Koriandr
Zdroj: www.thespruceeats.com
Jak uchovat koriandr čerstvý až 2 týdny: tipy pro skladování
Jak uchovat koriandr čerstvý až 2 týdny: tipy pro skladování
Jak uchovat koriandr čerstvý až 2 týdny: tipy pro skladování

Koriandr je bylinka, která si získává buď bezvýhradné nadšení, nebo naprosté odmítání. Pokud patříte mezi ty, kteří nedají na jeho chuť dopustit, pravděpodobně jste si již zvykli nakupovat ho pravidelně. Koriandr však patří mezi bylinky, které velmi rychle vadnou, a tak je klíčové vědět, jak ho správně skladovat, aby vydržel co nejdéle čerstvý. Bez správného uskladnění se může koriandr během pár dnů znehodnotit, ztratit svou svěžest a proměnit se v nevzhlednou změť. Tento článek přináší osvědčené metody, jak prodloužit životnost koriandru, aby zůstal svěží a chutný až dva týdny. Ať už ho chcete použít do oblíbeného guacamole, na zdobení tacos, nebo jako přísadu do omáček, tyto rady vám pomohou zajistit, že bude vždy v nejlepší kondici. Jak uchovat koriandr čerstvý až 2 týdny?

Proč je koriandr tak náchylný na znehodnocení?

Koriandr je velmi citlivá bylinka s vysokým obsahem vody, což ho činí náchylným na rychlé vadnutí a ztrátu kvality. I když není tak náročný jako bazalka, koriandr vyžaduje specifické podmínky, aby zůstal svěží. Jeho jemné listy a stonky se snadno poškodí, což může způsobit předčasné hnití nebo vznik nepříjemného zápachu. Teplotní změny a vlhkost mohou v koriandru vyvolat kondenzaci, což vede k rozkladu a změně barvy listů. Z těchto důvodů je důležité věnovat pozornost tomu, jak koriandr skladovat, aby byl chráněn před vlivy, které ho mohou rychle znehodnotit.

Jak uchovat koriandr čerstvý až 2 týdny: tipy pro skladování
Zdroj: www.marthastewart.com

Jak skladovat koriandr ve vodě

Jedním z nejlepších způsobů, jak udržet koriandr čerstvý, je skladovat ho ve vodě, podobně jako řezané květiny. Tento způsob umožňuje bylině zůstat hydratovaná a zároveň chráněná před vnějšími vlivy. Pro správné skladování ve vodě je třeba naplnit sklenici malým množstvím studené vody, tak aby se ponořily pouze spodní části stonků. Poté seřízněte konečky stonků a vložte je do sklenice. Listy pak volně přikryjte plastovým sáčkem, který udrží vlhkost kolem bylinky. Sklenici umístěte do lednice a vodu pravidelně měňte, ideálně každý den nebo každý druhý den. Tímto způsobem může koriandr vydržet čerstvý až dva týdny, přičemž nejlepší chuť a aroma má během prvního týdne.

Jak uchovat koriandr čerstvý až 2 týdny: tipy pro skladování
Zdroj: livesimply.me

Jak skladovat koriandr v uzavíratelné nádobě

Další možností, jak uchovat koriandr, je jeho skladování v uzavíratelné nádobě. Tento způsob je vhodný pro ty, kteří nemají prostor na skladování sklenice s vodou v lednici. Pro tento způsob je potřeba do nádoby vložit studený vlhký papírový ručník, na který položíte koriandr. Poté nádobu pevně uzavřete a uložíte ji do lednice. Důležité je, aby papírový ručník zůstal vlhký, proto ho pravidelně kontrolujte a případně znovu navlhčete. Tento způsob skladování umožňuje koriandru zůstat čerstvým až dva týdny. Nicméně i zde platí, že čím dříve koriandr spotřebujete, tím lepší bude jeho chuť a aroma.

Jak skladovat koriandr v uzavíratelném sáčku

Koriandr lze také skladovat v uzavíratelném plastovém sáčku, což je další praktická možnost, jak prodloužit jeho životnost. Pro tento způsob skladování je potřeba koriandr lehce zabalit do vlhkého papírového ručníku a vložit do sáčku. Sáček poté uzavřete a uložte do lednice, ideálně do zásuvky na zeleninu, kde je stálá a mírně chladná teplota. Tímto způsobem může koriandr vydržet čerstvý pět až sedm dní. Aby byl koriandr co nejdéle svěží, je dobré po pár dnech vyměnit papírový ručník za nový, který je opět lehce vlhký. Tento postup pomáhá udržet koriandr hydratovaný, aniž by byl příliš vlhký, což by mohlo vést k hnilobě.

Jak uchovat koriandr čerstvý až 2 týdny: tipy pro skladování
Zdroj: www.bhg.com

Můžete koriandr zamrazit?

Zmrazení koriandru je další možností, jak ho uchovat na delší dobu, i když to má svá úskalí. Při zmrazení dochází k tvorbě ledových krystalů uvnitř buněk, což po rozmrazení vede k tomu, že koriandr ztrácí svou texturu a stává se měkkým a rozbředlým. Z tohoto důvodu je zmrazený koriandr vhodný především do vařených jídel, jako jsou polévky, omáčky nebo bylinková másla, kde se textura ztrácí a hlavní roli hraje chuť. Koriandr lze zamrazit buď v uzavíratelném sáčku, nebo v tvořítkách na led, kde se nasekaný koriandr zalije vodou nebo olejem. Tyto kostky pak můžete jednoduše přidávat do vaření. Zmrazení je tedy dobré řešení, pokud máte přebytek koriandru, který nestihnete spotřebovat čerstvý.

Jak správně nakupovat čerstvý koriandr

Klíčem k dlouhodobé čerstvosti koriandru je už při nákupu zvolit co nejčerstvější svazek. Je důležité vybírat koriandr se silnými, křupavými stonky bez známek žloutnutí nebo tmavých skvrn. Listy by měly být svěží, jasně zelené a bez známek vadnutí. Pokud je koriandr již při nákupu nažloutlý nebo zvadlý, nebude mít dlouhou trvanlivost ani při správném skladování. Při manipulaci s koriandrem je také důležité mít čisté ruce, aby se zabránilo přenosu bakterií, které by mohly urychlit zkažení bylinky. Koriandr není nutné před skladováním mýt, protože přebytečná vlhkost může vést k jeho rychlejšímu znehodnocení.

Jak uchovat koriandr čerstvý až 2 týdny: tipy pro skladování
Zdroj: www.marthastewart.com

Jak poznat, že je koriandr zkažený?

Koriandr, který začíná kazit, se snadno pozná podle změn ve vzhledu a vůni. Prvním znakem je vadnutí listů, které začínají být měkké a ztrácejí svou svěžest. Listy mohou také žloutnout a postupně získávat slizkou, nepříjemnou texturu. Pokud koriandr necháte ještě déle, začnou se listy zbarvovat do černa, což je jasným znakem, že bylinka již není vhodná k použití. Dalším indikátorem je ztráta typické intenzivní vůně koriandru. Pokud koriandr ztrácí svůj charakteristický aroma, je to znamení, že by již neměl být používán. Zkažený koriandr nejen že nevypadá dobře, ale může také negativně ovlivnit chuť pokrmu.

Celkově lze říci, že správné skladování koriandru je klíčem k tomu, aby vydržel čerstvý a chutný co nejdéle. Ať už zvolíte skladování ve vodě, v uzavíratelné nádobě, nebo sáčku, je důležité dbát na pravidelnou kontrolu stavu bylinky a včasné ošetření, jako je výměna vody nebo papírového ručníku. Při nákupu je důležité vybírat co nejčerstvější koriandr, což je základ pro jeho dlouhodobé uchování. Pokud se rozhodnete koriandr zamrazit, pamatujte, že jeho textura se změní, a proto je nejlepší používat ho v tepelně upravovaných jídlech. Správné zacházení s koriandrem a dodržování těchto jednoduchých kroků vám umožní užít si jeho svěží chuť po delší dobu. Nezapomeňte koriandr pravidelně kontrolovat a při jakýchkoli známkách zkažení ho vyřadit, abyste zajistili, že vaše pokrmy budou vždy chutné a zdravé.

Podívejte se i na náš další článek! Nejlepší závěsné rostliny pro okna: jak oživit váš interiér

Jak uchovat koriandr čerstvý až 2 týdny: tipy pro skladování
Jak uchovat koriandr čerstvý až 2 týdny: tipy pro skladování
Jak uchovat koriandr čerstvý až 2 týdny: tipy pro skladování

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno