epsomská sůl
Zdroj: www.duluthnewstribune.com
Epsomská sůl pro rajčata: proč to není nejlepší nápad
Epsomská sůl pro rajčata: proč to není nejlepší nápad

Rajčata jsou jednou z nejoblíbenějších plodin mezi zahradníky, což vede k hledání různých způsobů, jak pěstovat větší a chutnější plody. Jedním z často doporučovaných domácích prostředků je Epsomská sůl, běžně používaná přísada do koupele. Ale je opravdu dobré používat Epsomskou sůl na rajčata? Mezi zahradníky a na sociálních sítích existuje ohledně této otázky spousta kontroverzí. Epsomská sůl, neboli síran hořečnatý, obsahuje hořčík a síru, což jsou důležité živiny pro rostliny. Přesto, pokud není používána správně, může mít mnoho nežádoucích účinků. Je třeba zvážit několik faktorů, než se rozhodnete tuto metodu použít.

Problémy s používáním epsomské soli na rostliny

Obecným přesvědčením je, že Epsomská sůl může fungovat jako hnojivo pro zeleninové rostliny a dokonce zabránit nechtěnému onemocnění známému jako černá skvrnitost konců plodů rajčat. Tento mýtus obsahuje zrníčko pravdy, ale také mnoho rozporů. Epsomská sůl může způsobit nerovnováhu živin v půdě, snížit pH půdy, znečišťovat podzemní vody, bránit růstu rostlin a poškozovat rostlinné tkáně. Použití Epsomské soli by mělo být zváženo pouze v případě, že půdní test prokáže nedostatek hořčíku.

Epsomská sůl pro rajčata: proč to není nejlepší nápad
Zdroj: tomatogeek.com

Živiny, které rajčata potřebují

Rajčata jsou známá jako „velcí konzumenti“, protože potřebují hodně živin pro svůj růst. Vyžadují zejména dusík, fosfor a draslík, ale také menší množství vápníku, hořčíku a síry. Hořčík je klíčovou živinou pro tvorbu chlorofylu a síra pomáhá rajčatům vytvářet proteiny a rozvíjet chuť. Nedostatek těchto živin je vzácný, ale pokud se objeví, může být užitečné je doplnit. Nicméně, přidávání Epsomské soli bez skutečné potřeby může způsobit více škody než užitku.

Běžné důvody pro používání epsomské soli na rajčata

Epsomská sůl je často doporučována jako hnojivo při výsadbě, ve foliačním spreji k nápravě žloutnutí listů a k prevenci nebo nápravě černé skvrnitosti konců plodů. Každý z těchto důvodů však má své nevýhody. Pokud je půda již bohatá na hořčík, přidání Epsomské soli může způsobit nerovnováhu živin a spálit listy rostliny. Foliační spreje mohou dočasně zlepšit vzhled listů, ale neřeší základní problém v půdě. Černá skvrnitost konců plodů není způsobena nedostatkem hořčíku, ale spíše nedostatkem vápníku a nepravidelnou zálivkou.

Alternativy k používání epsomské soli na rajčata

Než se rozhodnete použít Epsomskou sůl, je dobré provést test půdy. Nedostatek hořčíku je v domácích zahradách vzácný, ale může se objevit v písčitých a kyselých půdách nebo po vydatných deštích, které odplavují minerály. Zahradníci by měli testovat půdu a použít výsledky jako vodítko pro aplikaci hnojiv. Kromě toho je důležité věnovat pozornost makro- a mikronutrientům v hnojivech a pravidelně a rovnoměrně zalévat rostliny.

Epsomská sůl pro rajčata: proč to není nejlepší nápad
Zdroj: www.bhg.com

Celkově lze říci, že použití Epsomské soli na rajčata není vždy nejlepší nápad. Přestože obsahuje důležité živiny jako hořčík a síru, její nesprávné použití může způsobit více škody než užitku. Rajčata vyžadují vyvážené hnojivo a pravidelnou zálivku, aby se zabránilo problémům jako je černá skvrnitost konců plodů. Před použitím Epsomské soli je nezbytné provést test půdy, aby se zjistilo, zda je skutečně potřeba doplnit hořčík nebo síru. Alternativně je důležité věnovat pozornost makro- a mikronutrientům v běžných hnojivech a zajistit rovnoměrnou zálivku. Při správné péči mohou rajčata prospívat i bez přidávání Epsomské soli.

Podívejte se i na náš další článek! Na co pamatovat při výběru květin

Epsomská sůl pro rajčata: proč to není nejlepší nápad
Epsomská sůl pro rajčata: proč to není nejlepší nápad

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno