bazalka
Zdroj: www.gardenstead.com
Bazalka: získejte svěží chuť do Vaší kuchyně
Bazalka: získejte svěží chuť do Vaší kuchyně
Bazalka: získejte svěží chuť do Vaší kuchyně

Bazalka je jednoduchá rostlina k pěstování na slunném místě, buď přímo v zemi nebo v kontejnerech. Když už víte, jak správně sklízet bazalku, můžete si kdykoli utrhnout listy, abyste přidali chuť svému dalšímu jídlu.

Pěstování bazalky vám vyjde mnohem levněji než koupě čerstvé bazalky v obchodě. Můžete pěstovat i zajímavé odrůdy, jako je thajská bazalka nebo citronová bazalka, které nabízejí zajímavé rozdíly v chuti. Klíčem k tomu, aby vaše bazalka byla co nejúčinnější, je znát správný způsob sklizně bez poškození nebo usmrcení rostliny. Zde je nejlepší způsob, jak sklízet a skladovat čerstvou bazalku.

Kdy sklízet bazalku

Když začnete bazalku ze semene nebo koupíte mladou rostlinu, nejlepší čas na sklizeň bazalky závisí na velikosti rostliny. Budete vědět, že je ten správný čas, kdy rostlina rozvine alespoň čtyři sady listů. Bazalka by měla být před sklizní vysoká 15 až 20 centimetrů. Pokud víte, kdy byla bazalka zasetá, můžete počítat s tím, že bude připravena k sklizni za 60 až 70 dní.

Nejlepší čas na sklizeň bazalky je ráno po tom, co rosa vypaří z rostlin. A až se po létě opět objeví chladné počasí, sklízejte bazalku před tím, než rostlinu zabije mráz. Bazalku můžete také přenést do domu u slunného okna nebo pod růstovým světlem, abyste ji udrželi i během zimy.

Jak sklízet listy bazalky

Bazalka je rychle rostoucí bylina, která produkuje spoustu chutných listů. Když potřebujete jen pár listů, nejlepší způsob, jak sklízet listy bazalky, je utrhnout každý list u jeho základny, kde se setkává s kmenem. Začněte sklízet listy bazalky z vrcholu rostliny, kde se rychleji obnoví více listí. Pokud sklízíte spodní listy jako první, rostlina bude pravděpodobně vypadat dlouhá a řídká. Pro nejchutnější listy bazalky je nejlepší sklízet je před tím, než se objeví květy.

Bazalka: získejte svěží chuť do Vaší kuchyně
Zdroj: passthepistil.com

Jak sklízet stonky bazalky

Když chcete sklízet víc než jen pár listů najednou, můžete odstřihovat celé stonky bazalky a řezat rostlinu od vrcholu dolů malými nůžkami. Snažte se stonky stříhat asi 0,5 cm nad uzlem (místem, kde vyrůstají listy a postranní výhonky rostliny). Najednou odstraňujte ne více než třetinu celkové výšky rostliny, abyste za dva až tři týdny mohli sklízet nově vyvinuté listy bazalky.

Pro podporu dalšího růstu listů bazalky během léta odstraňte květní pupeny před tím, než rozkvitnou. Řízky bazalky lze také snadno zakořenit ve vodě a takto začít nové rostliny.

Jak skladovat čerstvou bazalku

Nejlepší způsob, jak skladovat čerstvou bazalku po několik dní, je ustřihnout větvičky a zacházet s nimi jako s čerstvě utrhanými květinami: umístěte je do vody při pokojové teplotě až na pět dní. Bazalku byste neměli skladovat v ledničce, protože se v chladu rychle zhnědne. Listy bazalky můžete také sušit a užívat si je kdykoliv během roku. Mražení bazalky je další možnost, pokud chcete přidat bazalku kdykoliv do polévek, nádivky, snídaně na pánvi a dalšího.

Bazalka: získejte svěží chuť do Vaší kuchyně
Zdroj: www.bhg.com

Jak používat čerstvé listy bazalky

Pěstování bazalky přímo před vašimi dveřmi je nezbytné pro plné vychutnání chuti této bylinky, buď čerstvé nebo vařené. Po sklizni bazalky nasypejte hrst listů na pizzu nebo ozdobte své oblíbené těstoviny. Přidejte také jeden či dva listy bazalky do citronády pro osvěžující pochoutku.

Často kladené otázky

Kdy bych měl/a zasadit bazalku? Nejlepší doba na vysazení bazalky venku je na začátku jara, asi dva týdny po posledním mrazu. Semena můžete začít sázet dovnitř šest týdnů před posledním mrazem, ale počkejte, až se půda spolehlivě zahřeje na minimálně 10 stupňů Celsia, než bazalku zasadíte do země.

Jak dlouho může bazalka žít? V závislosti na klimatu a podmínkách růstu bazalka vydrží asi čtyři až šest měsíců. Může přežít déle, pokud je pěstována uvnitř (nebo bez hrozby chladných teplot).

Vyrostou bazalky zpět, pokud je useknu úplně k zemi? Bazalka se vrátí, pokud ji správně sklízíte, ale odřezávat ji úplně ke zemi není doporučeno. Ujistěte se, že oříznete z vrcholu dolů a ořízněte pouze asi třetinu cesty dolů, aby rostlina mohla regenerovat.

Kolik typů bazalky existuje? Existuje nejméně 60 druhů bazalky, ale nejběžnější druhy používané v receptech jsou sladká, thajská, citronová, posvátná, opálová a kořenitá globe.

Bazalka: získejte svěží chuť do Vaší kuchyně
Zdroj: www.bhg.com

Celkově lze říci, že správná sklizeň bazalky je klíčem k udržení plné chuti této aromatické bylinky po celé léto. Důležité je znát správný čas sklizně, který závisí na velikosti rostliny a vývoji jejích listů. Sklizte listy bazalky pravidelně od vrcholu rostliny, abyste podpořili další růst, a vyhněte se sklizni spodních listů, která může rostlinu oslabit. Pokud potřebujete více bazalky najednou, je možné odstřihovat celé stonky, přičemž je důležité zachovat alespoň třetinu výšky rostliny pro další sklizně. Sklizněné bazalky skladujte správně: nejlépe ve vodě při pokojové teplotě, abyste si mohli užívat čerstvou chuť po několik dní, nebo je sušte či mrazte pro pozdější použití. Pěstování bazalky doma vám nejen ušetří náklady na nákup, ale také vám umožní vychutnat si plnou čerstvost a aromatické vlastnosti této oblíbené bylinky ve vaší kuchyni.

Podívejte se i na náš další článek! Co když máme sklizeno? Aneb jak střídat plodiny

Bazalka: získejte svěží chuť do Vaší kuchyně
Bazalka: získejte svěží chuť do Vaší kuchyně
Bazalka: získejte svěží chuť do Vaší kuchyně

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno