobami

I když jsou fíkovníky obecně odolné rostliny, mohou být napadeny různými škůdci a chorobami. Mezi nejčastější škůdce patří mšice, které napadají mladé výhony a listy. Proti nim můžete použít ekologické postřiky nebo využít přirozené predátory, jako jsou berušky. Dalšími možnými problémy jsou plísně a houbové choroby, které se mohou objevit při nadměrné vlhkosti. Prevence spočívá v udržování správné zálivky a pravidelném prořezávání rostliny, aby byla dobře větraná a nebyla příliš zahuštěná.

Zimní péče o fíkovníky

Přestože jsou fíkovníky odolné, je důležité je chránit před zimními mrazy. Pokud pěstujete fíkovník venku, měli byste ho na zimu dobře zabezpečit. Kolem kořenů nasypte vrstvu mulče, která je ochrání před promrznutím. Mladé rostliny můžete obalit netkanou textilií nebo je přenést do chladnější místnosti, pokud je pěstujete v nádobě. Dospělé rostliny zvládnou zimní období lépe, ale i tak je dobré je chránit před extrémními mrazy.

Fíky na vlastní zahradě: jak na to?
Zdroj: www.kitchengarden.co.uk

Pěstování fíků na vlastní zahradě může být skvělou a odměňující zkušeností, kterou zvládne i začínající zahradník. Fíkovníky jsou relativně nenáročné a pokud jim poskytnete dostatek péče, odmění vás bohatou úrodou sladkých plodů. Výběr správné odrůdy a stanoviště je klíčový pro úspěšné pěstování, ale i další aspekty péče, jako je pravidelné zalévání, hnojení a prořezávání, jsou nezbytné pro zdravý růst rostliny. Nezapomeňte také na ochranu před škůdci a chorobami, stejně jako na správnou zimní péči, která zajistí, že váš fíkovník přečká chladné měsíce bez úhony. Pokud se rozhodnete pro pěstování fíků, budete mít možnost si užívat čerstvé, doma vypěstované plody, které jsou nejen chutné, ale také bohaté na vitamíny a minerály.

Podívejte se i na náš další článek! Vypěstujte si vlastní rybízy: jak na to?

Fíky na vlastní zahradě: jak na to?
Fíky na vlastní zahradě: jak na to?
Fíky na vlastní zahradě: jak na to?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno