bazalka
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

Bazalka může v teplých oblastech růst jako trvalka, ale většina zahradníků ji pěstuje jako jednoletku a každý jaro vysévá nové rostliny ze semen. Pokud však chcete sklízet čerstvou bazalku dříve nebo pěstovat rostliny uvnitř během zimy, můžete rozmnožovat řízky sladké bazalky a dalších odrůd bazalky ve vodě nebo půdě. Rozmnožování bazalky řízky je snadné. Za polovinu doby, kterou by rostliny potřebovaly k vyrostou z semene, budete mít čerstvé bylinky na pesto a další pokrmy.

Tipy na rozmnožování bazalky

Bazalku lze rozmnožovat po celou vegetační sezónu, ale nejsnáze lze vytvořit zimní zásobu bazalky tím, že seříznete řízky před prvním mrazem podzimu a zakořeníte je uvnitř.

Je dobré se vyhnout rozmnožování rostlin, které právě kvetou. Kvetení spotřebovává mnoho energie rostliny a stonky, které kvetou, dobře nezakoření.

Při seřezávání řízků řízněte stonky přímo nad listovým uzlem na rostlině. Vždy používejte sterilizované zahradnické nože nebo nůžky, abyste snížili riziko nemocí při seřezávání. Pokud chcete rozmnožovat čerstvou bazalku z obchodu, odřízněte stonky bylin tak, aby bylo snazší, aby se odstřižené stonky absorbovaly vodu.

Bazalka: jak rozmnožit bazalku ve vodě nebo půdě
Zdroj: gardening.org

Jak rozmnožit bazalku ve vodě

Bazalka zakořeňuje ve vodě rychleji než ve skladu, ale je nutné zajistit, aby listy bazalky nespadly do vody a nezačaly hnit. Použití průhledné skleněné nebo plastové nádoby na rozmnožování usnadní udržování úrovně vody a umožní vám snadno sledovat, kdy začnou růst kořeny bazalky.

Bazalka: jak rozmnožit bazalku ve vodě nebo půdě
Zdroj: www.bhg.com

Postup

  1. Seřízněte bazalkové řízky. Seřízněte několik stonkových řízků zdravých rostlin bazalky pomocí nožů nebo ostrého nože. Udělejte řezy pod úhlem nad listovým uzlem.
  2. Odstraňte dolní listy. Jemně odstraňte listy rostoucí na dolní třetině řízků bazalky, aby se zabránilo tomu, aby listy seděly pod úrovní vody během rozmnožování řízků.
  3. Umístěte řízky do vody. Naplňte čirou skleněnou nebo plastovou nádobu nebo šálek vodou tak, aby byly řízky bazalky zcela ponořeny, ale listy byly nad hladinou vody. Přemístěte řízky pod světelný panel nebo na místo, které dostává jasné, nepřímé světlo.
  4. Počkejte na rozvoj kořenů. Bazalka se rozmnožuje ve vodě asi dva týdny. Během čekání na růst kořenů obnovte vodu ve vaší rozmnožovací nádobě každý den nebo dva a ujistěte se, že voda nikdy nevyschne nebo se nestane zakalenou.
  5. Přesazování zakořeněných řízků do půdy. Jakmile kořeny bazalky dosáhnou délky 1 až 2 palce, přesadí se zakořeněné řízky do květináčů naplněných bohatou zemní směsí nebo ven do zahrady po období otužování. Po přesazení pečujte o nové začátky bazalky jako o dospělé rostliny.
Bazalka: jak rozmnožit bazalku ve vodě nebo půdě
Zdroj: www.bhg.com

I když bazalka obvykle roste jako jednoletka a každoročně se sází z semene. Rozmnožování řízky je efektivní způsob, jak získat čerstvou bazalku dříve nebo ji pěstovat uvnitř během zimy. Tento proces je snadný a umožňuje rychlý růst nových rostlin, které můžete využít ve vaší kuchyni pro přípravu pesto a dalších pokrmů. Ujistěte se, že řízky jsou zdravé a nepřekvapované, aby se zajistila úspěšná kořenění, a pečlivě sledujte jejich postup, až je přesadíte do půdy nebo vody.

Podívejte se i na náš další článek! Magická zahrada: jak pěstovat řezané květiny

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno