Pokojové rostliny v obývacím pokoji
Zdroj: cityfurnish.com
Nejlepší pokojové rostliny pro vaši domácnost: zelenec
Nejlepší pokojové rostliny pro vaši domácnost: kořenokvětka
Nejlepší pokojové rostliny pro vaši domácnost. monstera

Pokojové rostliny přinášejí do domova nejen krásu a zájem, ale také čerstvý vzduch a zdravé prostředí. Ať už preferujete velkolisté tropické rostliny, nebo malé sukulenty, které vypadají jako kameny, je pro každého zahradníka možnost najít ideální rostlinu pro svůj prostor. Správně vybrané a pěstované rostliny mohou zlepšit kvalitu vzduchu, podpořit duševní pohodu a dodat vašemu interiéru přírodní krásu. Tento článek se zaměřuje na nejlepší pokojové rostliny, které můžete pěstovat, a nabízí rady, jak se o ně správně starat.

Zelenec chocholatý (Chlorophytum comosum)

Zelenec chocholatý, nebo-li chlorofytum, je jedna z nejjednodušších a nejvděčnějších pokojových rostlin. Je známá svou schopností snadno se množit pomocí postranních výhonků, které lze snadno oddělit a zasadit. Tento druh rostliny se dobře cítí v závěsných nádobách, kde vytváří krásné kaskády zelených listů. Spider plant preferuje jasné, ale nepřímé světlo a je tolerantní k různým podmínkám vlhkosti. Je ideální pro začátečníky, protože si neklade přehnané nároky na pravidelné zalévání a hnojení. Její odolnost ji činí vhodnou i pro méně osvětlené místnosti, kde může výrazně zlepšit atmosféru.

Nejlepší pokojové rostliny pro vaši domácnost: zelenec
Zdroj: www.gardenersworld.com

Kořenokvětka (Aspidistra elatior)

Kořenokvětka, známá také jako „cast iron plant“ (železná rostlina), je známá svou neuvěřitelnou odolností. Tato rostlina se dokáže přizpůsobit i méně ideálním podmínkám, jako jsou nízké teploty až -5 °C. S jejími širokými, tmavě zelenými listy se velmi dobře hodí jako dekorativní zelená rostlina do stinnějších prostor. Kořenokvětka nevyžaduje přímé sluneční světlo a snáší i menší chyby v péči, což ji činí ideální volbou pro méně zkušené zahradníky. Její robustnost a nenáročnost na údržbu ji činí velmi populární, přičemž pravidelně zalévat a hnojit ji stačí pouze během aktivního růstu na jaře a v létě.

Nejlepší pokojové rostliny pro vaši domácnost: kořenokvětka
Zdroj: www.gardenersworld.com

Monstera (Monstera deliciosa)

Monstera je jednou z nejoblíbenějších a nejatraktivnějších pokojových rostlin díky svým exotickým velkým listům. Tato rostlina si užívá jasné místo s nepřímým slunečním světlem a může růst i v místnostech s vysokou vlhkostí. Pro správný růst je dobré vybavit monsteru podpěrou, například mechem, aby mohla přirozeně šplhat. Její snadná údržba a velkolepé listy činí z monsteru skvělou volbu pro obohacení každého interiéru. Pravidelná zálivka a hnojení během růstové sezóny zajistí, že rostlina bude v nejlepší kondici. Monstera adansonii je menší varianta, která rovněž přidává krásu a styl.

Nejlepší pokojové rostliny pro vaši domácnost. monstera
Zdroj: www.gardenersworld.com

Hoya (Hoya carnosa a Hoya kerrii)

Hoyas jsou známé svými krásnými a voňavými květy, které jsou oblíbené mezi milovníky pokojových rostlin. Tyto popínavé rostliny se nejlépe cítí v jasném stínu a v dobře odvodněné půdě. Hoya carnosa a Hoya kerrii jsou nejběžnějšími druhy, které si můžete vybrat, ale existuje mnoho dalších zajímavých variant. Hoyas jsou nenáročné na údržbu, přičemž pravidelné mistování pomáhá udržovat potřebnou vlhkost. Jsou ideální pro přidání kvetoucího prvku do vaší domácnosti. Díky svým voňavým květům a zajímavé struktuře listů jsou hoyas atraktivním doplňkem každého interiéru.

Nejlepší pokojové rostliny pro vaši domácnost: hoya
Zdroj: www.gardenersworld.com

Celkově lze říci, že výběr správné pokojové rostliny může výrazně obohatit vzhled a atmosféru vašeho domova. Odolné a nenáročné rostliny, jako jsou spider plant a aspidistra, jsou ideální pro začátečníky nebo do méně ideálních podmínek. Na druhé straně rostliny jako monstera a hoya přinášejí exotický nádech a nádherné květy, které mohou výrazně zkrášlit váš interiér. Důležité je přizpůsobit výběr rostlin podmínkám ve vašem domově a věnovat jim potřebnou péči. S trochou úsilí a správným výběrem můžete vytvořit krásné a zdravé prostředí, které přináší radost a pohodu do vašeho života.

Podívejte se i na náš další článek! Krajinné úpravy kolem bazénu: nápady pro krásnou zahradu

Nejlepší pokojové rostliny pro vaši domácnost: zelenec
Nejlepší pokojové rostliny pro vaši domácnost: kořenokvětka
Nejlepší pokojové rostliny pro vaši domácnost. monstera

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno