Meruňky na míse
Zdroj: www.health.com
Meruňky: sladký poklad z Vaší zahrady
Meruňky: sladký poklad z Vaší zahrady
Meruňky: sladký poklad z Vaší zahrady

Meruňky jsou oblíbeným ovocem pro sušení, protože jejich výživná hodnota z nich dělá skvělou alternativu ke sladkostem. Čerstvé meruňky jsou však také velmi chutné a jejich obliba v supermarketech neustále roste. Bohužel, dovážené ovoce, které cestovalo napříč kontinenty, často postrádá chuť a šťavnatost. Díky moderním odrůdám je nyní možné pěstovat meruňky doma, kde mohou být plody mnohem šťavnatější a větší než ty z obchodu. Pokud máte rádi meruňky a chcete si užít jejich čerstvou chuť přímo z vaší zahrady, je tento článek právě pro vás. Naučíte se, jaké odrůdy zvolit, jak správně sázet a pěstovat meruňky a jak o ně pečovat, aby vám přinesly bohatou úrodu.

Odrůdy meruněk

Pěstování meruněk bylo dříve omezeno na teplejší oblasti, ale dnes jsou k dispozici odrůdy, které jsou vhodné i pro chladnější klimatické podmínky. Například odrůda ‚Tomcot‘ je francouzská samosprašná odrůda, která plodí velké plody. ‚Goldcot‘ je raná odrůda, která je velmi odolná proti chladu a mrazu. ‚Flavourcot‘ je kanadská odrůda, která kvete později a tak uniká jarním mrazům. Tyto nové odrůdy nabízejí pěstitelům možnost pěstovat meruňky i v oblastech, kde to dříve nebylo možné. Výběrem správné odrůdy můžete minimalizovat riziko poškození květů mrazem a zajistit si bohatou úrodu šťavnatých meruněk.

Meruňky: sladký poklad z Vaší zahrady
Zdroj: www.kitchengarden.co.uk

Výsadba a pěstování meruněk

Meruňky mají podobné nároky na pěstování jako broskve a nektarinky. Vyberte slunné a chráněné stanoviště a vyhněte se místům, kde se hromadí studený vzduch. Meruňky jsou často roubovány na podnože švestek, které pomáhají kontrolovat jejich růst. Populární podnože jsou například St Julien A nebo Pixy, což je velmi zakrslá podnož. Pokud je vaše zahrada vystavena větru, můžete meruňky pěstovat jako vějířovitý strom u teplé zdi nebo plotu. V případě, že máte skleník, můžete meruňky pěstovat uvnitř pro lepší ochranu. Alternativně lze meruňky pěstovat i v květináčích. Výsadba a řez meruňkových stromů jsou stejné jako u broskví. Prořezávejte je na konci zimy nebo brzy na jaře a znovu v létě, aby byl růst pod kontrolou, ale prořezávejte je co nejméně.

Meruňky: sladký poklad z Vaší zahrady
Zdroj: www.kitchengarden.co.uk

Péče meruněk

Meruňky vyžadují pravidelnou péči, aby dobře rostly a plodily. Řez je důležitý pro udržení tvaru stromu a pro podporu plodnosti. V zimě a na jaře zkraťte výhony a v létě odstraňte přebytečný růst. Meruňky jsou náchylné k chorobě zvané odumírání výhonků, což však není závažný problém. Postačí, když při řezu odříznete poškozené části až k zdravému dřevu. Důležité je také zajistit, aby stromy měly dostatek vody, zejména během suchých období. Mulčování kolem základny stromů může pomoci udržet vlhkost v půdě. Pravidelně kontrolujte stromy na přítomnost škůdců a chorob a v případě potřeby použijte vhodné ochranné prostředky.

Sklizeň a využití meruněk

Sklizeň meruněk je vzrušující okamžik, kdy můžete ochutnat plody své práce. Meruňky jsou obvykle připravené ke sklizni od června do srpna, v závislosti na odrůdě. Plody by měly být plně vyzrálé, šťavnaté a snadno oddělitelné od větve. Po sklizni mohou být meruňky konzumovány čerstvé, sušené, zavařené nebo použité k výrobě džemů a kompotů. Meruňky jsou také skvělou ingrediencí do pečení a dezertů. Skladování čerstvých meruněk je možné v chladničce, ale nejlepší je je konzumovat co nejdříve, aby se zachovala jejich čerstvost a chuť.

Meruňky: sladký poklad z Vaší zahrady
Zdroj: www.taste.com.au

Celkově lze říci, že pěstování vlastních meruněk je nejen uspokojivé, ale také velmi přínosné. Výběrem správné odrůdy a dodržováním správných postupů při výsadbě a péči o stromy můžete získat bohatou úrodu chutných a šťavnatých meruněk. Domácí meruňky jsou často mnohem lepší než ty, které se prodávají v obchodech, a můžete si být jisti, že jsou čerstvé a bez chemických postřiků. Navíc pěstování vlastního ovoce je skvělým způsobem, jak se více zapojit do zahradničení a zlepšit své zahradnické dovednosti. Pokud máte rádi meruňky, určitě stojí za to zkusit pěstovat je sami. S trochou péče a trpělivosti budete odměněni bohatou sklizní a skvělou chutí domácích meruněk.

Podívejte se i na náš další článek! Mochyně – na ozdobu i do kuchyně!

Meruňky: sladký poklad z Vaší zahrady
Meruňky: sladký poklad z Vaší zahrady
Meruňky: sladký poklad z Vaší zahrady

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno