Borůvky
Zdroj: medium.com/

Borůvky známe jako keříky rostoucí v lese v hustých porostech nebo jako takzvané hradní – kanadské. Lesní borůvky dorůstají do výše 40 cm, zahradní formy jsou vyšší, mohou dorůst až 4 m. Borůvky byly oblíbené od pradávna u našich předků a hlavně v chudých horských oblastech obohacovaly lesními plody prostý jídelníček. Lidově se nazývaly: černé jahody, čičoretky či druidské bobule. Na borůvkách si pochutnávají i američtí indiáni, většina odrůd zahradních borůvek pochází právě z Ameriky. O léčivých účincích zahradních borůvek se v odborné literatuře nedozvíme, jejich plody se využívají spíš v kuchyni stejně jako lesní borůvky.

Borůvky pro zdraví!

K léčení se používají listy lesního borůvčí a zralé plody borůvky. Listy se používají především při léčbě diabetiků, přispívají k poklesu krevního cukru, a pro dezinfekční účinek v trávicím a močovém ústrojí. Plody jsou známým lidovým prostředkem proti průjmu. Borůvky působí také antibakteriálně a příznivě na cévní stěny. Zvýkání čerstvých či sušených borůvek pomáhá při aftech v ústní dutině. Výborně regenerují oční sítnici a používají se při léčbě a prevenci šerosleposti. Borůvky mají ochlazující účinek. Děti borůvky milují, rády je sbírají a ještě raději mlsají oslazené s bílým jogurtem či tvarohem, nebo v borůvkovém dortu či s lívanci a palačinkami. V létě mohou borůvky využít malí indiáni k bojovému pomalování těla, borůvkami lze i malovat na bílý papír nebo obarvit papír vlastnoruční. Modré ručičky a skvrny na oblečení vybělíme pomocí citronu a sušením na sluníčku. Opékáné indiánské placky plněné borůvkami na ohni jistě nadchne i větší děti.

Kdy sklízet listy a plody borůvek?

Listy borůvky černé – lesní pro léčení se musí sbírat před rozkvětem byliny, později jsou neúčinné. Sbírají se jen starší tmavě zelené listy, mladé světle zelené totiž neobsahují potřebné látky. Plody lesních borůvek sbíráme od července do srpna. Plody zahradních borůvek sbíráme zralé po celé léto a chráníme úrodu před ptáky sítěmi nebo starou záclonou. Pro úspěch pěstování zahradních druhů borůvek je nejdůležitější správná poloha – kyselá půda (nesnášejí vápnik); vlhké místo a zároveň dostatek slunce. Borůvky lze úspěšně pěstovat v nádobách s raše linou a pískem.

Borůvky
Zdroj: needpix.com

Recepty pro zdraví i do kuchyně

Čaj z borůvek (ideální proti průjmu)

2 lžičky sušených borůvek zalijeme 1/4 I studené vody a necháme přes noc vyluhovat, pijí se 2 šálky denně. Proti průjmu u malých dětí jsou borůvky nejlepším prostředkem ale pozor – borůvky čerstvé mají účinek opačný! Žvýkání celých sušených borůvek se doporučuje při průjmu a aftech jen dospělým, větší množství může způsobit zácpu, v těhotenství a u nejmenších dětí proto použijeme raději čaj – výluh či odvar.

Odvar z borůvek při průjmu

3 vrchovaté lžíce sušených borůvek na 1/2 I vody 10-15 minut vaříme na mírném ohni a scedíme. Čaj se pije několikrát denně po doušcích jen mírně oslazený. Při průjmu je třeba, aby dítě hodně pilo a pokud se stav nejlepší a máte podezření na dehydrataci, poraďte se s lékařem

Odvar z listů borůvek při slabosti močového měchýře:

15 g borůvkových listů v 1/2 I studené vody se vaří 5 minut na mírném ohni a pak 10 minut necháme louhovat. Pije se 3x denně nejpozději do 17 hodin.

Borůvky
Zdroj: shottbeverages.com

Indiánská placka s borůvkami připravená na ohni

1 hrnek polohrubé mouky (celozrnné špaldové nebo ječné),1 lžička prášku do pečiva nebo sušeného droždí, 1/4 lžičky soli cukr podle chuti voda podle potřeby, trochu másla nebo oleje, borůvky na náplň

Suroviny promícháme s vodou na těsto a zabalíme do něj borůvky jako do plněných šátečků, nebo borůvky zapracujeme do těsta a výslednou placku pečeme na ohni v hrnci či na pánvi lehce vymazané tukem. Doma nebo na chalupě se dá upéct stejně dobře v elektrické remosce. Mouku použijeme jakoukoliv máme právě po ruce. Zkušení dobrodruzi si mohou vyrobit vlastní mouku z nasbíraných jedlých kořenů například rákosu, obilných zrn či semen jedlých rostlin a poté umlít na starém kávovém mlýnku nebo mezi dvěma kameny. Stejným způsobem lze v přírodě připravit indiánskou placku zvanou ,Bannock“ s dalšími známými jedlými plody: brusinkami, lesními jahodami, malinami, ostružinami, jedlými jeřabinami a s rakytníkem. Placka je dobrá i se zeleninovou náplní z jedlých listů, předem podušených na tuku. Děti upozorněte, aby v přírodě jedly jen rostliny, které bezpečně poznají a které jim schválíte. Příprava tohoto jídla na ohni vyžaduje spolupráci dospělých.

Navštivte náš další užitečný článek: Meruňky a skvělé recepty z nich!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno