Pestrobarevné květiny
Zdroj: www.goodhousekeeping.com
10 rostlin, které zvládnou letní horka a jak se o ně starat
10 rostlin, které zvládnou letní horka a jak se o ně starat
10 rostlin, které zvládnou letní horka a jak se o ně starat
10 rostlin, které zvládnou letní horka a jak se o ně starat

Léto přináší nejen dlouhé slunečné dny, ale také náročné podmínky pro zahradničení. Horko a sucho mohou být výzvou pro mnoho rostlin, avšak existují druhy, které si s těmito podmínkami hravě poradí. Správným výběrem rostlin můžete svou zahradu udržet v krásném stavu i během nejteplejších dnů. Tento článek vám představí 10 rostlin, které jsou ideální pro letní zahrady a poradí vám, jak se o ně starat, aby se jim dařilo. Pokud chcete, aby vaše zahrada v létě zářila, ale zároveň byla nenáročná na údržbu, měli byste se zaměřit na rostliny, které milují teplo a jsou schopné odolat suchu.

Tipy pro péči o letní zahradu

Péče o letní zahradu vyžaduje speciální přístup, zejména pokud jde o zavlažování. I když je důležité zahradu zalévat, je třeba dávat pozor, abyste rostliny nepřelili. Jedním z nejjednodušších způsobů, jak zjistit, zda je půda dostatečně vlhká, je zapíchnout prst nebo tužku asi 10 cm hluboko do půdy. Pokud se objeví vlhkost, rostliny vodu nepotřebují. Pro přesnější měření můžete použít vlhkoměr, který vám pomůže určit, zda je půda příliš suchá nebo naopak příliš mokrá. Zalévejte nejlépe ráno, aby se voda mohla vstřebat do půdy před tím, než ji odpolední slunce vypaří.

Mulčování je další důležitý krok, který pomáhá udržet půdu chladnou a vlhkou. Mulč také snižuje potřebu častého zalévání a zabraňuje růstu plevelů. V horkých dnech se některé rostliny mohou zdát zvadlé, i když mají dostatek vody. To je způsobeno tím, že voda z listů se odpařuje rychleji, než ji kořeny stihnou nasát. Pokud je možné, poskytněte rostlinám odpolední stín, a vyhněte se hnojení a prořezávání během vlny veder.

Salvie ‚Victoria Blue‘

Salvie ‚Victoria Blue‘ je nádherná rostlina s tmavě modrými květy, které dodávají letní zahradě pocit chladu. Tato trvalka je nejen krásná, ale také velmi odolná vůči suchu a horku. Salvie vyžaduje plné slunce, ale snese i polostín, přičemž jí stačí denně alespoň dvě až čtyři hodiny přímého slunce. Pokud však teploty přesáhnou 30 °C, je vhodné jí poskytnout částečný stín a pravidelnou zálivku, aby si zachovala svou krásu. Rostlina dorůstá výšky 45 až 60 cm a šířky 30 až 40 cm, což z ní dělá ideální volbu pro zahradní záhony i květináče. Její květy lákají opylovače, a semena jsou oblíbená u ptáků. Salvie preferuje dobře propustnou půdu s mírně zásaditým pH, a i když snese chudší půdy, nejlépe prospívá v hlinitopísčitých půdách.

10 rostlin, které zvládnou letní horka a jak se o ně starat
Zdroj: www.starnursery.com

Kapradina ‚Firecracker‘

Kapradina ‚Firecracker‘ je půvabná rostlina, která svým vzhledem připomíná fontánu plnou zářivě červených trubkovitých květů. Přestože není pravou kapradinou, tato trvalka se skvěle hodí do letní zahrady. Kapradina roste do výšky a šířky 90 až 150 cm a je ideální pro zavěšené koše, balkony nebo jako součást zahradních záhonů. Její květy jsou nejen krásné, ale také lákají kolibříky, což dodává zahradě dynamiku a život. Tato rostlina vyžaduje alespoň půl dne slunečního světla a dobře propustnou půdu. I když je nenáročná na péči, je třeba mít na paměti, že všechny části rostliny jsou jedovaté při požití, což je důležité vědět zejména pro majitele domácích mazlíčků.

Zinnia ‚Zahara‘

Zinnia ‚Zahara‘ je skvělou volbou pro letní zahradu, protože snese jak horko, tak i sucho bez jakýchkoli problémů. Tato letnička dorůstá do výšky a šířky kolem 45 cm a tvoří elegantní keříkovitý tvar s množstvím květů připomínajících sedmikrásky. Zinnia je dostupná v široké škále barev, včetně bílé, žluté, červené a růžové, a její květy si zachovávají svou jasnou barvu i na přímém slunci. Tato rostlina vyžaduje minimální péči a rychle vyplní prázdné místo v zahradě, čímž vytvoří barevný koberec. Zinnia je nejen krásná, ale také odolná vůči nemocem a láká množství motýlů a včel, což přispívá k biodiverzitě vaší zahrady.

10 rostlin, které zvládnou letní horka a jak se o ně starat
Zdroj: www.stocksandgreen.com

Třapatka ‚Black-Eyed Susan‘

Třapatka, známá také jako ‚Black-Eyed Susan‘, je další skvělou volbou pro letní zahrady. Tato trvalka dorůstá do výšky 60 až 90 cm a šířky 60 až 90 cm a její zářivě žluté květy s tmavým středem dodávají zahradě veselý a živý vzhled. Třapatka je velmi nenáročná na půdu a snese i méně úrodné a suché podmínky. Její květy přitahují opylovače, zatímco semena poskytují potravu pro ptáky. Tato rostlina kvete od konce června do srpna a je ideální pro vytváření barevných záhonů, ozdobných okrajů nebo pro výsadbu do květináčů na terase. Novější odrůdy nabízejí větší květy a širší barevnou škálu, což z této rostliny činí skvělou volbu pro moderní zahrady.

Barvínek ‚Madagaskarský‘

Madagaskarský barvínek je rostlina, která přináší do letní zahrady tropickou atmosféru díky svým pestrobarevným květům. Tato nenáročná rostlina vytváří hustý keř s lesklými zelenými listy a květy v odstínech růžové, červené, fialové, bílé a jejich kombinacích. Barvínek dorůstá výšky 20 až 30 cm a šířky 20 až 30 cm, což z něj činí ideální rostlinu pro okraje záhonů, květináče nebo závěsné koše. Tato rostlina vyžaduje minimální péči, ale nesnese mráz, takže je vhodné ji pěstovat jako letničku. Barvínek je jedovatý pro lidi a zvířata, což je třeba mít na paměti, ale přitahuje mnoho opylovačů, což prospívá celé zahradě.

10 rostlin, které zvládnou letní horka a jak se o ně starat
Zdroj: www.kew.org

Pentas ‚Egyptská hvězda‘

Pentas, často označovaná jako Egyptská hvězda, je tropická rostlina, která svými pěticípými květy přináší do zahrady zářivé barvy. Tato rostlina kvete nepřetržitě od léta až do podzimu a její květy jsou oblíbené u motýlů a kolibříků. Pentas dorůstá výšky a šířky 25 až 40 cm a vyžaduje alespoň 4-6 hodin slunečního svitu denně. Přestože je Pentas tolerantní vůči suchu, preferuje vlhkou a dobře propustnou půdu s mírně kyselým pH. V horkých letních dnech ocení trochu odpoledního stínu, aby si zachovala svou vitalitu a krásu. Pentas je ideální pro zahradní záhony, okraje nebo květináče a přináší do zahrady exotický nádech.

Ozdobná tráva ‚Cherry Sparkler‘

Cherry Sparkler je okrasná tráva, která svým vzhledem připomíná ohňostroj díky svým růžovo-bílým praporcům, které tančí nad jejími barevnými listy. Tato tráva dorůstá výšky 60 až 120 cm a je skvělou volbou pro zahradní záhony, okraje nebo květináče. Cherry Sparkler je nenáročná na půdu, ale vyžaduje dobře propustnou půdu a slunné stanoviště, kde bude prospívat i v horkém letním počasí. Je odolná vůči suchu a její listy mění barvu v průběhu sezóny, což přidává zahradě dynamiku a kontrast. Tato tráva je nejen krásná, ale také láká motýly, což z ní činí ideální rostlinu pro zahrady zaměřené na podporu biodiverzity.

10 rostlin, které zvládnou letní horka a jak se o ně starat
Zdroj: www.mygarden.com

Mirabilis jalapa ‚Nocenka zahradní‘

Nocenka, známá také jako Mirabilis jalapa, je rostlina, která přináší do letní zahrady špetku nostalgie a kouzla. Tato rostlina kvete odpoledne kolem čtyř hodin a květy zůstávají otevřené přes noc. Čtyřhodinovka vytváří keřovitou formu s voňavými květy v odstínech růžové, červené, žluté nebo bílé, a někdy i v kombinaci více barev na jednom keři. Tato rostlina je nenáročná na pěstování a rychle se rozrůstá, přičemž dosahuje výšky a šířky 60 až 90 cm. Vyžaduje 4-6 hodin slunečního svitu denně a dobře propustnou, mírně kyselou půdu. Čtyřhodinovka je mrazuvzdorná v teplejších oblastech, ale v chladnějších oblastech po prvním mrazu odumírá a na jaře opět vyrůstá.

Ohnivec ‚Firebush‘

Ohnivec, známý také jako ‚Firebush‘, je tropický keř, který svými jasně červenooranžovými květy přitahuje motýly a kolibříky. Tento rychle rostoucí keř dorůstá výšky a šířky 120 až 150 cm a vyžaduje alespoň 6-8 hodin slunečního svitu denně. Ohnivec je velmi odolný vůči suchu, ale potřebuje dobře propustnou půdu, aby se vyhnul přemokření. Tato rostlina je ideální pro letní zahrady, které chtějí přidat intenzivní barvy a podporovat místní faunu.

10 rostlin, které zvládnou letní horka a jak se o ně starat
Zdroj: www.wilcoxnursery.com

Šrucha velkokvětá ‚Moss Rose‘

Šrucha velkokvětá, známá také jako Moss Rose, je krásná sukulentní rostlina, která v letním horku září jako drahokam. Tato rostlina vytváří nízký koberec květů v široké škále barev od růžové, fialové až po oranžovou a červenou. Šrucha dorůstá výšky 10 až 15 cm a je ideální pro okraje záhonů, skalky nebo závěsné koše. Tato rostlina snáší suché podmínky a vyžaduje plné slunce, aby si zachovala svou vitalitu a bohaté kvetení. Květiny se otevírají ráno a zavírají v noci nebo za zamračených dnů, což přidává zahradě zajímavý rytmus.

Celkově lze říci, že letní zahrada může být krásná a plná života, i když jsou teploty vysoké a půda suchá. Klíčem k úspěchu je výběr rostlin, které jsou odolné vůči horku a suchu, a zároveň jsou nenáročné na péči. Salvie, kapradina ‚Firecracker‘, zinnia ‚Zahara‘ a další zmíněné rostliny jsou ideálními kandidáty pro vytvoření zahrady, která bude zářit po celé léto. Nezapomínejte na důležitost správné zálivky, mulčování a poskytování stínu během nejteplejších dnů. Tímto způsobem můžete vytvořit zahradu, která nejenže přežije léto, ale bude v něm skutečně vzkvétat. Vhodnou kombinací rostlin, které milují slunce, a trochou péče, můžete dosáhnout zahrady plné barev a života, i když teploty stoupají.

Podívejte se i na náš další článek! Cenově dostupné nápady pro zahradu: venkovní prostor

10 rostlin, které zvládnou letní horka a jak se o ně starat
10 rostlin, které zvládnou letní horka a jak se o ně starat
10 rostlin, které zvládnou letní horka a jak se o ně starat
10 rostlin, které zvládnou letní horka a jak se o ně starat

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno