Sklizeň červené řepy
Zdroj: www.thearches.co.uk
Pěstování vlastní červené řepy
Pěstování vlastní červené řepy: jak vysévat řepu
Pěstování vlastní červené řepy: sklizeň

Červená řepa je zelenina, kterou buď milujete, nebo nenávidíte, ale její jedinečné zbarvení a chuť jsou nezaměnitelné. V některých oblastech, jako je východní Evropa a Spojené státy, je velmi populární a často se používá v horkých jídlech. V našich podmínkách je červená řepa oblíbená jak na nakládání, tak i do salátů. Nejlepší je však červená řepa z vlastní zahrady, protože si můžete vychutnat malé, chutné a jemné kořeny. Supermarketové řepy bývají často větší a vyžadují delší vaření. Červená řepa se dá vysévat od března do července a sklízet od června do října. V tomto článku se podíváme na to, jak pěstovat červenou řepu, od výběru odrůdy až po sklizeň. Pěstování vlastní červené řepy od semínka až po sklizeň vám umožní vychutnat si čerstvou a chutnou zeleninu!

Výběr odrůd červené řepy

Existuje mnoho odrůd červené řepy, které se liší tvarem a barvou. Nejoblíbenější je kulatá červená řepa, která nevyžaduje tak hlubokou půdu jako odrůdy s dlouhými kořeny a rychleji dozrává. Pokud sázíte na jaře, je důležité vybrat odolné odrůdy, které nejsou náchylné k boltcování, protože stres z chladného počasí může povzbudit předčasné květenství. Mezi ideální odrůdy pro hlavní sklizeň patří například ‚Detroit 2‘, která je známá vysokými výnosy. Další populární odrůdy zahrnují ‚Boltardy‘, která je oblíbená pro rané výsevy a je odolná vůči boltcování, a ‚Burpees Golden‘, která má jemnou chuť a oranžovou dužninu. Odrůda ‚Albino‘ je bílá a nekrvácí při krájení, ale není tak dobře skladovatelná jako červené odrůdy. Pro zimní skladování je ideální oválná odrůda ‚Cylindra‘, zatímco ‚Cheltenham Green Top‘ je dlouho-kořenová varianta, která vyžaduje hlubší, dobře propustnou půdu.

Pěstování vlastní červené řepy
Zdrpj: www.gardenersworld.com

Jak vysévat a pěstovat červenou řepu

Červená řepa se vysévá do mělčích řádků, přičemž semínka jsou umístěna asi 2,5 cm hluboko. Vzdálenost mezi semínky by měla být přibližně 10 cm, ale protože mohou vyklíčit dvě nebo více sazenic na jednom místě, je třeba odstranit přebytečné sazenice, aby zůstala pouze jedna. Mezi řádky by mělo být zachováno přibližně 30 cm, aby se rostlinám dalo dostatek prostoru na růst. Pro zajištění kontinuální sklizně je doporučeno vysévat kratší řádky červené řepy každý měsíc. Tímto způsobem zajistíte, že budete mít po celé období k dispozici čerstvé kořeny.

Pěstování vlastní červené řepy: jak vysévat řepu
Zdrpj: www.gardenersworld.com

Péče o červenou řepu a sklizeň

Jakmile sazenice začnou růst, je důležité udržovat půdu vlhkou a bez plevelu. Pokud se půda vysuší a poté náhle zvlhne, může to způsobit praskání kořenů. Dlouhá období sucha mohou vést k boltcování, tedy předčasnému květu a následnému zrání semen. Kořeny červené řepy by měly být sklizeny, když jsou přibližně velikosti golfového míčku nebo trochu větší. Odstraňte alternativní kořeny a nechte zbývající rostliny dále růst, aby dosáhly optimální velikosti.

Pěstování vlastní červené řepy: sklizeň
Zdrpj: www.gardenersworld.com

Celkově lze říci, že pěstování červené řepy je skvělým způsobem, jak získat čerstvé a chutné zeleniny přímo z vlastní zahrady. Výběr správné odrůdy, správné vysévání a pravidelná péče jsou klíčové pro úspěšné pěstování. Červená řepa nabízí nejen vynikající chuť, ale také zdravotní přínosy, díky čemuž je ideální pro různé kulinářské použití. S trochou trpělivosti a péče můžete dosáhnout bohaté sklizně, která obohatí vaše jídlo a přinese radost z úspěchu ve vašem zahradničení. Pěstování červené řepy může být nejen příjemnou aktivitou, ale i cestou k získání výživného a chutného produktu, který můžete použít v celé řadě receptů.

Podívejte se i na náš další článek! Trávník: jak často a jak dlouho byste měli zalévat svůj trávník?

Pěstování vlastní červené řepy
Pěstování vlastní červené řepy: jak vysévat řepu
Pěstování vlastní červené řepy: sklizeň

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno