čajová zahrádka
Zdroj: fooddrinklife.com

Jaro a tradiční čajový večírek k sobě neodmyslitelně patří – tak proč je nespojit? Trend pěstování čajových zahrádek je stále populárnější, zejména mezi domácími zahrádkáři. Tento koníček nabízí nejen možnost pěstovat krásné květiny, ale také vytvářet si vlastní čajové směsi pro relaxaci. Pokud jste o čajové zahrádce ještě neslyšeli, je to přesně to, co si myslíte: zahrádka složená z rostlin, které můžete využít k přípravě perfektního šálku čaje. Čajová zahrádka nabízí jedinečný zážitek, kdy si můžete vychutnat vlastní pěstované čajové směsi přímo z vaší zahrady až po šálek čaje.

Výběr správných rostlin

Pro začátek je důležité zjistit, v jaké pěstební zóně se nacházíte, abyste mohli určit, které druhy čaje můžete pěstovat. Pokud máte obavy o přežití vašich čajových rostlin v drsném klimatu, existují i odrůdy, které lze pěstovat uvnitř. Vyberte si své oblíbené druhy čaje a zjistěte, které z nich spolu dobře ladí. Pokud máte rádi čaj na zklidnění před spaním, heřmánek bude ideální volbou. Heřmánek roste v mnoha zónách a můžete využít jak listy, tak květy.

Kombinace rostlin pro komplexní čaje

Při výběru čajových rostlin myslete na kombinace, které budete vytvářet. Cílem není jen připravit jeden druh čaje z každé rostliny, ale kombinovat listy a pupeny z různých rostlin ve vaší zahrádce, aby vznikl složitější a vrstevnatější nápoj. Květy motýlího hrachu dodají čajovým koktejlům intenzivní modrou nebo fialovou barvu, zatímco listy meduňky nabídnou relaxační efekt pro večerní šálek. Jasmín, meduňka, citronová verbena, máta, levandule, eukalyptus a citronová tráva jsou všechny snadno pěstovatelné a sklízené pro čaj.

Čajová zahrádka: od zahrady až po šálek čaje
Zdroj: www.medicalnewstoday.com

Péče o čajovou zahrádku

Pěstování čajových rostlin vyžaduje určitou péči, aby byly zdravé a produktivní. Například máta je známá tím, že se může nekontrolovaně šířit po zahradě – pěstování v květináčích, ať už venku nebo uvnitř, pomůže udržet ji pod kontrolou. Kamelie, známá jako „čajová rostlina“, může být pěstována ve čtyřech zónách (nebo uvnitř) a má nádhernou růžovou barvu. Pokud chcete tradiční šálek čaje, vyberte si Camellia sinensis, která vytváří bílé, zelené, oolong a černé čaje.

Sklizeň a příprava čajových směsí

Sklizeň čajových rostlin je také umění. Pupeny kamélií lze využít k přípravě bílého čaje. Mladší listy poskytují lehčí čaje, což vede k příjemnému zelenému čaji. Čím větší list, tím tmavší čaj – nejstarší listy na rostlině vám dají černý čaj. Pokud toužíte po květinovém čaji, zkuste pěstovat rosellu, která také krásně zdobí zahradu.

Čajová zahrádka: od zahrady až po šálek čaje
Zdroj: teavalley.com

Pěstování čajové zahrádky je skvělý způsob, jak spojit vášeň pro zahradničení s láskou k čaji. Vyberte si rostliny podle vaší pěstební zóny a vašich oblíbených druhů čaje. Kombinujte různé rostliny pro složitější a vrstevnatější čaje. Péče o čajové rostliny zahrnuje kontrolu jejich růstu a pravidelnou sklizeň. Máta se hodí pěstovat v květináčích, aby se nekontrolovaně nešířila. Camellia sinensis je ideální pro tradiční čaje, zatímco rosella přidá květinovou chuť a krásu do vaší zahrady. Sklizeň pupenů a listů různých stáří vám umožní vytvořit širokou škálu čajů. Tímto způsobem si můžete vychutnat nejen krásné květy ve vaší zahrádce, ale i relaxační rituál přípravy a pití vlastnoručně vypěstovaného čaje.

Podívejte se i na náš další článek! Růže kolem nás – kam za nejkrásnějšími růžemi?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno