Coelogyne cristata
Zdroj: living.iprima.cz
Coelogyne cristata - chladnomilná orchidej

Všichni známe orchideje rodu Phalaenopsis, které se prodávají v široké škále barev. Vyžadují teplo a dobře se hodí do bytů s ústředním topením.

Orchideje jsou ale mnohotvárnou čeledí a zahrnují i chladnomilné druhy, které lze dobře pěstovat tam, kde jim můžeme poskytnout přes zimu nižší teplotu. Pěstování chladnomilných orchidejí uvítají vlastníci rodinných domků, kde se pro ně na rozdíl od panelových bytů jistě přes zimu najde prostor s vyhovující teplotou, např. na chodbě, v nevyužívané místnosti nebo zimní zahradě a v létě je možno orchideje zavěsit na zahradu, balkon či terasu.

Výskyt chladnomilné orchideje

Jednou z nich je Coelogyne cristata, chladnomilná orchidej z předhůří Himálaje. Vyskytuje se v Tibetu, Nepálu, Bhútánu a v severovýchodní Indii jako epifyt na stromech v nadmořských výškách 1000- 2600 m. n. m. Vytváří podlouhle vejčité, těsně uspořádané pahlízy na vrcholu zakončené dvěma úzce kopinatými tuhými listy délky 15- 30 cm. Na jaře z báze poslední loňské pahlízy vyráží květní výhon, který se v březnu až dubnu rozvine do květenství s 3-10 bílými květy šířky kolem 8-9 cm. V ústí pysku je žlutá skvrna a okvětní lístky jsou na okrajích zvlněné.

Coelogyne cristata - chladnomilná orchidej
Zdroj: commons.wikimedia.org

Pěstování

Coelogyne cristata vyžaduje, jak nám napovídá rozmezí nadmořských výšek, pěstování v chladných podmínkách. Znamená to především, abychom jí zajistili přes zimu alespoň 2 měsíce při teplotě 10-12 °C se sníženou zálivkou. V teple samozřejmě poroste za dostatku světla i v zimě, ale nevykvete. Odpočinkem v chladných podmínkách se vytvoří základ květů, kterými nás obdaří příští jaro. Na jaře, jakmile venkovní noční teploty stoupnou na 10 °C a pomine nebezpečí nočních mrazíků, je možné rostlinu zavěsit např. na větev stromu na zahradě do světlého stínu. Přímé polední slunce by rostlině popálilo listy. Prospěje jí ranní slunce, které ještě nemá takovou sílu, aby se listy přehřály.

Potřebná péče o chladnomilné orchideje

V létě rostlinu zaléváme a hnojíme, za což se odmění četnými novými výhony. Zalévat je třeba tak často, aby se nescvrkly pahlízy. V parném létě, kdy teploty stoupají k 30 °C, je však odpar z listů poměrně velký, takže se mi stává, že se pahlízy trochu svraští, ale jakmile nastanou chladnější dny, vrátí se do původního objemu. V zimě je nutno zálivku trochu omezit, neboť mírné sucho též přispívá k násadě květů. Namáčení květináčů do kbelíku s vodou je vhodné spíše na léto. V zimě je lepší zalití konvičkou s dešťovou vodou.

Podle mých zkušeností není Coelogyne cristata příliš náchylná na přelití a uhnívání kořenů, pěstuji tento druh řadu let a žádná rostlina mi na přelití nezašla. Zatím jsem také na rostlinách nenašel žádné škůdce jako červce a puklice apod. Poměrně tuhé listy jim asi nechutnají.

Coelogyne cristata pěstuji přes zimu u severního okna na chodbě, kde se teplota pohybuje od 7 do 12 °C. Nejsou to jistě ideální podmínky, ale i tak každý rok spolehlivě vykvétá. Lépe by bylo umístění rostlin přes zimu u okna obráceného na východ nebo západ. V létě mám květináče zavěšené v plastových přepravkách ve stínu pod hrušní, kde na ně svítí ranní slunce. Umístění venku na čerstvém vzduchu rostlině prospívá.

Rostlinám svědčí vyšší vlhkost, v zimě je ale na list nepostřikuji. V létě je za parných dnů občas kropím zahradní hadicí nebo je zaliji konví s dešťovou vodou. Za suchých dnů se ale stává, že jim zasychají konce listů.

Coelogyne cristata
Zdroj: ssosvorchids.com

Hnojení

Také prospívá hnojení plným hnojivem, je však třeba si dát pozor na jeho složení, pokud zaléváme dešťovou vodou. Ta neobsahuje vápník a hořčík a ani většina prodávaných hnojiv tyto prvky neobsahuje. Občas je tedy potřeba do dešťové vody přidat malé množství solí vápníku a hořčíku (ledek vápenatý a hořká sůl). Jinou možností je občas zalévat vodou ze studně nebo vodovodu, která Ca a Mg obsahuje. Zalévám vždy tak, až voda teče spodem květináče. V zimě hnojím jen jednou za měsíc, na jaře, jakmile se začne zvětšovat květní výhon na bázi poslední pahlízy, je možno hnojit častěji, aby se květy dobře vyvinuly.

Coelogyne cristata je rostlina nenáročná na pěstování a pokud má náležité podmínky, ochotně vykvétá každé jaro množstvím bílých květů, které provoní místnost nebo chodbu jemnou květinovou vůní. Těž pohled na jemnou krásu barokně zvlněných okvětních lístků naplňuje pěstitele!

Navštivte další články, kde se dozvíte něco o krásných orchidejích! Tajemství jejich pěstování nebo kdy přesadit orchideje?

Coelogyne cristata - chladnomilná orchidej

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno