Rostliny odpuzující komáry v zahradě
Zdroj: www.marthastewart.com
Rostliny odpuzující komáry a jaké to jsou?
Rostliny odpuzující komáry a jaké to jsou?
Rostliny odpuzující komáry a jaké to jsou?

Komáři mohou rychle znepříjemnit pobyt venku. Ať už se staráte o květiny, sázíte keře nebo relaxujete na zahradě, nikdo nechce být požírán těmito krvelačnými škůdci. Pokud hledáte přírodní řešení, jak se zbavit komárů, možná jste slyšeli, že některé rostliny mohou odpuzovat komáry. Situace je však složitější. Některé rostliny opravdu vylučují chemické látky na svou ochranu, ale pouhé pěstování těchto rostlin komáry z vaší zahrady neodžene. Rostliny sice vytvářejí sloučeniny, které jsou toxické nebo nechutné pro hmyz, ale nevypouštějí je nepřetržitě jako nějaký neviditelný štít. Existuje však několik rostlin, jejichž oleje mají repelentní vlastnosti, když jsou extrahovány. I když nemůžete spoléhat pouze na rostliny samotné, abyste se zbavili komárů, můžete si tyto rostliny alespoň užít pro jejich krásu a kulinářské využití.

Citronelová tráva (Cymbopogon nardus)

Citronelová tráva je tráva původem z Afriky, která je odolná vůči suchu. Esenciální olej z této rostliny byl v laboratorních studiích prokázán jako účinný repelent a je často používán jako ingredience v přírodních repelentech proti komárům. Citronelová tráva má úzké, dlouhé listy a její aroma je velmi osvěžující.

Pěstování citronelové trávy vyžaduje částečný stín a zalévání, když je půda téměř suchá. Je to trvalka, která může přežít v teplejších podmínkách, a může být skvělým doplňkem vaší zahrady nejen kvůli svým repelentním vlastnostem, ale i pro její estetickou hodnotu. Přestože samotná rostlina komáry neodžene, její olej může být účinný při odpuzování těchto škůdců.

Rostliny odpuzující komáry a jaké to jsou?
Zdroj: www.countryliving.com

Rozmarýn (Rosmarinus officinalis)

Rozmarýn je stálezelená bylina pocházející z oblasti Středomoří, která může přežít i v chladnějších klimatických podmínkách, pokud je pěstována v květináči a přenesena na zimu do interiéru. Studie prokázaly, že rozmarýnový olej má repelentní a larvicidní vlastnosti. Tato bylina nejenže krásně voní a může být využita v kuchyni, ale může také sloužit jako přirozený odpuzovač komárů.

Rozmarýn vyžaduje plné slunce a měl by být zaléván, až když je půda suchá. Je to nenáročná rostlina, která se hodí jak do zahrady, tak do květináčů na terase. I když samotná rostlina nepůsobí jako štít proti komárům, její esenciální olej může poskytnout určitou ochranu před těmito nepříjemnými hmyzími návštěvníky.

Citronová tráva (Cymbopogon citratus)

Citronová tráva má velké, krásné listy a roste v trsovitých shlucích. Dlouho byla používána jako tradiční medicína v Asii a její esenciální oleje mají určité repelentní vlastnosti. Citronová tráva také může přidat osvěžující citrónovou chuť do čaje, ryb, vepřového masa nebo kuřete.

Pěstování citronové trávy vyžaduje plné slunce a měla by být zalévána, až když je půda suchá. Je to trvalka, která může přežít v teplejších podmínkách, a může být zajímavým doplňkem vaší zahrady. Ačkoli samotná rostlina komáry neodžene, její olej může být užitečný jako přírodní repelent.

Rostliny odpuzující komáry a jaké to jsou?
Zdroj: www.countryliving.com

Šanta kočičí (Nepeta cataria)

Šanta kočičí je rychle rostoucí trvalka s drobnými bílými květy, která je atraktivní pro včely a jiné opylovače. Udržujte ji v květináči, aby se zabránilo jejímu agresivnímu růstu. Studie zjistily, že esenciální olej z šanty kočičí má dobré ochranné vlastnosti proti komárům a olej je používán v některých EPA-schválených botanických repelentech.

Pěstování šanty kočičí vyžaduje plné slunce a měla by být zalévána, až když je půda suchá. Tato rostlina může být krásným a užitečným doplňkem vaší zahrady, i když samotná rostlina nebude dostatečnou ochranou proti komárům.

Máta (Mentha spp.)

Máta má výraznou čerstvou chuť, která přidává svěžest do ledového čaje, dezertů a koktejlů. Udržujte tuto trvalku v květináči, aby se zabránilo jejímu nekontrolovanému růstu. Esenciální oleje z máty byly prokázány jako účinné při odpuzování komárů.

Máta vyžaduje plné slunce a měla by být zalévána, až když je půda suchá. Tato rostlina může být skvělým doplňkem vaší zahrady nejen pro své kulinářské využití, ale i pro své repelentní vlastnosti.

Rostliny odpuzující komáry a jaké to jsou?
Zdroj: www.countryliving.com

Levandule (Lavandula spp.)

Levandule je krásná a silně vonící rostlina, která je skvělým doplňkem každé zahrady. Je odolná a po zakořenění snáší sucho. Esenciální oleje z levandule prokázaly určité repelentní vlastnosti.

Pěstování levandule vyžaduje plné slunce a měla by být zalévána, až když je půda suchá. I když samotná rostlina nebude dostatečnou ochranou proti komárům, její oleje mohou být užitečné jako přírodní repelent.

Lantana (Lantana camara)

Lantana má krásné květy v různých zářivých barvách. Většinou se pěstuje jako jednoletka, ale může být stálezeleným trvalkovým keřem v teplejších podmínkách. Lantana byla testována jako květináčová rostlina, ale v polních studiích prokázala jen minimální (méně než 30 procent) účinnost při odpuzování komárů.

Pěstování lantany vyžaduje plné slunce a měla by být zalévána, až když je půda suchá. I když tato rostlina nepůsobí jako silný repelent proti komárům, její květy mohou dodat vaší zahradě krásu a barvu.

Lantana
Zdroj: www.countryliving.com

Celkově lze říci, že ačkoli některé rostliny mají vlastnosti, které mohou odpuzovat komáry, samotné pěstování těchto rostlin nebude dostatečné k jejich odstranění z vaší zahrady. Esenciální oleje z těchto rostlin mají prokázané repelentní vlastnosti, ale tyto oleje musí být extrahovány a správně použity. Správná péče o zahradu a kombinace několika metod ochrany proti komárům jsou nejlepší cestou k minimalizaci jejich přítomnosti. Ačkoli pěstování těchto rostlin nepřinese úplnou ochranu, mohou přidat do vaší zahrady krásu a užitek. Pokud hledáte přírodní řešení, můžete si užít tyto rostliny pro jejich estetické a kulinářské vlastnosti, zatímco budete používat další účinné metody k odpuzování komárů.

Podívejte se i na náš další článek! Kouzelná zahrádka z rozbitého květináče: Jak na to?

Rostliny odpuzující komáry a jaké to jsou?
Rostliny odpuzující komáry a jaké to jsou?
Rostliny odpuzující komáry a jaké to jsou?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno