muffiny s čokoládou
Vláčné muffiny s čokoládou.

Pokud jste hledali nejlepší recept na muffiny s čokoládou v okolí, můžete přestat hledat. Když se naučíte připravit tento snadný recept, zjistíte, jak jsou vláčné, příprava snadná a všem budou výtečně chutnat.


Pokud jde o oslavy, jako jsou narozeniny ve třídě nebo dětské oslavy, jen málokterý pamlsek je tak oblíbený jako muffiny s čokoládou. Jsou dokonale přenosné, předem naporcované a navíc rozkošné. A to je na nich k nezaplacení.

Úžasné muffiny

Muffiny navíc můžete připravit v mnoha zábavných příchutích! Od tropického kokosu přes šťavnaté jahody, slané arašídové máslo až po sušenky se smetanou – pro každou příležitost se najde nějaký dortík. Na Valentýna? Velikonoce? Ano, ano, moc ano. Halloween. Vánoce. Zimní slunovrat. Silvestr. Oslavy pro batolata. Ať už si řeknete cokoli, určitě se k tomu hodí nějaký lahodný dortík.

Co potřebujete k přípravě tohoto receptu

Celozrnná nebo bílá mouka – k přípravě tohoto jednoduchého receptu na čokoládové cupcakes stačí obyčejná bílá mouka. V případě potřeby byste měli být schopni vyměnit i směs bezlepkové mouky.
Cukr krystal – bílý cukr má neutrální chuť, díky které vyniknou všechny čokoládové dobroty těchto domácích čokoládových košíčků.

Neslazený kakaový prášek – pokud je to možné, sáhněte po holandsky zpracovaném kakau, které má méně hořkou chuť než běžné kakao. K přípravě tohoto snadného receptu na čokoládové košíčky lze však použít i běžný kakaový prášek, černé kakao nebo dokonce syrové kakao.

Soda bikarbona – na kynutí. Abyste se ujistili, že je vaše jedlá soda stále čerstvá, smíchejte malé množství s kyselinou dle vašeho výběru (např. citronovou šťávou nebo octem). Pokud pění a bublá, je stále aktivní! Pokud ne, je čas vyměnit dávku.

Sůl – trocha mořské soli pomáhá zvýraznit chuť čokolády.

Podmáslí – přidává tuk, vlhkost a trochu kyselosti, což přispívá ke křehčímu těstu. Můžete také zředit zakysanou smetanu nebo obyčejný jogurt trochou mléka.

Rostlinný olej – obyčejný slunečnicový nebo řepkový, mezi další možnosti patří avokádový nebo arašídový olej.

Vejce – slouží ke spojení čokoládového těsta.

Vanilkový extrakt – pro hřejivost a hloubku. Můžete také použít stejné množství vanilkové pasty nebo vanilkového prášku.

Čokoláda – hořká nebo na vaření.

Zdroj: Image by Henry Fokuhl from Pixabay

Profesionální tipy pro přípravu tohoto receptu

Pro dosažení nejlepších výsledků při pečení začněte se surovinami pokojové teploty. Když necháte vejce a podmáslí vychladnout na pokojovou teplotu, budou se do těsta lépe zapracovávat. To je skvělá zpráva, protože těsto chceme míchat co nejméně a zároveň do něj zapracovat všechnu mouku. Proč? Přílišné míchání způsobuje tvorbu nadbytečného lepku, který může způsobit, že jinak vlhké těsto bude tvrdé.

Investujte do dobré vzduchotěsné nádoby, do které se vejdou vaše košíčky. Díky těmto praktickým pouzdrům se o své čerstvě upečené dobroty snadno podělíte se spolupracovníky, přáteli a spolužáky!

Někdy rád vyměním polovinu podmáslí za horkou kávu, která umocní chuť kakaového prášku.

Zdroj: Image by u_96tmu9c4 from Pixabay

Zdobím, zdobíš, zdobíme

Protože čokoláda si dobře rozumí s mnoha chutěmi, jsou čokoládové muffiny úžasnými chameleony v závislosti na tom, jakou polevu přidáte. Můžete jako v tomto receptu jen posypat čokoládou, anebo vytvořit krém nebo polevu na ozdobení.
Doplňte je klasickou čokoládovou polevou nebo vanilkovou polevou. Čokoládový máslový krém můžete doplnit práškovým espressem, abyste získali krásnou moka polevu, nebo je přelijte šlehanou čokoládovou ganache a vytvořte extra čokoládové košíčky.

Můžete také použít arašídový máslový krém pro slano-sladkou pochoutku nebo krémovou sýrovou polevu, která přidá trochu pikantnosti!

Jaké bude potřeba vybavení na muffiny s čokoládou

  • Forma na muffiny
  • Papírové košíčky
  • Mísící misky
  • Šlehací metla
  • Drátěný chladicí stojan

Suroviny

  • 1½ hrnku hladké mouky (180 g)
  • 1¼ hrnku cukru krystal (250 g)
  • ¼ šálku neslazeného kakaového prášku (25 g)
  • ¾ čajové lžičky jedlé sody
  • ¼ lžičky soli
  • 1 šálek podmáslí pokojové teploty (240 ml)
  • ½ šálku rostlinného oleje (80 ml)
  • 1 velké vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 125 g hořké čokolády

Příprava

Předehřejte troubu na 180 °C. Vyložte formu na muffiny 12 papírovými košíčkovými vložkami.
Ve velké míse prošlehejte mouku, cukr, kakaový prášek, jedlou sodu a sůl. Ve střední míse vyšlehejte podmáslí, olej, vejce a vanilku, dokud se dobře nespojí.

Čokoládu nakrájejte na malé kousíčky a čtvrtinu odložte stranou. Zbytek vmíchejte do mísy k mokrým přísadám. Pak mokré přísady vlijte do suchých a šlehejte, dokud se dobře nespojí. Rozdělte těsto do papírových formiček a každou naplňte přibližně do ⅔. Pak posypte zbylou čokoládou.

Pečte 20 až 25 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte několik minut vychladnout ve formě, poté vyjměte a nechte vychladnout na drátěné mřížce.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno