Ptačí krmítko
Zdroj: www.nationaltrust.org.uk
Vytvořte zahradu přátelskou pro divokou zvěř: ptačí budka
Vytvořte zahradu přátelskou pro divokou zvěř: hmyzí hotel
Vytvořte zahradu přátelskou pro divokou zvěř: kompost

Vytvoření zahrady, která láká a chrání divokou zvěř, je skvělým způsobem, jak se přiblížit přírodě a podpořit místní ekosystém. Taková zahrada se stane oázou pro ptáky, hmyz a další živočichy, kteří v ní najdou potravu a úkryt. Tento článek vám ukáže, jak na to, a poskytne vám devět praktických tipů, jak vytvořit zahradu přátelskou pro divokou zvěř. S trochou úsilí a plánování můžete proměnit svůj venkovní prostor v ráj pro přírodu.

Nechte trávu růst

Jedním z nejdůležitějších kroků k vytvoření zahrady přátelské pro divokou zvěř je nechat část trávníku růst. Dlouhá tráva je vzácným zahradním biotopem, který poskytuje prostor pro mnoho druhů rostlin a hmyzu. Sekání trávníku jednou za čtyři týdny umožní kvetení „krátkých travních“ rostlin, jako jsou sedmikrásky a jetel bílý, čímž se zvýší produkce nektaru desetinásobně. Dlouhá tráva také poskytuje úkryt pro drobné živočichy a pomáhá udržovat vlhkost v půdě.

Ptačí budky a krmení

Ptáci jsou důležitou součástí zahradního ekosystému. Pomozte jim prospívat tím, že vysadíte stromy jako jeřáb a třešeň ptačí, vytvoříte ptačí budky a v zimě budete přikrmovat (ale ne chlebem). Ptačí budky a krmítka umístěte mimo dosah koček a udržujte krmítka čistá, aby nedocházelo k šíření nemocí. Ptáci vám poděkují zpěvem a pomohou udržet škůdce na uzdě.

Vytvořte zahradu přátelskou pro divokou zvěř: ptačí budka
Zdroj: www.marthastewart.com

Vysaďte popínavé rostliny

Popínavé rostliny jsou skvělým způsobem, jak zakrýt stěny a ploty a vytvořit úkryty a hnízdiště pro divokou zvěř. Břečťan je obzvláště užitečný, protože jeho podzimní květy jsou zdrojem pylu pro hmyz a zimní bobule milují ptáci. Zimolez je také dobrý pro divokou zvěř a velmi atraktivní. Popínavé rostliny přidávají zahradě vertikální rozměr a nabízejí úkryt před predátory.

Poskytněte přírodní cesty a chodníky

Stromy a živé ploty poskytují místo pro hnízdění a úkryt a stávají se přírodními cestami, po kterých se ptáci a savci mohou bezpečně pohybovat. Dokonce i hromady dřeva, větví, kompostu a odřezků mohou být skvělými místy pro život, krmení a hibernaci zvířat a hmyzu. Přidání různých vrstev vegetace do vaší zahrady vytvoří různé mikroklimaty a přiláká širokou škálu druhů.

Vybudujte hmyzí hotel

Nechte v zahradě hromady kamenů, větví a tlejícího dřeva. Tyto materiály poskytují úkryt pro všechny druhy důležitého hmyzu, jako jsou brouci a pavouci. Mrtvé a tlející dřevo je biotop, který je velmi vzácný a důležitý pro mnoho druhů hmyzu. Hmyzí hotel může být jednoduchý projekt, který přidá vaší zahradě nejen užitečný prvek, ale také estetickou hodnotu.

Vytvořte zahradu přátelskou pro divokou zvěř: hmyzí hotel
Zdroj: www.sierraclub.org

Vytvořte rybník

Rybník je skutečným přínosem pro divokou zvěř. Nemusí být velký – můžete použít zakopaný kbelík nebo nádrž. Pokud však chcete větší rybník, ujistěte se, že má svažité břehy, aby se zvířata mohla snadno dostat dovnitř i ven. Rybník je nejlépe naplnit nechlorovanou dešťovou vodou z nádrže a osázet některými původními druhy rostlin. Rybník přiláká různé druhy živočichů, od žab a vážek po ptáky, kteří přijdou pít.

Kompost

Kompostová hromada je výhra pro všechny: umožňuje vám recyklovat odpad na kompost, který přirozeně obohatí vaši půdu, a zároveň může poskytnout teplé úkryty pro mnoho tvorů, včetně slepýšů. Aby se zabránilo přitahování krys, nikdy nepřidávejte chléb nebo jinou vařenou potravu. Správně vedený kompost zlepší kvalitu půdy a podpoří zdraví vašich rostlin.

Vytvořte zahradu přátelskou pro divokou zvěř: kompost
Zdroj: www.marthastewart.com

Nechte mezeru v plotě

Nedoporučuje se zahrady uzavírat neproniknutelnými ploty, které brání průchodu ježkům a žábám. Ujistěte se, že vaše zahradní ploty mají nějaké mezery dole, které umožní divoké zvěři pohybovat se z jednoho pozemku na druhý. Tím pomůžete propojit různé biotopy a podpoříte biodiverzitu ve vašem okolí.

Pěstujte květiny

Květiny nejenže krásně vypadají a přinášejí barvy a vůni do vaší zahrady, ale také poskytují potravu pro mnoho druhů hmyzu. Pěstujte co nejvíce různých druhů květin, abyste zajistili pyl a nektar po celý rok. Pokud je to možné, vybírejte jednoduše kvetoucí odrůdy a původní druhy, které jsou obzvláště přínosné pro místní ekosystémy.

Vytvořte zahradu přátelskou pro divokou zvěř: květiny
Zdroj: www.marthastewart.com

Udělejte si pauzu od pletí

Naučte se relaxovat a nebýt příliš přísní na plevel. Listy rostlin, jako jsou kopřivy, pampelišky, starček a dokonce i ostružiny, jsou důležitým zdrojem potravy pro larvy mnoha druhů hmyzu, včetně motýlů a můr. Některé „plevely“ také kvetou dlouho, bez ohledu na počasí, takže mohou poskytovat nektar a pyl, když jiné zdroje chybí.

Celkově lze říci, že vytvoření zahrady přátelské pro divokou zvěř vyžaduje trochu plánování a úsilí, ale výsledky stojí za to. Taková zahrada se stane místem plným života, kde najdou útočiště a potravu různé druhy zvířat a hmyzu. Každý z tipů uvedených v tomto článku přispívá k vytvoření harmonického a udržitelného ekosystému přímo ve vaší zahradě. Navíc se můžete těšit na pestřejší a živější prostředí, které vám přinese radost a pocit propojení s přírodou. Zahrada přátelská pro divokou zvěř také přispívá k ochraně místní biodiverzity a zlepšuje kvalitu života jak pro vás, tak pro všechny její obyvatele.

Podívejte se i na náš další článek! 8 kombinací suchovzdorných rostlin pro vodou šetrnou zahradu

Vytvořte zahradu přátelskou pro divokou zvěř: ptačí budka
Vytvořte zahradu přátelskou pro divokou zvěř: hmyzí hotel
Vytvořte zahradu přátelskou pro divokou zvěř: kompost

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno