Pokojové rostliny v obývacím pokoji
Zdroj: www.apartmenttherapy.com
Velké pokojové rostliny: monstera
Velké pokojové rostliny: strelície
Velké pokojové rostliny: juka

Velké pokojové rostliny jsou vynikajícím způsobem, jak okamžitě proměnit vzhled a atmosféru místnosti. Přidáním jedné nebo více velkých rostlin získáte nejen vizuálně zajímavý prvek, ale také prospěšnou živou dekoraci, která přispívá k vytvoření klidného a příjemného prostředí. Velké rostliny dokážou v interiéru vytvořit příjemný přírodní prvek, který přitahuje pozornost a zkrášluje prostor. Mezi populární volby patří rostliny s výraznými listy nebo ty, které mají exotický vzhled. Výběr správné rostliny závisí na velikosti vašeho prostoru a podmínkách, které můžete rostlinám poskytnout. Ať už hledáte rostlinu, která vyplní prázdné místo v rohu místnosti, nebo něco, co přidá barvu a texturu, velké pokojové rostliny jsou skvělým řešením. V následujících odstavcích se podíváme na nejlepších velkých pokojových rostlin a na to, jak se o ně správně starat.

Jak vybrat velkou pokojovou rostlinu

Při výběru velké pokojové rostliny je důležité posoudit prostor, kde ji umístíte. Zvažte, zda potřebujete vyplnit vysoký a úzký prostor, nebo naopak větší prázdnou oblast. Důležitým faktorem je také množství světla, které rostlina dostává. Většina pokojových rostlin se nejlépe daří několik metrů od okna. Rostliny s velkými listy jsou přizpůsobeny nižším světelným podmínkám, ale mějte na paměti, že žádná rostlina se nebude dobře dařit v tmavém rohu. Některé rostliny, jako například fíkus, nemají rády časté přesuny, takže je důležité vybrat jejich stálé místo s ohledem na jejich potřeby. Zkontrolujte také rychlost růstu rostliny a její konečnou výšku a šířku. Pokud chcete okamžitý efekt, zvolte co největší rostlinu, kterou si můžete dovolit.

Jak zalévat velké pokojové rostliny

Před zaléváním velké pokojové rostliny je důležité se seznámit s jejími potřebami. Většina rostlin potřebuje zalévat, když je vrchní vrstva substrátu suchá, ale některé, jako například Euphorbia trigona, zvládnou i menší množství vody. U velkých rostlin je důležité nezapomínat na správné množství vody, protože příliš časté nebo nedostatečné zalévání může způsobit problémy. Voda by měla být rovnoměrně distribuována a je dobré zkontrolovat, zda není podklad příliš vlhký. Při zalévání se snažte vyhnout zalévání přímo na listy, aby nedošlo k jejich poškození nebo vzniku plísní. Ujistěte se, že květináč má dobré odvodnění, aby se přebytečná voda mohla snadno odtékat.

Repotování velkých pokojových rostlin

Repotování velkých pokojových rostlin může být náročné, ale existuje jednoduché řešení, pokud se zdá, že celý proces je příliš obtížný. Pokud je repotování složité, můžete odstranit část starého substrátu pomocí lžíce nebo vidlice, přičemž se snažte nepoškodit kořeny. Odstraňte alespoň 5 cm starého substrátu a nahraďte ho čerstvým. Tento postup můžete opakovat každý rok na jaře, kdy rostliny začínají novou vegetační sezonu. Tímto způsobem zajistíte, že rostlina má stále dostatek živin, aniž byste ji museli přemísťovat do nového květináče.

Nejlepší velké pokojové rostliny

Monstera skvostná

Pokud hledáte rostlinu s velkými listy, monstera skvostná je ideální volba. Tento oblíbený kousek z 70. let má dramatické a lesklé listy s otvory, které dodávají prostoru výrazný vzhled. Monstera roste, takže je nejlepší ji pěstovat na mechovém kůlu. V přírodě může dosáhnout výšky až 25 metrů, ale v domácím prostředí obvykle doroste kolem 8 metrů. Je oblíbená pro svou nenáročnost a krásný vzhled, ačkoliv může být časem příliš velká pro váš prostor.

Velké pokojové rostliny: monstera
Zdroj: www.gardensillustrated.com

Strelície

Strelície přináší exotický vzhled díky svým modro-zeleným, paddle-like listům. Pokud jsou podmínky správné, kolem čtyř let věku začne produkovat květ, který připomíná peří exotického ptáka. Ideální je pro koupelnu, kde může využít vlhkost. Alternativně ji můžete umístit na tácek s kamínky nebo štěrkem, který bude pravidelně doplňován vodou.

Velké pokojové rostliny: strelície
Zdroj: www.gardensillustrated.com

Juka obrovská

Juka má ostrý a architektonický vzhled, který se hodí do moderního a minimalistického interiéru. Je robustní a tolerantní k zanedbávání, což z ní činí nízkoúdržbovou možnost. V zimě vyžaduje jen velmi málo vody. Je důležité umístit ji tak, aby její ostré listy nebyly na úrovni očí, protože mohou být nebezpečně ostré.

Velké pokojové rostliny: juka
Zdroj: www.gardensillustrated.com

Cykas japonský

Ačkoli se se nazýva sago palm, ve skutečnosti je to cykas. Má elegantní a architektonický vzhled s nádhernými, zakřivenými listy. Je to dobrá volba pro nízkou údržbu, protože je odolná vůči zanedbávání a nevyžaduje časté zalévání. Je ideální pro moderní a současný vzhled interiéru.

Velké pokojové rostliny: cykas
Zdroj: www.gardensillustrated.com

Celkově lze říci, že velké pokojové rostliny jsou skvělým způsobem, jak vdechnout život a styl do vašeho interiéru. Výběr správné rostliny závisí na vašich prostorových možnostech, světelných podmínkách a požadované údržbě. Rostliny jako Monstera deliciosa, Strelitzia reginae, Yucca elephantipes a Cycas revoluta nabízí různé vzhledy a funkce, které mohou výrazně zlepšit estetiku vaší místnosti. S těmito rostlinami nejenže získáte krásný designový prvek, ale také přispějete k lepšímu prostředí ve vašem domově. Ať už hledáte něco velkolepého nebo nenáročného, velké pokojové rostliny mají co nabídnout.

Podívejte se i na náš další článek! Pelargonie: jak si rozmnožit pelargonie řízky

Velké pokojové rostliny: monstera
Velké pokojové rostliny: strelície
Velké pokojové rostliny: juka

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno