Skladování cibule
Zdroj: gardenerspath.com
Jak skladovat cibuli až rok: tajemství spočívá ve správném sušení
Jak skladovat cibuli až rok: tajemství spočívá ve správném sušení
Jak skladovat cibuli až rok: tajemství spočívá ve správném sušení

Cibule je základní surovinou v mnoha kuchyních po celém světě, a pokud si ji sami pěstujete, určitě oceníte možnost skladovat ji po delší dobu. Správné skladování cibule může být klíčové pro její dlouhou trvanlivost. Jak skladovat cibuli až rok? Zde přichází na řadu proces zvaný sušení. Tento jednoduchý, ale velmi efektivní postup vám umožní udržet cibuli v čerstvém stavu až po celý rok. Aby však sušení přineslo požadovaný výsledek, je třeba začít již při sklizni a následně dodržet několik kroků, které zaručí optimální podmínky pro dlouhodobé uchování. Pojďme se tedy podívat, jak správně poznat, kdy je cibule připravena ke sklizni, jak ji správně sušit a co dělat, aby vám vydržela co nejdéle.

Kdy je cibule připravena ke sklizni?

Sklizeň cibule je třeba načasovat správně, aby dosáhla plné zralosti a byla připravena k sušení. Poznáte to podle stavu zelených listů cibule. Jakmile začne cibule dozrávat, spodní listy se začnou žloutnout a zasychat. Následně dojde k polehnutí stonků, což je signál, že se cibule blíží ke konci vegetačního cyklu. Tento proces je zcela přirozený a nesignalizuje nemoc rostlin, ale spíše připravenost ke sklizni. Ideální čas na sklizeň nastává, když zhruba polovina až tři čtvrtiny rostlin mají polehlé stonky. Pokud se některé cibule stále drží vzpřímeně, můžete je jemně ohnout rukou, čímž je podpoříte k ukončení růstu a přípravě na sušení.

Jak správně sklízet a sušit cibuli?

Jakmile jsou cibule připravené ke sklizni, je důležité dodržet několik kroků pro úspěšné sušení. Nejprve přestaňte cibule zalévat zhruba týden před plánovanou sklizní. Tím zabráníte přemokření a podpoříte sušení cibule ještě v zemi. Když přijde den sklizně, zvolte suchý a slunečný den. Cibule opatrně vytáhněte ze země za stonky, abyste nepoškodili cibuli samotnou. Pokud jsou stonky příliš křehké, raději cibuli vykopněte pomocí motyčky. Po sklizni cibuli nechte na slunci ležet přibližně dva dny, aby se začaly sušit kořeny. Tento první krok sušení je zásadní pro odstranění přebytečné vlhkosti, která by mohla způsobit hnilobu.

Jak skladovat cibuli až rok: tajemství spočívá ve správném sušení
Zdroj: gardenbetty.com

Dokončení procesu sušení a příprava na skladování

Po dvou dnech na slunci přesuňte cibuli do stínu na dobře větrané místo, kde bude pokračovat sušení. Cibule by měla být rozložena v jedné vrstvě, aby měla kolem sebe dostatek prostoru a vzduchu. Může to být pod stromem, na kryté terase nebo v dobře větrané garáži. Sušení v tomto kroku trvá obvykle dva až tři týdny, během nichž by se cibule měla pravidelně otáčet, aby se zajistilo rovnoměrné sušení. Během sušení se vnější vrstvy cibule změní na papírově tenkou slupku, stonky i kořeny ztvrdnou a uschnou. Tento proces zajistí, že cibule vstoupí do stavu klidového období, což je klíčové pro její dlouhodobé skladování.

Správné skladování pro maximální trvanlivost

Po dokončení sušení je čas připravit cibuli na dlouhodobé skladování. Pro začátek odstraňte suché stonky a kořeny, které mohou být zkráceny na délku několika centimetrů. Pokud některé cibule vykazují známky poškození nebo mají zcela suchou slupku, je vhodné je spotřebovat co nejdříve. Cibule, které jsou připraveny k uskladnění, by měly být umístěny do suchého, tmavého a dobře větraného prostoru. Ideální teplota pro skladování cibule se pohybuje mezi 0 °C a 7 °C s vlhkostí kolem 65–70 %. Cibuli lze skladovat v papírových sáčcích, síťovaných pytlích nebo koších, kde bude mít dostatek vzduchu a zůstane v suchu.

Jak skladovat cibuli až rok: tajemství spočívá ve správném sušení
Zdroj: gardenbetty.com

Kontrola cibule během skladování a tipy na prodloužení její trvanlivosti

Ani po pečlivém sušení a správném uskladnění není cibule zcela „mrtvá“ – stále je živá a může klíčit, pokud nejsou podmínky ideální. Proto je důležité cibuli pravidelně kontrolovat, zejména každých pár týdnů. Sledujte, zda cibule nezačínají rašit nebo nejsou napadeny plísněmi. V případě, že zjistíte cibuli s vyrašeným klíčkem, je vhodné ji spotřebovat co nejdříve. Pokud klíček ještě není příliš dlouhý, cibule je stále jedlá a může být použita v kuchyni. Je dobré vědět, že i drobné cibulky, které jste při sklizni považovali za nepoužitelné, mohou být na jaře znovu zasazeny a přinést novou úrodu.

Jak skladovat cibuli až rok: tajemství spočívá ve správném sušení
Zdroj: gardenbetty.com

Jak zacházet s vyrašenou cibulí a využít ji v kuchyni?

Cibule, která začala rašit, nemusí nutně skončit v odpadkovém koši. Tyto cibule jsou stále jedlé a mohou být použity stejně jako ty, které nevyrašily. Rašící cibule však může mít o něco intenzivnější chuť, a proto se hodí například do vařených pokrmů, kde se chuť rozloží a změkne. Pokud cibule raší příliš, můžete ji použít i jako zelené koření – cibulové klíčky se skvěle hodí do salátů nebo jako ozdoba hotových pokrmů. Navíc, pokud se rozhodnete cibuli nechat plně vyklíčit, můžete ji zasadit zpět do zahrady a během několika měsíců se dočkáte nové úrody.

Celkově lze říci, že správné sušení a skladování cibule je klíčovým faktorem pro její dlouhodobou trvanlivost. Pokud dodržíte všechny kroky od sklizně až po správné uskladnění, můžete se těšit z čerstvé cibule po celý rok. Sušení je jednoduchý proces, který vyžaduje trpělivost, ale odmění vás cibulí, která si udrží své kvality po mnoho měsíců. Nezapomeňte pravidelně kontrolovat stav uskladněné cibule a rychle zpracovat ty kusy, které začínají klíčit nebo vykazují známky poškození. Tento přístup vám umožní minimalizovat plýtvání a zajistit, že budete mít vždy po ruce kvalitní cibuli. Správně uskladněná cibule je nejen chutná, ale také vám ušetří čas a peníze.

Podívejte se i na náš další článek! Jak správně umýt borůvky: kompletní návod

Jak skladovat cibuli až rok: tajemství spočívá ve správném sušení
Jak skladovat cibuli až rok: tajemství spočívá ve správném sušení
Jak skladovat cibuli až rok: tajemství spočívá ve správném sušení

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno