Mac and cheese recept
Skvělé zapečené mac and cheese.

Tento mac and cheese recept – zapečené makarony se sýrem jsou oblíbeným rodinným receptem, který milují děti i dospělí. Používá kombinaci sýrů, které jsou v pokrmu vrstvené a také rozpuštěné v bohaté a krémové omáčce. Skvěle se hodí k večeři nebo jako sváteční příloha!

Bohaté a krémové domácí zapečené makarony se sýrem, naplněné několika vrstvami strouhaných sýrů, zalité hladkou omáčkou a zapečené do dokonalosti!

Zapečené makaróny se sýrem. 

Je to téměř univerzální pokrm a existuje tolik variací!  Samozřejmě neexistuje žádný „správný“ nebo „špatný“ způsob, takže se s vámi podělím o způsob, jakým nejraději dělám mac and cheese jál.

Jak na přípravu

Pokud jste ještě nikdy nedělali domácí makaróny se sýrem, může se to zdát trochu skličující.  Ale nebojte se, provedeme vás krok za krokem!

Návod stručně a jasně (podrobněji na konci)

  • Uvařte těstoviny, slijte je.
  • Sýrovou omáčku připravíme tak, že smícháme tuk (máslo) a škrob (mouku) a poté zašleháme mléko.
  • Omáčku vařte, dokud nebude pěkně hustá.
  • Přidejte rozdrobené sýry, dobře promíchejte.
  • Sýrovou omáčku spojte s uvařenými těstovinami.
  • Polovinu mac and cheese přendejte do zapékací misky a posypte dalším strouhaným sýrem.
  • Navrch dejte zbytek mac and cheese, posypte dalším strouhaným sýrem.
  • Zapečte.

Tipy na přípravu

Vaření těstovin – těstoviny vařte méně než obvykle.  Já nejraději vařím kolínkové těstoviny 4 až 5 minut.  Těstoviny se budou dále vařit v troubě a vy nechcete, aby byly kašovité.

Používejte tekutiny pokojové teploty – pokud můžete… studené tekutiny obecně houstnou déle než teplejší.

Sýry – použijte své oblíbené!  Naším osobním favoritem je čedar a gruyere použitý v tomto receptu, ale při výběru sýrů můžete být velmi kreativní.  Mozzarella, gouda, uzená gouda, swiss, monterey jack, colby jack, colby. 

Nastrouhejte si vlastní – vím, že je to otrava, a je TAK lákavé použít předem nastrouhaný sýr v sáčcích.  Ale tyto sáčky obsahují škrobovou látku, která brání sýru v hrudkování… což mu také brání v tom, aby se roztavil tak dobře, jak by měl.

Variace na mac and cheese recept

Slanina – pokud máte rádi slaninu, klidně přidejte křupavou, nadrobenou slaninu do omáčky nebo dokonce i dovnitř makaronů se sýrem!

Na sporáku – pokud byste tyto mac and cheese raději nezapékali, nemusíte! Ujistěte se, že těstoviny uvaříte al dente (správný čas najdete na obalu), a celkem budete potřebovat jen asi 3 až 3 1/2 šálku sýra.  Těstoviny a sýr není třeba vrstvit, stačí přidat všechen sýr do omáčky a pak spojit s těstovinami.

Suroviny

  • 450 g sušených kolenových těstovin
  • 1/2 šálku nesoleného másla
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 1/2 hrnku plnotučného mléka
  • 2 1/2 šálku smetany na vaření
  • 4 šálky rozdrobeného středně velkého sýra čedar (odměřte po rozdrobení)
  • 2 šálky rozdrobeného sýra Gruyere rozděleného (měřeno po rozdrobení)
  • 1/2 polévkové lžíce soli
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 1/4 lžičky papriky, uzená paprika je naše oblíbená!

Příprava

Předehřejte troubu na 165 °C a vymažte pekáč máslem.

Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody.  Když se vaří, přidejte sušené těstoviny a vařte je o 1 minutu méně, než je uvedeno na obalu, aby byly al dente.  Scedíme je a pokapeme trochou olivového oleje, aby se nelepily.

Zatímco se voda vaří, rozdrobte sýry, promíchejte je a rozdělte na tři hromádky.  Přibližně 3 šálky na omáčku, 1 1/2 šálku na vnitřní vrstvu a 1 1/2 šálku navrch.

Ve velkém hrnci na středním ohni rozpusťte máslo.  Přisypte mouku a prošlehejte ji.  Směs bude vypadat jako velmi mokrý písek.  Za častého šlehání vařte přibližně 1 minutu.  Za stálého šlehání pomalu přilévejte asi 2 šálky smetany. Pak za stálého šlehání pomalu přilévejte zbývající část a plnotučné mléko, dokud se nespojí.

Za častého šlehání pokračujte v zahřívání na středním ohni, dokud nezhoustne do velmi husté konzistence.  Měla by mít konzistenci téměř jako polorozředěná kondenzovaná polévka.

Odstavte z ohně a vmíchejte koření a 1 1/2 šálku sýrů a míchejte, aby se rozpustily a spojily.  Vmíchejte další 1 1/2 šálku sýra a míchejte, dokud se zcela nerozpustí.

Ve velké míse smíchejte okapané těstoviny se sýrovou omáčkou a promíchejte, aby se zcela spojily.  Polovinu těstovinové směsi nalijte do připravené zapékací misky.  Navrch dejte 1 1/2 hrnku rozdrobených sýrů a na ně zbytek těstovinové směsi.

Povrch posypte posledním 1 1/2 šálkem sýra a pečte 15 minut, dokud sýr nebude bublat a lehce zezlátne. 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno