bezový sirup
Zdroj: www.woodlandtrust.org.uk

Krásný den. Vítejte u článku, ve kterém si názorně ukážeme, jak si vyrobit svůj vlastní bezový sirup. Bezový sirup je nejen výborný lék proti nachlazení, ale také osvěžující limonáda, kterou můžete pít během celého léta. Pokud už u vás například bez odkvetl, můžete vyrazit na výlet do hor, kde najdete ještě rozkvetlé bezy. Pojďme se tedy podívat, jak si tento lahodný a zdravý nápoj připravit krok za krokem.

Sběr květů černého bezu

Nejprve potřebujete krásná květenství černého bezu. Sbírejte kvítky, které jsou plně rozvinuté, a vyhněte se ještě nerozkvetlým poupátkům. Pro výbornou chuť a léčivé účinky je důležitý pyl, který květy obsahují. Sbírejte květy opatrně, aby se pyl příliš nevyprášil ještě předtím, než se dostane do vašeho sirupu.

Bezový sirup: domácí lék a letní osvěžení
Zdroj: Zahrada Youtube

Příprava květů

Po sběru nechte květy chvíli ležet rozložené venku, aby měli broučci šanci vylézt. Kvítky před použitím neomývejte, protože byste smyli pyl, který je tou nejléčivější a nejúčinnější složkou sirupu. Opatrně z kvítků odstřihněte zelené stonky a připravte si je do nádoby, ideálně skleněné.

Přidání citrónů

Ke kvítkům přidejte biocitróny. Pokud neseženete biocitróny, oloupejte slupku z běžných citrónů. Na 2 litry sirupu použijte 20 až 40 květenství a 4 až 6 citrónů. Čtyři citróny nakrájejte na kolečka a přidejte je ke kvítkům. Takto připravenou směs zalijte převařenou vodou a nechte macerovat 24 hodin.

Bezový sirup: domácí lék a letní osvěžení
Zdroj: Zahrada Youtube

Slévání a přidání cukru

Druhý den slijte kvítky s citróny přes plátýnko a pořádně vymačkejte. Do macerátu přidejte cukr – na litr sirupu se dává kilo cukru, ale můžete použít i méně. Směs ohřívejte na plotně, ale nesmí přejít varem, aby se zachovaly léčivé látky. Zahřejte směs na 80-85 stupňů, dokud se cukr nerozpustí.

Plnění a konzervace

Hotový sirup nalijte do předem vypařených sterilizovaných sklenic nebo lahví. Uzavřené nádoby otočte dnem vzhůru nebo položte, aby se víčka dobře zatáhla. Pokud chcete sirup více zabezpečit, můžete ho zavařit na 20 minut při teplotě 80-85 stupňů. Takto vám sirup vydrží ještě déle.

Použití a skladování

Bezový sirup je skvělým lékem proti nachlazení a výbornou letní limonádou. Při správném skladování vám vydrží několik měsíců. Užívejte ho podle potřeby nebo si ho jednoduše vychutnávejte jako osvěžující nápoj během teplých letních dnů.

Zdroj: Zahrada Youtube

Závěrečné shrnutí

Bezový sirup je nejen léčivý, ale také chutný a osvěžující. Proces jeho výroby je jednoduchý a vyžaduje pouze pár základních ingrediencí a trochu času. Nejprve nasbírejte květy černého bezu, nechte je odležet, přidejte citróny a macerujte ve vodě. Po 24 hodinách přidejte cukr a směs zahřejte, aniž byste ji přivedli k varu. Hotový sirup nalijte do sterilizovaných nádob a dobře uzavřete. Sirup můžete používat jako lék proti nachlazení nebo jako báječnou letní limonádu. Podívejte se také na video, kde je celý postup názorně ukázán. Mějte se krásně a užívejte si tento výborný bezový sirup.

Podívejte se i na náš další článek! Množení lilií – návod krok po kroku!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno