co dělat s posekanou trávou?
Zdroj: www.lawnmowingbusiness.co.uk

Pokud vaše rutina zahrnuje sekání, sbírání a vyhazování posekané trávy, je na čase změnit péči o trávník. Co dělat s posekanou trávou místo toho? Posekaná tráva z zdravého trávníku je plná živin, které jsou užitečné v zeleninových zahradách, trvalkových záhonech, kompostu a dokonce i na samotném trávníku. Zde jsou tři snadné způsoby, jak využít posekanou trávu a podpořit váš trávník a zahradu.

1. Nechte trávu na trávníku

Nechte posekanou trávu padat tam, kde byla posekána, čímž vrátíte cenné živiny zpět do půdy. Posekaná tráva obsahuje vodu a snadno se rozkládající sloučeniny. Ty se postupně zapracují do trávníku a rozloží se během několika týdnů, přičemž přidávají do půdy dusík a další živiny.

Majitelé trávníků, kteří sbírají a vyhazují posekanou trávu a poté trávník hnojí, zjišťují, že trávník vyžaduje podstatně méně hnojiva, když posekanou trávu nechají na místě. Buďte však opatrní s množstvím hnojiva, zvláště pokud jste dříve posekanou trávu odstraňovali a nyní ji necháváte na trávníku. Přehnojení může trávu spálit a způsobit řadu problémů.

Trávníku prospívají krátké odstřižky; odstřižky o délce 2,5 cm nebo méně se v trávě a půdním profilu nejlépe rozkládají. Sekejte trávník pravidelně, aby byl výsledný posek vždy krátký. Sekejte, když je tráva suchá, aby se zabránilo shlukování odstřižků. Hromady mokré trávy se rozkládají pomaleji, mohou poškodit trávu pod nimi a vypadají nevzhledně.

Pokud má váš trávník problémy s chorobami, jako je listová skvrnitost, rez nebo dollar spot, není dobrý nápad nechávat posekanou trávu na místě. Místo toho je sbírejte pro odvoz odpadu nebo je zahrabejte na méně viditelném místě v krajině. Rozloží se a spory chorob nebudou schopny způsobit nové infekce.

Co dělat s posekanou trávou: 3 způsoby, jak ji využít
Zdroj: www.housedigest.com

2. Použijte trávu jako mulč

Další možností, co dělat s posekanou trávou, je použití jako mulč, který pomůže omezit plevele, udržet vlhkost půdy a regulovat teplotu půdy. Posekaná tráva je vynikajícím mulčem kolem všech typů rostlin. Rychle se rozkládá, zlepšuje obsah živin a strukturu půdy, jak se rozkládá. Protože se rozkládá tak rychle, buďte připraveni přidat další vrstvu mulče z posekané trávy asi osm týdnů po první aplikaci, aby byla potlačena růst plevelů i nadále.

Zeleninové zahrady jsou ideálním místem pro použití posekané trávy jako mulče. Jemný mulč se snadno rozprostře kolem mladých, jemných sazenic. Během sezóny se rozkládá, zlepšuje strukturu půdy a vytváří výborné osivo pro příští zeleninovou zahradu.

Rozprostřete 5 cm silnou vrstvu suché posekané trávy na povrch půdy. Silnější vrstva může omezit pronikání vody a kyslíku do půdy. Nepoužívejte posekanou trávu z trávníku, který byl nedávno ošetřen širokolistým herbicidem jako mulč, protože herbicid může vyplavit z trávy a poškodit okolní rostliny.

Co dělat s posekanou trávou: 3 způsoby, jak ji využít
Zdroj: www.bhg.com

3. Přidejte trávu do kompostu

Když kombinujete posekanou trávu s hnědým materiálem, jako jsou suché listy, stonky a rostlinné části, vytvoříte živinami bohatý kompost. Takzvané černé zlato je cenné po celé krajině. Zlepšete strukturu půdy smícháním 5 cm silné vrstvy kompostu do zahradní půdy. Potlačte plevele rozprostřením 5 cm silné vrstvy kompostu kolem trvalek na jaře. Kompost také přidá živiny, které pomohou rostlinám růst během sezóny.

Vytvořte jednoduchou kompostovací hromadu střídáním vrstev zeleného materiálu – posekané trávy – s vrstvami hnědého materiálu. Udržujte rovnováhu mezi hnědými a zelenými přísadami, aby kompostovací hromada byla zdravá a produktivní. Zrychlete rozklad budováním hromady na plném slunci a obrácením každých pár týdnů. Většina domácích kompostérů nedosáhne dostatečně vysoké teploty, aby zničila patogeny nebo semena, proto nepřidávejte posekanou trávu z nemocného nebo zapleveleného trávníku.

Pravidelně sekajte trávu a odstraňujte jen asi 2,5 cm trávy, abyste vytvořili odstřižky, které se rychle rozloží v kompostéru.

Co dělat s posekanou trávou: 3 způsoby, jak ji využít
Zdroj: plantura.garden

Využití posekané trávy může výrazně zlepšit zdraví vašeho trávníku i zahrady. Nechte posekanou trávu na trávníku, použijte ji jako mulč nebo přidejte do kompostu. Každý z těchto způsobů má své výhody, ať už jde o zlepšení půdní struktury, obohacení půdy o živiny nebo potlačení růstu plevelů. Použití posekané trávy je ekologické a ekonomické řešení, které vám pomůže udržet zdravou a krásnou zahradu. Využívání těchto přístupů vám umožní plně využít potenciál posekané trávy a přispět k udržitelnějšímu způsobu zahradničení.

Podívejte se i na náš další článek! Tymián: jak prořezávat tymián pro lepší sklizeň

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno