Zalévání vyvýšených záhonů
Zdroj: tramullgardenbed.com
5 nejlepších způsobů. ruční zalévání
5 nejlepších způsobů: hadice
Samozavlažovácí květináče

Vyvýšené záhony efektivněji odvádějí vodu než zahrady v zemi, což snižuje riziko přemokření. Nicméně, zalévání vyvýšených záhonů je trochu odlišné, protože se během letních veder rychleji vysychají. Správné zavlažování vyvýšených záhonů může znamenat rozdíl mezi zvadlými, podmáčenými rostlinami a bujným záhonem květin, bylin a zeleniny. Dodržujte tento návod, abyste své vyvýšené záhony udrželi dobře zavlažené po celou sezónu. Podívejte se na 5 nejlepších způsobů, jak správně zalévat vyvýšené záhony!

Ruční zalévání

Ruční zalévání lze provádět zahradní hadicí nebo konví na zalévání. Tento způsob je sice náročný na práci, ale dává zahradníkům čas na důkladnou prohlídku rostlin, což usnadňuje sledování škůdců a chorob. Ruční zalévání je nejlepší pro malé zahrady, může být ale únavné, pokud máte velké záhony. Pro nejlepší výsledky použijte jemný nástavec na zahradní hadici, abyste zabránili odplavování půdy a poškozování listů rostlin. Při zalévání odstraňujte velké listy stranou a směrujte proud vody ke kořenům rostlin, aby listy zůstaly suché a omezily se problémy s plísněmi.

5 nejlepších způsobů. ruční zalévání
Zdroj: www.bhg.com

Závlaha

Závlaha je zdaleka nejefektivnějším způsobem zavlažování vyvýšených záhonů, ale systémy mohou být složité a jejich instalace vyžaduje čas. Dobrou zprávou je, že kapkové závlahové linky mohou být plně automatizovány pomocí časovače, takže můžete své záhony zalévat pravidelně a ve stejnou dobu každý den, aniž byste museli hnout prstem. Kapkové linky jsou nejběžnějším typem kapkové závlahy, ale zahradníci mohou také vyzkoušet kapkové pásky nebo závlahové mřížky, které se snadněji instalují než standardní kapkové linky a kapkové pásky. Tyto systémy jsou snadno udržovatelné a opravitelné, plně přizpůsobitelné a dlouhodobé, poskytující bezstarostné zavlažování po mnoho let.

Hadice

Hadice, neboli hadice s kapajícími otvory, jsou dalším užitečným nástrojem pro zavlažování vyvýšených záhonů. Tento typ hadice se klade na povrch půdy a rovnoměrně uvolňuje vodu přímo k rostlinám. I když jsou proplachovací hadice méně přesné než kapkové systémy, jsou snadné na instalaci a údržbu. Je však důležité pravidelně kontrolovat, zda se hadice nezanášejí, což může snížit jejich účinnost. Tento způsob zavlažování je ideální pro záhony, kde není potřeba maximální přesnost a kde může být zavlažování méně intenzivní.

5 nejlepších způsobů: hadice
Zdroj: www.which.co.uk

Postřikovače

Postřikovače mohou být užitečné pro zavlažování vyvýšených záhonů, zejména pokud jde o větší plochy. Moderní postřikovače lze často vybavit časovači, což umožňuje automatické řízení zavlažování. Nicméně, postřikovače mohou mít tendenci přelívat vodu mimo záhony a zvyšovat vlhkost listů, což může vést k plísňovým chorobám. Proto je důležité používat postřikovače s nastavitelným rozsahem a časovačem, aby se minimalizovalo plýtvání vodou a snížilo riziko problémů s rostlinami.

Samozavlažovácí květináče

Samozavlažovácí květináče jsou tradiční metoda zavlažování, která může být efektivní pro menší vyvýšené záhony. Tyto hrnce, vyrobené z porézní terakoty, se ukládají do půdy a pomalu uvolňují vodu přímo ke kořenům rostlin. Samozavlažovácí květináče poskytují stálý přísun vody a zároveň udržují listy suché, což snižuje riziko chorob. Četnost doplňování vody závisí na počasí a typu rostlin, ale obvykle je potřeba doplnit hrnce jednou týdně. Tento systém je ideální pro malé záhony a zahradníky, kteří často cestují nebo hledají nízkoúdržbové řešení.

Samozavlažovácí květináče
Zdroj: www.leevalley.com

Celkově lze říci, že správné zavlažování vyvýšených záhonů je klíčové pro udržení jejich zdraví a vitality. Volba metody závisí na velikosti záhonu, typu rostlin a preferencích zahradníka. Ruční zavlažování je ideální pro menší záhony, zatímco kapkové systémy a proplachovací hadice poskytují efektivní a nízkoúdržbová řešení pro větší plochy. Postřikovače mohou být užitečné, ale je třeba je používat s rozmyslem, aby se minimalizovalo plýtvání vodou a riziko chorob. Samozavlažovácí květináče představují tradiční a efektivní metodu pro malé záhony a mohou být zvlášť užitečné pro zahradníky, kteří potřebují jednoduché řešení. S těmito tipy můžete zajistit, že vaše vyvýšené záhony budou prosperovat a poskytovat vám bohatou úrodu po celou sezónu.

Podívejte se i na náš další článek! Maceška – nejoblíbenější dvouletka!

5 nejlepších způsobů. ruční zalévání
5 nejlepších způsobů: hadice
Samozavlažovácí květináče

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno