Trvalky
Zdroj: modernizahrada.com

Jednou z bezesporu nejnápadnějších nejžádanějších vlastností květin je kvetení. Květ, tedy jeho atraktivita byla jedním z hlavních důvodů, proč se začaly okrasné rostliny v zahradách uplatňovat. Květ je to první, o čem člověk vybírající rostlinu většinou přemýšlí. Na drtivé většině etiket, fotografiích rostlin v časopisech či katalozích narazíte na velký, nápadný, zářivý květ. Barva, tvar či množství květů je však jen jednou stránkou věci. Je dobré si uvědomit, že danou rostlinu, v našem případě trvalku čili perenu, budete mít na záhonu celý rok, tedy dvanáct měsíců. Jak dlouhou dobu z toho budou trvalky jak deklarováno na krásném obrázku?

Délka kvetení

Tím se dostáváme k jednomu velmi důležitému údaji o rostlinách a tím je délka kvetení. Tento údaj je po- měrně často zaměňován s údajem o období kvetení. Když se v knize či jiném zdroji pěstitel dozví, že rostlina kvete červen až srpen, vůbec to nemusí znamenat, že kvete tři měsíce. Nejčastěji to znamená, že kvete někde v tomto rozmezí. Většina trvalek totiž kvete v průměru tři až pět týdnů. Tento fakt se pak může projevit zklamáním. Zklamání se můžeme vyvarovat tak, že zkombinujeme rostliny tak, aby kvetly postupně a vždy bylo něco zajímavého na záhoně. Očekávat, že trvalkový záhon bude rozkvetlý stejně intenzivně a dlouho jako letničková výsadba, je omyl a je s tím třeba již předem počítat.

Aby záhon kvetl celou vegetaci

Základem tvorby trvalkového záhonu, který kvete po celou dobu vegetace, je volba druhů, které na sebe budou vhodně časově navazovat. Tento úkol je velmi náročný zejména na zkušenosti. Stejná rostlina na jižní Moravě, na slunném a teplém místě může být v kvetení uspíšena i o tři čtyři týdny oproti rostlině z chladnější lokality v podhůří. Je proto nezbytné všímat si okolních výsadeb. Volba trvalek, které kvetou výrazně delší dobu, je jednou z logických možností, jak i při nižším počtu druhů dosáhnout dlouhého období rozkvetlých záhonů.

Ovlivňování délky kvetení

Delší období kvetení nabízejí některé vhodné trvalky buď přirozeně tím, že bez našeho přičinění prostě dlouho kvetou, nebo vhodně stanovenou péčí.

Ze zákroků, kterým délku kvetení také ovlivníme, je odstraňování odkvetlých květů čí květenství. Tato časově náročná práce se u mnohých druhů spolehlivě projeví mnohonásobně delším kvetením.

Trvalky
Zdroj: zivotvzahrade.cz

Trvalky, kde se vyplatí odstranit odkvetlé květy

Na tuto péčí velmi dobře reagují trvalky, jako je např. řebříček (Achillea hybridy, např. ‚Paprika‘, ‚Terracotta‘, ‚Cerise Queen‘, ‚Gold Plate‘, ‚Coronation Gold‘, třapatkovka nachová (Echinacea purpurea), rmen barvířský (Anthemis tinctoria), plamenka latnatá (Phlox paniculata), janeba (Heliopsis), hlaváč (Scabiosa), chrastavec (Knautia), stračka (Delphinium), lupina (Lupinus) a jiné.

Způsoby řezu/odstraňování květů

Princip je v tom, že rostlina reaguje opakovanou tvorbou květů na poranění, které ji nedovoluje vytvořit semena a přirozeně se tak rozšiřovat. Někdy je možné přistoupit k zaštipnutí zejména mladých rostlin, které pak reagují bohatším rozvětvením nadzemní části. Podobně se také často zejména u mladých rostlin zaštipuje první poupě, čímž se sice o něco opozdí období kvetení, nicméně je násadankvětů větší.

Trvalky
Zdroj: mujdumkrokzakrokem.cz

Odstranění celé rostlinky trvalky

Časově méně náročné je seříznutí celé rostliny po hlavním kvetení. Tím se značně urychlí údržba, avšak na nějakou dobu přijdeme v kompozici o celou rostlinu, což nemusí vypadat nejlépe. Druhé kvetení, tzv. remontování není nikdy již tak bohaté, jako hlavní kvetení. Pokud se rozhodneme pro seříznutí celého trsu trvalek, musíme mít na paměti, že tvorba nové nadzemní hmoty rostlinu značně vyčerpá. Měli bychom jí tyto živiny v dostupné formě také dodat. Jinak hrozí, že rostlinu nadměrně oslabíme a vyčerpáme. Seříznutí rostliny však také provádíme včas, aby měla ještě dostatek vegetačního období znovu zregenerovat. Obvykle se provádí od poloviny června (vždy po odkvětu) do konce července. Odstraňování odkvetlých květů se provádí kontinuálně v průběhu kvetení. Je také nutno si uvědomit, že postupným či nárazovým odstraněním květů nedáme šanci rostlině ke tvorbě typického habitu. To ochuzuje strukturu celého záhonu zejména v podzimním a zimním období.

Podívejte se na našich 12 tipů pro plánování květinové zahrady!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno