Hraboš v zahradě
Zdroj: www.thespruce.com
Jak účinně předcházet a odstranit hraboše z Vaší zahrady
Jak účinně předcházet a odstranit hraboše z Vaší zahrady

Hraboši mohou být vážným problémem pro zahrádkáře a majitele domů, kteří si cení své zeleně. Tito drobní hlodavci tráví většinu času pod zemí, kde ničí kořeny rostlin a vytvářejí sítě tunelů, které mohou zanechat vaši zahradu v troskách. Identifikace a eliminace hrabošů může být náročná, ale s několika správnými kroky můžete nejen předcházet jejich přítomnosti, ale také je úspěšně odstranit. V tomto článku se dozvíte, jak rozpoznat příznaky přítomnosti hrabošů a jakými metodami můžete efektivně chránit svou zahradu. Jak účinně předcházet a odstranit hraboše z Vaší zahrady?

Rozpoznání přítomnosti hrabošů

Hraboši jsou často zaměňováni s jinými zahradními škůdci, jako jsou krtci nebo rejskové, ale existují určité znaky, podle kterých je můžete rozeznat. Tito drobní hlodavci jsou obvykle malí, měří asi 13 až 35 centimetrů a mají šedohnědou srst. Jejich typickým znakem jsou výrazné lícní kapsy, ve kterých přenášejí potravu a materiál na hnízdo. Na rozdíl od krtků, kteří se živí převážně hmyzem, hraboši preferují rostliny a jejich kořeny. Pokud si všimnete půlkruhových hromádek zeminy kolem malých otvorů na zahradě, je to jasný znak toho, že máte co do činění s hraboši.

Jak účinně předcházet a odstranit hraboše z Vaší zahrady
Zdroj: www.bhg.com

Způsoby, jak zabránit výskytu hrabošů

Prevence je vždy lepší než léčba, a to platí i pro hraboše. Jedním z nejlepších způsobů, jak se vyhnout problémům s těmito škůdci, je vytvoření fyzických bariér. Drátěné pletivo, které je částečně zakopáno do země, může zabránit hrabošům v přístupu k vaší zahradě. Doporučuje se použít pletivo s otvory o velikosti 0,6 až 1,3 centimetru, které by mělo být zakopáno alespoň 75 centimetrů hluboko, přičemž spodních 15 centimetrů by mělo být ohnuto směrem ven, aby bylo ještě těžší se prokopat. I když tato metoda vyžaduje čas a úsilí, je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak zabránit hrabošům ve vstupu na váš pozemek.

Použití přírodních odpuzovačů

Pokud nechcete používat chemické prostředky, můžete sáhnout po přírodních odpuzovačích. Existuje celá řada přírodních produktů, které mohou hraboše odradit. K oblíbeným patří například emulze z rybího odpadu, krevní moučka, ricinový olej, pálivé papriky nebo moč predátorů. Tyto přípravky je třeba aplikovat blízko zahrady a opakovaně je obnovovat, aby zůstaly účinné. Kromě toho mohou být užitečné i ultrazvukové odpuzovače, které vysílají nízkofrekvenční zvuky, jež hraboši nesnášejí, ale pro lidi jsou nepostřehnutelné.

Sázení odpuzujících rostlin

Některé rostliny mohou hraboše přilákat, zatímco jiné je mohou účinně odpuzovat. Pokud chcete, aby se hraboši vaší zahradě vyhýbali, zvažte výsadbu vonných rostlin, jako je rozmarýn, levandule, aksamitník, cibule nebo euphorbia. Tyto rostliny mohou sloužit jako přírodní bariéra kolem vaší zahrady a chránit tak vaše další plodiny. Rovněž můžete experimentovat s rostlinami, které jsou přirozeně odolné vůči hlodavcům, například narcisy, které jsou známé svou schopností odpuzovat škůdce.

Jak účinně předcházet a odstranit hraboše z Vaší zahrady
Zdroj: www.gardendesign.com

Zvýšení přítomnosti predátorů

Jedním z přirozených způsobů, jak kontrolovat populaci hrabošů, je přilákání jejich přirozených predátorů. Ptáci, jako jsou sovy a jestřábi, mohou výrazně snížit počet hrabošů ve vaší zahradě. Instalací budek pro sovy a minimalizací světelného znečištění v noci můžete vytvořit příznivé podmínky pro tyto predátory. Kromě toho mohou na hraboše útočit i další zvířata, jako jsou lišky a kojoti, což přispívá k udržení jejich populace pod kontrolou.

Živé chytání hrabošů

Pokud se rozhodnete pro chycení hrabošů živě, budete potřebovat speciální dvoudveřové pasti. Tyto pasti by měly být umístěny v hlavním tunelu hrabošů, který musíte nejprve lokalizovat. Jako návnadu použijte zeleninu, ovoce nebo arašídové máslo a past pravidelně kontrolujte, aby hraboši nebyli v pasti příliš dlouho. Po odchycení hraboše ho přemístěte do bezpečné vzdálenosti od lidského obydlí a od oblastí, kde jsou již hraboši přítomni, aby se zabránilo bojům mezi nimi. Při manipulaci s pasti vždy noste rukavice a dodržujte místní předpisy pro odchyt a přemísťování zvířat.

Celkově lze říci, že prevence a odstranění hrabošů z vaší zahrady vyžaduje kombinaci různých přístupů. Použití fyzických bariér, přírodních odpuzovačů, odpuzujících rostlin a přilákání predátorů jsou všechny účinné metody, jak ochránit svou zahradu. Živé chytání hrabošů je další možností, která vyžaduje čas a trpělivost, ale může být úspěšná, pokud je provedena správně. Je důležité si uvědomit, že každá zahrada je jedinečná, a co funguje v jedné, nemusí nutně fungovat v jiné. Nejdůležitější je pravidelně monitorovat svou zahradu a být připraven rychle jednat, jakmile si všimnete prvních známek přítomnosti hrabošů.

Podívejte se i na náš další článek! Záhadné tvary mrkví: odhalte příčiny prasklin a deformací

Jak účinně předcházet a odstranit hraboše z Vaší zahrady
Jak účinně předcházet a odstranit hraboše z Vaší zahrady

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno