pěstování
Zdroj: www.gardeningetc.com
Co sázíme v červenci: rady pro letní zahradníky
Co sázíme v červenci: rady pro letní zahradníky
Co sázíme v červenci: rady pro letní zahradníky

Červenec je ideálním měsícem pro výsev semínek, protože teplota půdy i vzduchu je vysoká. Dlouhé, teplé dny s dostatečným množstvím světla urychlují klíčení a pomáhají prodloužit sezónu sklizně v zeleninové zahradě, stejně jako podpořit růst trvalek, dvouletých rostlin a rostlin pro interiér. V tuto dobu je však důležité mít na paměti, že hladina vody v půdě může být nižší, a tak je potřeba častější zalévání. Co sázíme v červenci? V České republice můžete v červenci zasít řadu květin a zeleninových semínek, včetně dvouletých rostlin, jako jsou náprstníky, které budou kvést následující jaro. Rychle rostoucí plodiny, jako jsou ředkvičky, francouzské fazole, sója a mrkev, lze také zasít nyní.

Červenec je také vhodný čas pro přesazení mladých rostlin, které byly vypěstovány ze semínek v předchozích měsících. Je to poslední měsíc pro sázení mladých cuket, dýní a kukuřice, aby měly nejlepší šanci na sklizeň před prvním podzimním mrazem. Nyní je také nejlepší čas na přesazení zimních kapust, které byly vypěstovány ze semínek v dubnu a květnu, aby byly zralé na Vánoce a dále. Co sázíme v červenci? Podívejte se na rady pro letní zahradníky!

Zelenina k sázení v červenci

Salát

Salát a jiné salátové listy jsou rychlými a snadnými plodinami. Semínka můžete zasít kontinuálně od března do září pro čerstvý salát téměř po celý rok. Semínka saďte do mělkých drážek nebo do květináčů. U salátů, které vytvářejí hlávky, se snažte vyjednotit sazenice na vzdálenost přibližně 30 cm, zatímco u odrůd, které se sklízejí postupně, sklízejte mladé listy, jakmile jsou k dispozici. Tímto způsobem si zajistíte čerstvou a chutnou zeleninu bez nadměrné práce.

Co sázíme v červenci: rady pro letní zahradníky
Zdroj: www.gardenersworld.com

Mrkev

Červenec je považován za poslední měsíc pro výsev mrkve pro podzimní sklizeň. Semínka se zasévají přímo do mělkých drážek dobře připravené půdy nebo do květináčů s půdním substrátem. Je důležité se vyvarovat příliš častému vyjednocování sazenic, aby se předešlo napadení mrkvového muche. Mrkev potřebuje dobrou přípravu půdy a pravidelnou zálivku, aby mohla dobře růst a dosáhnout optimální velikosti.

Ředkvičky

Ředkvičky jsou rychle rostoucí a snadno pěstovatelné. Poskytují pikantní chuť a mohou být pěstovány jako rostlina společníka k jiným plodinám. Mohou být zasévány přímo do půdy nebo do květináčů, kde rychle klíčí a prakticky nevyžadují péči o škůdce. Sklízejte je, jakmile dosáhnou požadované velikosti, aby měly čerstvou a intenzivní chuť.

Trpasličí francouzské fazole

Červenec je poslední měsíc pro výsev francouzských fazolí, aby měly dostatek času na dozrání před prvními podzimními mrazy. Zasévejte trpasličí odrůdy buď přímo do půdy, nebo do květináčů a udržujte je dobře zavlažované. Tento druh fazolí je obzvlášť vhodný pro menší zahrady, kde nezabírá mnoho místa a přitom poskytuje bohatou sklizeň.

Zimní kapusta

Nyní je nejlepší čas na přesazení zimních kapust, aby měly dostatek času na dozrání před chladnými podzimními teplotami. Rostliny zasazujte přibližně 45 cm od sebe, s 60 cm mezi řádky. Po zasazení důkladně zalévejte a případně použijte ochranné sítě, abyste ochránili kapustu před škůdci, jako jsou vřetenovci nebo holubi.

Co sázíme v červenci: rady pro letní zahradníky
Zdroj: www.gardenersworld.com

Květiny k sázení v červenci

Náprstníky

Červenec je poslední měsíc pro výsev náprstníků, aby vykvetly následující léto. Mnohé jednoplodé odrůdy náprstníků jsou výborné pro opylovače, jako jsou včely. Semínka rozprostřete na povrch vlhkého substrátu bez rašeliny a zakryjte jemnou vrstvou vermikulitu. Náprstníky přidají zahradě krásný výhled a atraktivní barvy.

Co sázíme v červenci: rady pro letní zahradníky
Zdroj: www.gardenersworld.com

Strelície

Pokud máte rádi exotické rostliny, strelície (ptáci ráje) jsou skvělou volbou. Tato vysoce dekorativní rostlina může být zaseta během letních měsíců. Její spektakulární květy jsou nejen krásné v zahradě, ale také jako řezané květiny. Strelície jsou ideální do skleníků nebo jako pokojové rostliny.

Violky

Sazením violky nyní zajistíte, že budou mít dostatek času na vývoj před podzimním výsadbou a na jaro, kdy budou kvést. Zasévejte na začátku měsíce, abyste zajistili kvetení na jaře. Violky jsou vynikající volbou pro záhony a hrnkové rostliny.

Mák

Mák (Papaver) je ideální pro výsev v červenci, protože kvete v létě a na podzim. Rozptýlením semínek na povrch půdy a jemným přitlačením, zajistíte, že semínka klíčí rychle a rovnoměrně. Mák přidává barevný a dramatický prvek do zahrady, a jeho květy jsou skvělé i pro řezané květiny.

Co sázíme v červenci: rady pro letní zahradníky
Zdroj: www.gardenia.net

Celkově lze říci, že červenec je klíčovým měsícem pro plánování a výsev v zahradě. Tento měsíc nabízí ideální podmínky pro klíčení semínek a růst rostlin, které vám mohou přinést bohatou úrodu a krásnou zahradu. Zelenina jako salát, mrkev a ředkvičky mají nyní nejlepší šanci na úspěch, pokud se vysejí včas. Stejně tak květiny jako náprstníky, strelície a nezapomeňky přidají do vaší zahrady krásné barvy a textury. Je důležité se postarat o správnou údržbu a zavlažování, protože nižší hladina vody může být výzvou. Plánování a péče o zahradu v červenci zajistí, že vaši zahradu bude zdobit pestrá paleta rostlin a květin, a že si můžete užívat bohatou sklizeň v nadcházejících měsících. Tento měsíc je výbornou příležitostí k přípravě zahrady na změny ročních období a k rozšíření její krásy a funkčnosti.

Podívejte se i na náš další článek! 11 účinných způsobů, jak se zbavit plevele ve Vaší zahradě

Co sázíme v červenci: rady pro letní zahradníky
Co sázíme v červenci: rady pro letní zahradníky
Co sázíme v červenci: rady pro letní zahradníky

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno