ricotta recepty
Image by KamranAydinov on Freepik

Sýr ricotta je neuvěřitelně univerzální surovina. Všichni milujeme snadné recepty na lasagne, ale ricottu lze použít do celé řady pokrmů, od snídaně až po dezert a všechno mezi tím.

Přidejte ricottu do nadýchaných palačinek nebo ji nacpěte do francouzských toastů k snídani. Jako dezert si připravte klasické italsko-americké sušenky z ricotty nebo dip cannoli s vaflovými křupinkami.

Nebo se vydejte slanou cestou! Na oběd si namažte toasty ricottou a přelijte je dušenou máslovou dýní, nebo si k večeři připravte jemné domácí gnocchi z ricotty.

Oblíbené ricotta recepty: Krémové těstoviny s ricottou a brokolicí

Zkombinujte citronovou šťávu a ricottu v kuchyňském robotu a získejte mimořádně krémovou a aromatickou omáčku ideální k těstovinám. Pokud nemáte rádi brokolici, vyměňte ji za hrášek, rukolu nebo cherry rajčátka. Nebo zkuste přidat bílkoviny – dobře se hodí zbytky kuřecího masa nebo italská klobása.

Fotka od murarenato z Pixabay

Nepočítáme-li sůl a pepř, je v tomto pokrmu pouze pět hlavních ingrediencí. A všechny jsou důležité – zejména ty dvě, které tvoří omáčku. Tu připravíte tak, že v kuchyňském robotu smícháte ricottu a citron (kůru i šťávu). Tím dosáhnete ideální rovnováhy, protože kyselost citrusů rozjasní krémový a bohatý sýr. Přidáním závěrečné kapky škrobové vody z těstovin pak můžete kontrolovat, jak hustou omáčku chcete mít.

Do omáčky pak můžete vložit jakoukoliv zeleninu – já jsem si oblíbila brokolici. (Rychle se uvaří ve stejném hrnci jako těstoviny, takže máte o jedno nádobí na mytí méně.)

Směs ricotty má hladkou, krémovou strukturu díky jednomu triku – šlehání sýra v kuchyňském robotu, což okamžitě změní jeho strukturu z hrudkovité na luxusně vzdušnou.

Doba přípravy: 5 minut

Doba vaření: 10 minut

Podává se na 4 až 6 porcí

Suroviny

  • sůl
  • 1 velká hlava brokolice
  • 1 středně velký citron
  • 450 g suchých krátkých těstovin, například orecchiette, fusilli nebo farfalle
  • 1 šálek plnotučného sýra ricotta
  • čerstvě mletý černý pepř
  • vločky červené papriky
  • parmezán

Příprava

Velký hrnec se silně osolenou vodou přiveďte k varu na středním plameni. Mezitím nakrájejte 1 velkou brokolici na malé růžičky. Jemně nastrouhejte kůru z 1 citronu a poté z něj vymačkejte šťávu, abyste získali 3 polévkové lžíce.

Do vroucí vody přidejte těstoviny a vařte je 2 minuty méně než al dente podle návodu na obalu. Mezitím připravte omáčku.

Citronovou kůru, citronovou šťávu a 1 šálek sýra ricotta vložte do kuchyňského robotu vybaveného nástavcem s ostřím. Dochuťte je košer solí, černým pepřem a vločkami červené papriky, pokud je používáte. Zpracovávejte, dokud není sýr vzdušný a hladký, podle potřeby zastavujte a seškrabujte po stranách, asi 20 sekund.

Když jsou těstoviny trochu méně než al dente, přidejte růžičky brokolice a vařte zbývající 2 minuty. Ponechte si 1 šálek vody z těstovin a poté těstoviny a brokolici slijte.

Vraťte těstoviny a brokolici do hrnce. Přidejte směs ricotty a 1/4 šálku vody z těstovin. Míchejte a podle potřeby přidávejte další vodu na těstoviny, dokud se omáčka neobalí a nepřilne k těstovinám. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte černým pepřem a parmazánem.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno