záhony
Zdroj: www.thespruce.com
Dokonalé okraje květinových záhonů a potlačení plevele
Dokonalé okraje květinových záhonů a potlačení plevele
Dokonalé okraje květinových záhonů a potlačení plevele

Správné a dokonalé okraje květinového záhonu mohou nejen zlepšit estetiku vaší zahrady, ale také přispět k účinnému potlačení plevele. Zahradní okraje dodávají záhonům jasně definovaný vzhled a zároveň zabraňují růstu plevele tím, že blokují přístup slunečního světla. Edging, tedy vytváření okrajů, může také pomoci udržet vaši zahradu dobře organizovanou a usnadnit sekání trávy. Možná si myslíte, že vytvoření okrajů je složité, ale ve skutečnosti je to snadný proces, který můžete zvládnout v pouhých čtyřech krocích. Stačí si připravit správné nástroje a materiály a postupovat podle jednoduchých instrukcí. Tento článek vás provede jednotlivými kroky, jak správně vytvořit okraje květinového záhonu a potlačit plevel, aby vaše zahrada vypadala vždy upraveně a čistě. Tak pojďme na to!

Kdy je nejlepší čas pro vytvoření okrajů květinového záhonu?

Technicky vzato můžete vytvářet okraje květinového záhonu kdykoliv, pokud není půda zmrzlá. Nejvhodnější doba je však pozdní jaro nebo začátek léta, kdy vrchol růstové sezóny pomalu končí. Půda je v tomto období nejlépe zpracovatelná, což usnadňuje tvorbu okrajů. Zahradníci také často volí toto období, protože plevel ještě nevypučel naplno, což usnadňuje jeho odstranění. Dalším důvodem je, že počasí bývá příznivé a můžete strávit více času venku bez nepříjemností způsobených extrémními teplotami. Vytvoření okrajů v tomto období také zajišťuje, že vaše zahrada bude po celý zbytek sezóny vypadat svěže a upraveně. Nezapomeňte, že pravidelné úpravy během teplejších měsíců pomohou udržet okraje v perfektním stavu.

Dokonalé okraje květinových záhonů a potlačení plevele
Zdroj: www.groundsguys.com

Co budete potřebovat?

Nástroje:

  • Lopatka
  • Nástroj na vytváření okrajů
  • Zahradní rýč
  • Zahradní nůžky

Materiály:

  • Mulč

Jak vytvořit okraje květinového záhonu a potlačit plevel

Vymezení okraje

Nejprve je potřeba vymezit okraj květinového záhonu. Můžete použít lopatku nebo nástroj na vytváření okrajů, který usnadní práci. Pokud použijete nástroj na vytváření okrajů, jednoduše ho zatlačte do půdy podél požadovaného okraje záhonu. Tento nástroj vám ušetří čas a námahu. Pokud používáte lopatku, zatlačte ji špičkou do země podél okraje květinového záhonu a postupujte po celé délce záhonu. Je důležité, aby byl okraj rovný a dobře vymezený, protože to usnadní následující kroky.

Dokonalé okraje květinových záhonů a potlačení plevele
Zdroj: www.thespruce.com

Odstranění trávníku

Po vymezení okraje je třeba odstranit trávník. Použijte zahradní rýč k prohloubení řezu a odstranění trávníku. Odstranění trávníku je klíčové pro oddělení květinového záhonu od zbytku zahrady. Rýčem prohloubte řez na hloubku 10 až 15 centimetrů a trávník vytrhněte pod úhlem 90 stupňů. Tento úhel je důležitý pro následující kroky, protože pomůže udržet mulč na místě a zabránit jeho splavování do trávníku.

Zastřihnutí trávy

Zastřihnutí trávy je volitelný krok, ale dodá vašemu okraji ostrý a upravený vzhled. Použijte zahradní nůžky k zastřihnutí trávníku podél vymezeného okraje. Stříhejte trávu vertikálně místo horizontálně, abyste zachovali úhel 90 stupňů vytvořený v předchozím kroku. Tento krok zvýrazní váš květinový záhon a dodá mu profesionální vzhled. Nezapomeňte, že pravidelné zastřihování během teplých měsíců pomůže udržet okraj v dokonalém stavu.

Vyplnění mulčem

Posledním krokem je přidání mulče do okraje květinového záhonu. Mulč slouží k potlačení plevele tím, že blokuje přístup slunečního světla, a zároveň dodává záhonu bohatou barvu. Po určení, kolik mulče budete potřebovat, položte vrstvu o tloušťce 5 až 7 centimetrů do květinového záhonu a přiveďte ji až k okraji, čímž vytvoříte mírný svah dolů. Vrchní vrstva mulče by měla být zarovnána s povrchem zahrady a začínat jemným svahem dolů. Tento postup zajistí, že mulč zůstane na svém místě a vaše zahrada bude vypadat vždy čistě a upraveně.

Dokonalé okraje květinových záhonů a potlačení plevele
Zdroj: www.bhg.com

Celkově lze říci, že vytvoření okrajů květinového záhonu a potlačení plevele je snadný a účinný způsob, jak zlepšit vzhled vaší zahrady. Postupujte podle čtyř jednoduchých kroků a užijte si krásnou a dobře udržovanou zahradu. Vymezení okraje, odstranění trávníku, zastřihnutí trávy a vyplnění mulčem jsou kroky, které zvládne každý zahradník, bez ohledu na úroveň zkušeností. Nezapomeňte, že pravidelná údržba a úpravy během teplejších měsíců jsou klíčem k udržení dokonalých okrajů. Tento postup nejen zlepší estetiku vaší zahrady, ale také účinně potlačí plevel, což usnadní péči o květinové záhony. S trochou úsilí a správnými nástroji může být vaše zahrada místem, na které budete hrdí. Takže se pusťte do práce a užijte si krásné výsledky vaší práce!

Podívejte se i na náš další článek! Oživte svou zahradu: různé druhy slunečnic, které zaujmou

Dokonalé okraje květinových záhonů a potlačení plevele
Dokonalé okraje květinových záhonů a potlačení plevele
Dokonalé okraje květinových záhonů a potlačení plevele

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno