Oranžové květiny rostoucí v srpnu
Zdroj: www.gardeningetc.com
Co zasadit v srpnu: salát
Co zasadit v srpnu: polníček
Co zasadit v srpnu: zelí
Co zasadit v srpnu: měsíček lékařský
Pomněnky
Mrkev obecná

Srpen je ideální měsíc pro výsev semen a sázení mladých rostlin. Co zasadit v srpnu? Na zeleninové zahradě nyní výsevem a sázením zajistíte pokračování sklizňové sezóny a získáte krátkodobou úrodu salátových listů a dalších rychle rostoucích plodin, jako jsou ředkvičky, spolu s dlouhodobějšími plodinami, jako je zimní zelí. Pro zeleninu, která potřebuje trochu více času k dobré sklizni, zajistí srpnová výsadba dostatek slunečního svitu a teplých teplot před příchodem podzimu. V okrasných záhonech a na záhonech s květinami je srpen skvělý čas na přípravu na následující rok. Výsevem otužilých jednoletých rostlin nyní získáte ranou úrodu květin na jaře, zatímco dvouletky zaseté v srpnu pokvetou následující léto.

Je třeba mít na paměti, že i když teplé srpnové teploty jsou ideální pro klíčení semen, hladina vody je nižší, takže může být potřeba poskytnout sazenicím a nově zasazeným rostlinám dodatečnou zálivku. Během období sucha nebo sucha je třeba být opatrný a snížit spotřebu vody v zahradě. Co zasadit v srpnu?

Zelenina k výsadbě v srpnu

Salát

Saláty jsou odolnější, než vypadají, a mohou přezimovat ve sklenících a pod kryty, což umožňuje sklizeň listů od dubna až do června. Pro jejich pěstování je ideální dobře připravená půda bohatá na živiny. Vysévejte semena přímo do záhonu nebo do květináčů. Saláty rychle klíčí a rostou, což umožňuje opakovanou sklizeň během sezóny.

Co zasadit v srpnu: salát
Zdroj: www.gardenersworld.com

Špenát

Špenát vysazený koncem srpna může poskytovat úrodu mladých listů v říjnu a poté vstoupit do dormance během zimy, připravený poskytovat čerstvé listy na jaře. Také snáší silné mrazy a déšť, je tedy ideální pro zimní pěstování. Vysévejte přímo do dobře připravené, úrodné půdy a při poklesu teplot jej zakryjte nízkým tunelem.

Orientální listy

Rychlé klíčení činí orientální listy uspokojujícími pro výsev, ať už přímo do půdy nebo do modulů pro pozdější výsadbu. Tento druhý způsob je lepší během vlhkých lét, kdy slimáci mohou přes noc zničit řady sazenic. Vysévejte tři semena na modul a tenčete na jednu nebo dvě rostliny. Na podzim, když začnou klesat teploty, je vhodné použít kryt.

Rukola

Rukola vysazená začátkem srpna poskytne úrodu čerstvých listů před zimou a poté zůstane dormantní až do března, kdy začne znovu růst. Salátová rukola má nejlepší šanci přežít mrazy, pokud je zaseta koncem srpna. Nabízí více listů v zimě než divoká rukola, ale často vykvétá v dubnu.

Polníček

Polníček je chutná listová plodina, která se sklízí po celou zimu. Vysévejte přímo do dobře připravené půdy a při poklesu teplot jej zakryjte krytem. Polníček má mělké kořeny, takže pravidelně zalévejte, pokud je pod krytem nebo v suchých podmínkách.

Co zasadit v srpnu: polníček
Zdroj: www.gardenersworld.com

Jarní cibulky

Cibule neklíčí dobře při teplotách nad 20°C, takže na to pamatujte při výsevu v srpnu. Vysévejte buď přímo do řádků venku, s osivem pokrytým 2 cm půdy, nebo do modulů s až 10 semeny v každém pro sklizňový „trsy“ na jaře.

Tuříny

Tuříny jsou nejlepší vysévat přímo a poté ztenčit. Vysévejte semena opatrně, protože i když jsou malá, většina z nich klíčí a následný růst je rychlý. Tenčete koncem srpna nebo začátkem září. Osivo vysazené do modulů může být ztenčeno na dvě nebo tři kořeny v každém a vysazeno koncem srpna.

Čekanka

Otužilá čekanka může být vysazována od února do září pro dlouhou sklizňovou sezónu, takže pokračujte ve výsevu v srpnu pro sklizeň během zimy. Začněte semena v osivové misce a poté je vysaďte na slunné místo.

Zelí

Jarní zelí může být vyséváno přímo venku nebo uvnitř v modulech pro pozdější výsadbu, zatímco zimní zelí vypěstované z osiva v předchozích měsících by mělo být vysazeno nyní. Chraňte je před housenkami a holuby pomocí jemné sítě.

Co zasadit v srpnu: zelí
Zdroj: www.gardenersworld.com

Mangold

Mangold lze postupně vysévat během jara a léta, ale srpen je poslední šance na výsev pro zimní úrodu. Vysévejte přímo do mělkých brázd nebo do květináčů s vlhkým, rašelinovým substrátem.

Japonské cibule

Japonské cibule jsou šlechtěny tak, aby odolávaly zimnímu chladu a nyní je ten pravý čas na jejich výsev. Kultivary k výsevu a pěstování zahrnují ‚Senshyu‘ a ‚Radar‘.

Kedluben

Kedluben vysévejte co nejdříve v srpnu pro pozdní sklizeň v říjnu. Konzumovat lze jak listy, tak zduřelé stonky – lze je vychutnat pečené, dušené nebo syrové.

Co zasadit v srpnu: kedlubna
Zdroj: www.gardenersworld.com

Květiny k výsadbě v srpnu

Měsíček lékařský

Měsíček lékařský (Calendula) je barevný a snadno pěstovatelný, lze ho vysévat v srpnu a září pro květy v následujícím jaru. Jsou otužilé, takže je jednoduše vysévejte tam, kde mají kvést, buď do mělkých brázd na zemi, nebo do květináčů.

Co zasadit v srpnu: měsíček lékařský
Zdroj: www.gardenersworld.com

Chrpy

Chrpy (Centaurea cyanus) lze stejně jako měsíček vysévat v srpnu pro květy v květnu. Kultivary k výsevu zahrnují ‚Black Ball‘ s tmavě čokoládovými květy a ‚Blue Ball‘. Vysévejte přímo do mělkých brázd nebo na povrch vlhkého, rašelinového substrátu v květináčích.

Pomněnky

Pomněnky (Myosotis sylvatica) lze vysévat během letních měsíců až do září. Jsou užitečné jako půdní kryt pro stín a dobře se kombinují s tulipány, přičemž se snadno sami vysemení. Vysévejte do osivových misek pro jarní výsadbu nebo přímo tam, kde chcete, aby rostly.

Pomněnky
Zdroj: www.gardenersworld.com

Sluncovka kalifornská

Sluncovka kalifornská (Eschscholzia californica) jsou navzdory svému živému, exotickému vzhledu otužilé jednoleté rostliny a přežijí zimu venku. Jednoduše vysévejte tam, kde mají kvést, buď do mělkých brázd v dobře připravených záhonech, nebo na povrch vlhkého rašelinového substrátu v květináčích.

Mrkev obecná

Mrkev obecná (Daucus carota), známá také jako královnina krajka, vypadá velkolepě jako součást zahrady pro divokou zvěř. Vyberte slunné, dobře odvodněné místo pro tuto dvouletou rostlinu a vysévejte do dobře připravené půdy, kde chcete, aby kvetla.

Mrkev obecná
Zdroj: www.gardenersworld.com

Celkově lze říci, že srpen je skvělým měsícem pro výsev a výsadbu mnoha druhů zeleniny a květin. Pro dosažení nejlepších výsledků je důležité věnovat pozornost potřebám jednotlivých druhů a zajistit jim vhodné podmínky pro růst. U zeleniny, jako jsou saláty, špenát nebo rukola, je důležité zajistit dostatečnou závlahu, zejména během suchých období. Květiny, jako měsíček lékařský, chrpy nebo sluncovka kalifornská, mohou přinést barevnou krásu do vaší zahrady a zpestřit ji během příštího roku. Nezapomeňte také na správnou ochranu rostlin před škůdci, například použitím sítí proti housenkám a holubům. Srpen nabízí zahrádkářům mnoho možností, jak si připravit zahradu na nadcházející sezónu a užít si plody své práce. S trochou péče a pozornosti můžete v tomto měsíci udělat velký krok k úspěšné a plodné zahradě.

Podívejte se i na náš další článek! Vypěstujte si vlastní: Tuříny a brukve

Co zasadit v srpnu: salát
Co zasadit v srpnu: polníček
Co zasadit v srpnu: zelí
Co zasadit v srpnu: měsíček lékařský
Pomněnky
Mrkev obecná

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno