česnek
Zdroj: gardenerspath.com

Česnek je oblíbenou ingrediencí v kuchyni a jeho správné skladování je klíčové pro uchování jeho chuti a čerstvosti. Už se nám blíží doba, kdy nám česnek dozrává a je postupně ke sklizni. Abychom si uchovali krásné a chutné palice česneku až do další sklizně, je třeba dbát na několik důležitých kroků. V tomto článku se dozvíte, jak správně svazky česneku sklízet, čistit, sušit a skladovat, aby vám vydržel co nejdéle.

1. Správný čas ke sklizni

Česnek je třeba sklízet ve správný čas, což je obvykle na konci léta, když listy začínají žloutnout a usychat. Pokud česnek sklízíte příliš brzy, nebude plně vyzrálý a skladování nebude tak úspěšné. Naopak příliš pozdní sklizeň může způsobit, že se česnek začne rozpadat. Sledujte signály rostliny a buďte opatrní při sklizni, aby palice česneku zůstaly nepoškozené.

Česnek: jak skladovat česnek, aby vydržel celou zimu
Zdroj: Zahrada Youtube

2. Opatrná manipulace

Česnek je velmi citlivý na mechanické poškození. Jakékoli otření nebo nárazy mohou způsobit odření a tvorbu modřin, které jsou vstupní bránou pro hnilobu a plísně. Proto při manipulaci s česnekem buďte velmi opatrní, nepřevracejte ho na sebe ani na jiné předměty. Snažte se ho vždy držet za stonek a minimalizovat kontakt s palicí.

3. Čištění česneku

Po vytažení česneku z půdy je dobré ho očistit od zbytků zeminy. Klasickým způsobem je otřepání nebo lehké očištění rukou. Někteří zahradníci nechávají česnek několik dní ležet na povrchu záhonu, aby se přirozeně vysušil. Jiní preferují okamžité umístění česneku do suchého a vzdušného prostoru. V každém případě je důležité odstranit přebytečnou vlhkost, která může způsobit hnilobu.

4. Sušení česneku

Česnek je nutné před skladováním důkladně vysušit. Ideální je nechat ho uschnout na stinném a dobře větraném místě, kde není přímé slunce. Můžete ho zavěsit na provázky nebo rozložit na síť. Sušení může trvat několik týdnů, ale je důležité, aby byl česnek opravdu suchý, než ho uložíte do skladovacích nádob.

5. Stříhání kořínků a slupky

Jakmile česnek důkladně vyschne, je čas na zastřižení kořínků a odstranění přebytečných slupek. Buďte opatrní při stříhání, abyste nepoškodili samotnou palici. Po odstranění kořínků a slupek by měl vypadat čistě a být připraven k uskladnění.

Česnek: jak skladovat česnek, aby vydržel celou zimu
Zdroj: Zahrada Youtube

6. Skladování česneku

Ideálním místem pro skladování česneku je suchý, tmavý a chladný prostor s dobrou cirkulací vzduchu. Vlhký sklep nebo příliš teplé místo nejsou vhodné. Česnek můžete skladovat ve volných svazcích zavěšených na suchém místě nebo v prodyšných koších či bedýnkách. Je důležité, aby svazky česneku nebyly uloženy v plastových sáčcích nebo těsných nádobách, kde by mohly zadržovat vlhkost.

Správné skladování česneku je klíčové pro uchování jeho chuti a kvality. Dodržováním těchto jednoduchých kroků si můžete užívat čerstvý česnek po celou zimu a až do další sklizně. Pamatujte, že česnek je citlivý na mechanické poškození a vlhkost, takže buďte opatrní při manipulaci a skladování. Pokud budete česnek skladovat správně, odmění vás svou chutí a vůní v každém jídle.

Pro více podrobných informací se podívejte na video, které vám ukáže praktické tipy a triky pro skladování česneku!

Podívejte se i na náš další článek! Jak sklízet bazalku pro nepřetržitou zásobu čerstvých bylinek?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno