bazalka
Zdroj: www.thespruce.com

Bazalka je aromatická bylina, kterou lze snadno pěstovat doma po celý rok, pokud má dostatek světla a vhodné podmínky pro růst. Pěstování bazalky doma vám nejen přinese čerstvou bylinku k dispozici po celý rok, ale i příjemnou vůni letního zážitku přímo na parapetu vaší kuchyně. Když jemně poplácnete rostlinu, okamžitě se ve vzduchu rozvine její svěží aroma. Přitom máte jistotu, že máte vždy po ruce aromatickou bylinku pro vaření, ať je jakékoliv roční období. Můžete sice koupit již hotové květináče s bazalkou ve vašem místním zahradnictví nebo obchodě s potravinami na jaře a v létě. Ale s trochou svého času se můžete naučit, jak pěstovat bazalku doma po celý rok z vlastních semen.

Jak pěstovat bazalku doma z semene

Bazalka je jednou z nejjednodušších bylinek k pěstování doma. Můžete ji množit buď z řízků nebo ze semen. Zahájení pěstování semen umožňuje vašim rostlinám začít růst v teple a bezpečí. Stačí se ujistit, že bazalku umístíte do nejslunečnějšího okna (nejlépe na jih nebo východ). Postupujte podle následujících kroků, abyste se naučili, jak pěstovat bazalku doma z semene.

Vysévejte semena bazalky v pravý čas

Bazalka je jednou z nejjednodušších bylinek k pěstování ze semene. Přečtěte si informace na vašich semenáčkách, abyste věděli, kolik týdnů potřebují vaše rostliny k růstu před tím, než budou přeneseny ven. Semena bazalky můžete začít pěstovat doma a po vypuštění rostliny venku do bohaté, dobře odvodněné půdy počkáte, až přejdou všechna nebezpečí mrazu. Pokud žijete v chladném nebo velmi horkém klimatu, zahájíte pěstování bylinných semen na jaře, abyste zajistili, že se mladá rostlina dobře etablovala před letními horkami a zimním chladem. Zahradníci, kteří žijí v mírném klimatu, mohou přesazovat sazenice do zahrady po většinu roku.

Bazalka: jak pěstovat bazalku doma po celý rok
Zdroj: www.homedepot.com

Připravte si květináče

Předem navlhčete půdu tak, aby se semena při prvním zalévání nesmýkla. Následně do malých nádob naplňte kvalitním substrátem pro pěstování, přičemž komerční startovací směsi jsou sterilizovány, aby se odstranily semena plevelů a mikroby způsobující nemoci. Vyberte nádobu nebo květináč, který zajišťuje dobrou odvodnění. Pokud nemá váš květináč odvodnění, vytvořte několik děr v jeho spodní části.

Zasaďte, zalévejte a přikryjte semena

Semena zasaďte tím, že je jemně zatlačíte do půdy prstem a lehce je zakryjete zeminou (podívejte se na pokyny na obalu semen ohledně hloubky zasazení). Semena zalijte šetrně a poté nádobu nebo květináč přikryjte plastovým obalem z kuchyňské fólie nebo dómem. To udrží směs půdy a semeno v teple, což podporuje klíčení.

Zajišťujte dostatek světla

Bazalka pěstovaná doma potřebuje hodně světla. Umístěte nádobu na slunné místo, jako je okno směřující na jih, nebo umístěte rostliny pod světelný panel, a jakmile se sazenice objeví, odstraňte plastový obal nebo kryty. Pokud používáte světelné panely, upravte výšku svítidla, jak rostliny rostou, aby se zajistilo, že žárovky jsou alespoň 15 centimetrů nad vrcholem rostlin. Když pěstujete bylinky doma na slunném parapetu, otočte rostlinu každý týden o čtvrtinu, aby se vystavily všechny strany slunci a zajistily, že sazenice nebudou slabé a bledé.

Zvyšte cirkulaci vzduchu a vlhkost

Umístěte malý ventilátor blízko místa, kde pěstujete semena, aby se vzduch pohyboval a snížil se výskyt hniloby, běžné houbové nemoci. Pro zvýšení vlhkosti uvnitř – zejména v zimě – umístěte rostliny na podnos s mokrými oblázky, aby se zvýšila vlhkost kolem nich. Naplňte podnos vodou, dokud voda není pod povrchem každého dna nádoby. Další možností je umístit blízko vlhkoměr.

Zachovejte vlhkost sazenic

Jakmile vaše sazenice bazalky začnou růst, nedovolte, aby se jejich půda vyschla. Je zásadní udržovat vaše rostliny bazalky dobře hydratované v této fázi, aby se podpořil zdravý růst kořenů. To pomůže vašim rostlinám, aby byly větší a efektivnější při absorpci vody a živin ze půdy.

Bazalka: jak pěstovat bazalku doma po celý rok
Zdroj: www.thespruce.com

Zvykněte rostliny venku

Asi týden před přesazením sazenic postupně zvyknete venkovním podmínkám. Začněte tím, že je venku umístíte na několik hodin teplého dne na stinné místo, aby se mohly zvyknout na rozdíly v teplotě, vlhkosti a vzduchovém proudění venku. Nezapomeňte je večer znovu přinést dovnitř. V průběhu následujících dní postupně zvyšujte dobu, kterou venku tráví. Na konci týdne by vaše rostliny měly být aklimatizovány a připraveny k přesazení.

Jak pěstovat bazalku doma ve vodě

Další možností, jak množit bazalku doma, je zakořenit ji ve vodě. K tomu vezměte vaši bazalku a řízky s délkou 7 až 10 cm a zbavte se listů pod vodou. Naplňte sklenici vodou a umístěte řízky do sklenice.

Jakmile se řízky začnou růst, měňte vodu každý pár dní. To pomůže zabránit bakteriím, které by mohly vytvořit pro řízky nezdravou situaci. Jakmile jsou kořeny asi 2,5 cm dlouhé, přenesete řízky do čerstvého substrátu. Pro první dva týdny udržujte své nové rostliny bazalky dobře zalévané. Brzy byste měli vidět nové listy, a můžete omezit zalévání trochu.

Bazalka: jak pěstovat bazalku doma po celý rok
Zdroj: environment.co

Celkově lze říci, že pěstování bazalky doma je dostupné a přináší mnoho výhod po celý rok. Pěstování z semene umožňuje kontrolu nad celým procesem od počátku až po sklizeň, ať už žijete v chladnějším či teplejším klimatu. Bazalka potřebuje hodně světla a vlhkosti, což lze zajistit buď na slunném parapetu nebo pod světelným panelem s pravidelným otáčením rostliny pro rovnoměrný růst. Alternativně lze bazalku rozmnožovat ve vodě, což je jednoduchá metoda, která vyžaduje pravidelnou výměnu vody a péči o kořeny. Bez ohledu na zvolenou metodu se pěstování bazalky doma vždy vyplatí, poskytuje čerstvou bylinku při vaření a zároveň přidává do interiéru příjemnou vůni a estetický prvek.

Podívejte se i na náš další článek! Ovocná zahrada v červenci – rady a tipy

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno