Bylinková spirála v zahradě
Zdroj: adlonlinecourses.com
Bylinková spirála – kompaktní vyvýšený záhon
Bylinková spirála – kompaktní vyvýšený záhon

S rostoucí popularitou pěstování vlastních potravin se mnoho lidí snaží vrátit k tradičním pěstitelským technikám, které po generace sloužily jak farmářům, tak majitelům domácností. Bylinková spirála je jednou z těchto technik, která umožňuje pěstitelům přidat do zahrady různé čerstvé bylinky, aniž by zabírala příliš mnoho cenného prostoru na zahradě.

Tento vícestupňový zahradní záhon má mnoho výhod pro samotné rostliny – můžete zasadit směs bylin milujících plné slunce i stín, čímž každé z nich poskytnete podmínky, které potřebují, když je zasadíte na vyhrazených místech podél spirály. Navíc usnadňuje sklizeň, protože vyvýšené záhony jsou vždy o něco šetrnější k zádům. Čtěte dál a naučte se, jak vytvořit bylinkovou spirálu ve vaší zahradě.

Co je bylinková spirála

Bylinková spirála je typ zahradního uspořádání, které používá spirálový design. Má vyvýšený střední bod s kaskádovitým kruhovým vzorem naplněným jedlými bylinkami. Bylinkové spirály jsou skvělé pro maximální využití prostoru, využívání gravitace k přirozenému řízení toku vody a vytváření mikroklimat, která prospívají různým typům bylin v jedné zahradní struktuře.

Bylinkové spirály mohou také být ohromujícím doplňkem vaší domácí zahrady, pokud jsou provedeny s ohledem na estetiku. Design by měl být prodloužením vašeho domova. Pokud je váš domov moderní, dobře fungují betonové bloky. Pokud je váš domov tradiční, použijte cihly a kameny.

Bylinková spirála – kompaktní vyvýšený záhon
Zdroj: www.marthastewart.com

Potřebné materiály

  • Slunné místo
  • Štěrk
  • Půda
  • Kompost
  • Bylinky
  • Mulč
  • Ruční zahradní nářadí (lopatka, rýč)
  • Zahradnické rukavice
  • Stavební materiály pro spirálu (kamenné bloky, cihly nebo betonové bloky)

Krok 1: Najděte správné místo

Vytvoření bylinkové spirály začíná hledáním správného místa pro váš nový záhon. Ideální místo pro vaši spirálu by mělo dostávat alespoň šest hodin slunečního světla denně. Vyberte místo, které bude příjemné na pohled a snadno přístupné pro zalévání a péči.

Krok 2: Připravte základ

Dalším krokem je příprava půdy, kde budete spirálu instalovat. Položte vrstvu štěrku, která bude základem vaší zahrady a zlepší odvodnění. To zajistí, že půda nebude příliš zadržovat vodu a poskytne bylinkám ideální podmínky pro růst.

Krok 3: Postavte spirálu

Použijte stavební materiály k vytvoření zahradního záhonu. Nejprve položte cihly nebo kameny do jedné vrstvy a vytyčte tvar spirály. Velikost spirály závisí na vás, ale pro snadnou údržbu doporučujeme, aby měla průměr do 1,2 metru a výšku 0,9 metru. Poté vrstvěte cihly nebo kameny na sebe ve spirálovém vzoru od středu ven, postupně snižujte výšku spirály, čímž vytvoříte různé úrovně pro rostliny.

Krok 4: Naplňte spirálu půdou a kompostem

Naplňte spirálu směsí půdy a kompostu před přidáním bylinek. Pečlivě zvažte, jaké bylinky zasadíte do své spirály, a vyberte různé druhy na základě jejich sezóny, potřeb slunečního světla a vlhkosti.

Krok 5: Zasaďte bylinky

Vyberte plně zakořeněné bylinky k výsadbě do spirály – nezačínejte s ničím od semen. Zasaďte bylinky milující slunce, jako je citronový tymián a rozmarýn, na vrchol spirály, a bylinky milující vlhkost, jako je máta, šalvěj, meduňka a pažitka, na nižší úrovně.

Krok 6: Přidejte mulč

Přidejte vrstvu mulče nebo kokosových vláken kolem bylinek, aby půda udržovala vlhkost, snižovala množství plevelů a zlepšila odvodnění.

Krok 7: Udržujte spirálu

Jakmile máte spirálu hotovou, je důležité ji správně udržovat, zejména pravidelným zaléváním a sklízením bylinek. Zalévejte pravidelně, nejlépe ráno. Často sklízejte, aby byl růst bylinek podporován. Kromě toho je potřeba pravidelně bylinky ořezávat a sklízet, aby byly zdravé a dobře rostly.

Pokud máte málo místa nebo chcete vytvořit bylinkovou spirálu na terase nebo balkoně, místo kamenů a cihel použijte pěstební pytle. Pěstební pytle nabízejí několik výhod pro zahradničení na malém prostoru, včetně úspory místa a snadného přenášení. Poskytují dobré proudění vzduchu pro vaše rostliny a materiál pytlů umožňuje lepší odvodnění a provzdušnění, což podporuje zdravější kořenové systémy.

Výhody používání bylinkové spirály pro vaši zahradu

Jednou z největších výhod bylinkové spirály je, že můžete mít sezónní bylinky stále k dispozici. Navíc tyto jedlé zahrady nabízejí další výhody. Bylinkové spirály vytvářejí vizuálně příjemný prvek ve vaší zahradě a pokud jsou správně pěstovány, mohou být bylinky vyměňovány sezónně podle potřeby a snadno dostupné pro pravidelnou sklizeň.

Poskytuje přirozené řízení vody

Bylinkové spirály jsou skvělou volbou pro ty, kteří chtějí šetřit vodou a využívat přírodní zdroje efektivněji. Díky jedinečnému designu, který využívá sílu gravitace, můžete při péči o bylinkovou spirálu spotřebovat méně vody. Když zaléváte rostliny na nejvyšší úrovni, voda přirozeně stéká dolů a zavlažuje rostliny na nižších úrovních. Stále budete muset zalévat i tyto nižší úrovně, ale ne tak intenzivně jako v tradiční rovinaté zahradě.

Vytváří mikroklimata

Bylinkové spirály vytvářejí v malém prostoru několik mikroklimat, což vám umožňuje pěstovat širší škálu sezónních bylinek v podmínkách, které odpovídají jejich potřebám. Vrchol spirály je ideální pro bylinky, které potřebují maximum slunečního světla a rychlé odvodnění, jako je rozmarýn, tymián a oregano. Střední část spirály je vhodná pro rostliny, které prospívají v různých podmínkách, jako je bazalka, petržel a pažitka. Spodní část spirály je ideální pro bylinky, které snášejí stín a mají vyšší potřebu vlhkosti, jako je máta, koriandr a kerblík.

Maximální využití malého prostoru

Díky svému designu pomáhá bylinková spirála maximálně využít prostor, který máte k dispozici, bez ohledu na to, jak malý je. Pěstování bylinek ve vrstvách umožňuje pěstovat více rostlin na menším prostoru ve srovnání s tradičními plochými zahradami. Spiralové zahrady se řídí principy městského designu, funkčnosti a udržitelnosti.

Bylinková spirála – kompaktní vyvýšený záhon
Zdroj: www.marthastewart.com

Celkově lze říci, že bylinková spirála je skvělým způsobem, jak maximalizovat pěstební prostor a vytvořit funkční a esteticky příjemnou zahradu. Poskytuje přirozené řízení vody, vytváří mikroklimata a umožňuje pěstovat širokou škálu bylinek v malém prostoru. Tato tradiční pěstitelská technika je ideální pro moderní zahradníky, kteří hledají efektivní a udržitelné způsoby pěstování vlastních potravin. Navíc, správná údržba zajistí, že bylinky budou prosperovat a poskytovat čerstvé suroviny po celý rok. Vytvoření bylinkové spirály je projekt, který nejen obohatí vaši zahradu, ale také přispěje k vašemu zdravému životnímu stylu a radosti z pěstování vlastních bylinek.

Podívejte se i na náš další článek! Tipy pro maximální využití malého balkónu v bytě

Bylinková spirála – kompaktní vyvýšený záhon
Bylinková spirála – kompaktní vyvýšený záhon

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno