Brokolice patří mezi zeleninu bohatou na vitaminy A, C (přes 1000 mg/kg), E, na minerálie – vápník, železo, hořčík, draslík a také vlákninu. Obsahuje bohaté spektrum protirakovinných látek, jako jsou například sulforafany a řadu dalších cenných antioxidantů.
Hlavní konzumní částí je květenství nerozevřených poupat. Růžice mohou být tmavě zelené, fialové nebo purpurově zbarvené. Listy jsou mohutné, zvlněné. Kořenový systém není hluboký a rostliny potřebují těžší půdu bohatou na organickou hmotu, dobře zásobenou vodou a živinami. Snáší výkyvy teplot i kratší období sucha a mrazy do -6 °C. Nejvhodnější polohy jsou slunné, s vlhčím a chladnějším vzduchem.
Pěstování
Rostliny pěstujeme z výsevů, které obvykle provádíme od začátku března do začátku června v truhlících nebo sadbovačích do skleníku nebo pařeniště. Abychom přede šli výskytu obávaného padání klíčních rostlin, používáme chorob prostý pěstební substrát. Sadba vyžaduje denní teploty 15 až 18 °C, v noci mezi 12-16 °C. Doba předpěstování je 1-2 měsíce. Dopěstovaná sadba by měla mít nejméně pět listů a pevný stonek. Na záhony brokolici vysazujeme od dubna. Růst rostlin podpoříme zakrytím netkanou textilií, která udrží vyšší teploty porostu a chrání proti ztrátě vody a náletu dřepčíků a okusu zvěří. Celková doba pěstování je asi 3-4 měsíce. Postupné výsevy mohou zajistit plynulou sklizeň od konce června až do začátku podzimu.
Hnojení brokolice
Záhon určený pro brokolici by měl být dobře vyhnojený. Během sezony je vhodné přihnojovat vícesložkovým hnojivem (např. Cererit, NPK). Na plochu 10 m2 dávkujeme na podzim až 10-20 kg uleželého hnoje nebo dvojnásobné množství kompostu, 0,3 kg draselné soli (40%) a 0,5 kg superfosfátu. Na jaře při přípravě pozemku doplníme dusík ve formě 0,1 kg síranu amonného.
Vysazujeme do sponu 0,4 x 0,5-0,6 m a ihned zavlažujeme, aby rostliny dobře narůstaly a vytvářely listovou plochu, která je nutná pro tvorbu kvalitních a velkých na růžic. V době tvorby růžic omezujeme vrchní zálivku, abychom neznehodnocovali konzumní část.
Sklizeň
Brokolici sklízíme, když růžice dosahují průměrné velikosti 10-20 cm. Jednotlivá poupata musí být stále pevná a uzavřená. Protože za vysokých teplot a slunečného počasí s hrozí nebezpečí rychlého vykvétání poupat, je třeba průběžně porost kontrolovat. Nakvetlá poupata znehodnocují kvalitu růžice. Chceme-li ponechat růžice na záhoně o pár dnů déle, zalomíme asi dva velké listy, které zakryjí poupata a ochrání je tak před přímými slunečními paprsky (nakvétání se tak zpozdí).
Sklízet můžeme opakovaně, po hlavní sklizni narůstají na stonku nové růžičky. Jedna kvalitní růžice dosahuje hmotnosti okolo 0,5 kg. Z plochy 10 m2 Ize sklidit průměrně 15 kg velkých růžic. Brokolice je po sklizni citlivá na nevhodné skladovací podmínky, na které reaguje zavadáním a zažloutnutím růžic. Proto hned po sklizni zajistíme jejich ochlazení a také odlomíme listy. Upravené růžice je možné skladovat při teplotě 3-5 °C po dobu až tří týdnů.
Odrůdy brokolice
Výběr odrůd není u nás tak široký jako v zahraničí, ale na našem trhu lze volit například Calabrese (celoroční), Limba (raná) nebo hybridní a výkonnější Apolena (polopozdní), Fellow (celoroční), Lord (celoroční), Lucky (poloraná), Marathon (polopozdní) či Topper (celoroční). Zajímavá je fialově vybarvená Miranda.
Využití
Brokolici můžeme upravovat mnoha způsoby, vaříme ji v polévkách, dusíme na másle, můžeme ji smažit ve strouhance jako květák, zapékat s těstovinami nebo bramborem, nebo z ní připravit karbanátky. Pro dlouhodobější využití ji můžeme mrazit samostatně nebo ve směsích.
Z důvodu zachování cenných vitaminů by měla být kuchyňská příprava brokolice rychlá a šetrná. Krájíme nejlépe nekovovými nástroji a ihned poté brokolici vkládáme do vroucí vody nebo vyhřáté trouby. Dlouhé a pomalé zahřívání výrazně snižuje nutriční hodnotu.
Přečtěte si také náš podrobnější návod, jak brokolici správně pěstovat!