Pěstování brambor
Zdroj: www.marthastewart.com
Řepa
Pěstování zeleniny a ovoce s minimální údržbou: fazole
Pěstování zeleniny a ovoce s minimální údržbou: jahody
Pěstování zeleniny a ovoce s minimální údržbou: rebarbora

Chcete pěstovat zeleninu a ovoce, ale nemáte moc času? Existuje řada plodin, které vyžadují minimální péči a přitom poskytují bohatou úrodu. Pro začátečníky může být pěstování vlastní zeleniny zpočátku náročné – jak začít a jaké plodiny si vybrat? Pokud vyberete správné druhy plodin, můžete si výrazně ušetřit práci a přesto si užívat domácí úrodu. Máte málo prostoru? Objevte plodiny, které šetří místo. Některé plodiny, jako například rajčata, vyžadují značnou péči, aby dobře plodily, ale jiné potřebují méně pozornosti. Tyto plodiny jsou ideální, pokud máte málo času nebo se nemůžete často starat o svou zahradu. Využijte svůj čas co nejlépe a pěstujte snadno udržovatelné plodiny doporučené níže.

Cukety, dýně a patizony

Cukety, dýně a patizony jsou snadno pěstovatelné plodiny. Vysazují se koncem května do dobře připravené půdy. Pokud si chcete ušetřit čas, kupte si mladé rostliny. Jedna nebo dvě rostliny vám budou stačit, protože zůstanou produktivní po celé týdny, pokud budete pravidelně sklízet plody. Pokud necháte cukety přerůst, mohou se proměnit v obrovské cukety. Tyto plodiny jsou skvělou volbou pro začátečníky i zkušené zahrádkáře, kteří chtějí bohatou úrodu s minimální námahou.

Řepa

Sazenice řepy vysévejte 5 cm od sebe od konce dubna do července. Když jsou kořeny napůl vyrostlé, vyjměte je, aby ostatní měly dostatek prostoru pro růst do plné velikosti. I tyto napůl vyrostlé plodiny jsou užitečné a mohou být použity jako mladá řepa do salátů. Řepa je nenáročná na pěstování a poskytuje chutnou a výživnou úrodu. Pro ty, kteří chtějí mít stále zásobu čerstvé řepy, je vhodné vysévat postupně v průběhu sezóny.

Řepa
Zdroj: www.gardenersworld.com

Papriky

Papriky jsou barevné, zábavné, stylové a nenáročné na péči. Vyberte si svou oblíbenou odrůdu a pěstujte tři rostliny v jednom velkém květináči na terase s oporou. Tyto rostliny poskytnou dostatečnou úrodu s přebytkem, který lze uskladnit na zimu. Papriky lze snadno sušit nebo zmrazit, což z nich dělá skvělou volbu pro ty, kteří chtějí snadno uchovat svou úrodu. Navíc jejich pěstování přináší estetickou hodnotu do vaší zahrady nebo na terasu.

Nízké francouzské fazole

Francouzské fazole vysévejte tam, kde chcete, aby rostly – na otevřeném pozemku nebo v nádobách – od poloviny května do začátku srpna. Péče o ně je jednoduchá, není potřeba je protrhávat ani poskytovat oporu. Stejné rostliny plodí tři až čtyři týdny, takže pro neustálý přísun fazolí vysévejte novou řadu každé tři týdny. Francouzské fazole jsou vynikající volbou pro ty, kteří chtějí mít stále čerstvou zeleninu po celé léto s minimálním úsilím.

Pěstování zeleniny a ovoce s minimální údržbou: fazole
Zdroj: www.gardenersworld.com

Brambory v květináčích

Brambory jsou překvapivě snadno pěstovatelné v květináčích nebo i ve velkém pytli, jako je starý pytel na kompost, a vyžadují méně údržby tímto způsobem. Stačí přidat několik sadbových brambor na vrstvu kompostu, přikrýt dalším kompostem a nechat růst. Když se začnou objevovat listy, přidejte další vrstvu kompostu. Tímto způsobem můžete snadno pěstovat brambory na malé ploše a těšit se z bohaté úrody.

Jahody

Jednou zasazené jahody by měly plodit dobře po tři až čtyři roky. Údržba je minimální – na jaře stačí rostliny upravit. Jahody jsou vynikající a oblíbené ovoce, které lze snadno pěstovat na zahradě nebo dokonce v nádobách na terase. Pokud chcete mít bohatou úrodu jahod, věnujte jim minimální péči a budete odměněni sladkými plody každé léto.

Pěstování zeleniny a ovoce s minimální údržbou: jahody
Zdroj: www.gardenersworld.com

Ředkvičky

Ředkvičky jsou jednou z nejjednodušších plodin na pěstování a také jednou z nejrychlejších – úrodu můžete získat již za čtyři týdny. Jsou ideální pro začátečníky i pro ty, kteří chtějí rychle sklízet. Ředkvičky můžete pěstovat po celý rok a vždy si užít čerstvé a křupavé plody. Navíc jsou skvělé pro přidání do salátů nebo jako zdravá svačina.

Šalotky

Šalotky jsou gurmánskou pochoutkou a další snadno pěstovatelnou plodinou. Nejjednodušší je pěstovat je z malých cibulek (tzv. sad) na jaře nebo na podzim, které necháte růst do kuchyňské velikosti. Plejte ručně, protože mají mělké kořeny. Šalotky jsou skvělou volbou pro ty, kteří chtějí mít vždy po ruce čerstvou cibuli na vaření, a zároveň nevyžadují příliš mnoho péče.

Šalotky
Zdroj: www.gardenersworld.com

Angrešt a rybíz

Angrešt a rybíz potřebují v zimě prořezávání, a to je téměř vše, co je potřeba, kromě sklizně. Pokud nemáte čas na přípravu džemů, koláčů apod., tyto plody se dobře mrazí. Tyto keře jsou nenáročné na pěstování a poskytují bohatou úrodu, kterou můžete snadno uchovat na pozdější použití. Pro ty, kteří hledají snadno pěstovatelné ovoce s minimální péčí, jsou angrešt a rybíz ideální volbou.

Rebarbora

Rebarbora je snadno pěstovatelná a bude plodit mnoho let. Poskytuje úrodu v době, kdy je ostatních plodin málo, a můžete ji přirychlit pro dřívější sklizeň. Rebarbora je vynikající pro přípravu kompotů, koláčů a džemů. Je to vytrvalá rostlina, která nevyžaduje mnoho péče a poskytuje bohatou úrodu každý rok. Pro ty, kteří chtějí mít stálý přísun chutného ovoce, je rebarbora skvělou volbou.

Pěstování zeleniny a ovoce s minimální údržbou: rebarbora
Zdroj: www.gardenersworld.com

Tipy pro nenáročný zeleninový záhon

Chcete-li mít nenáročný zeleninový záhon, rozprostřete černou plastovou mulč na místa, která nepoužíváte – to sníží růst plevelů. Můžete také použít mulč kolem plodin, jako jsou cukety a jahody, aby se minimalizoval růst plevelů a poškození slimáky. Udržujte své nástroje a ideálně i zdroj vody blízko záhonu. Pěstujte zeleninu ve vyvýšených záhonech a vyzkoušejte metodu „bez rytí“, kdy každoročně mulčujete kompostem. Kupujte mladé rostliny v zahradním centru na jaře, abyste se vyhnuli pěstování ze semen. Pěstujte společenství rostlin, které přitahují opylovače a odrazují škůdce.

Celkově lze říci, že pěstování zeleniny a ovoce s minimální údržbou je možné a přináší mnoho výhod. Výběrem správných plodin, které vyžadují méně péče, můžete ušetřit čas a úsilí, aniž byste museli obětovat kvalitu své úrody. Plodiny jako cukety, řepa, papriky, nízké francouzské fazole, brambory v květináčích, jahody, ředkvičky, šalotky, angrešt, rybíz a rebarbora jsou skvělé pro začátečníky i zkušené zahrádkáře. Dodržováním tipů pro nenáročný záhon můžete dále snížit potřebu údržby a zajistit si bohatou sklizeň. Pěstování vlastní zeleniny a ovoce přináší nejen čerstvé a zdravé potraviny, ale také radost a uspokojení z vlastního úsilí. Nechte se inspirovat a začněte pěstovat snadno udržovatelné plodiny ještě dnes.

Podívejte se i na náš další článek! Ovocné stromy: proč vaše stromy nenesou plody – a jak to napravit

Řepa
Pěstování zeleniny a ovoce s minimální údržbou: fazole
Pěstování zeleniny a ovoce s minimální údržbou: jahody
Pěstování zeleniny a ovoce s minimální údržbou: rebarbora

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno