Kompost na zahradě
Zdroj: www.marthastewart.com
Kompost - příprava
Kompost - z čeho je vyroben
Kompost - sběr zahradního odpadu

Výroba vlastního kompostu může přinést mnoho výhod vaší zahradě i životnímu prostředí. Vytvoření tohoto živinami bohatého půdního vylepšovače není složité a navíc vám umožní efektivně recyklovat organický odpad z vaší domácnosti a zahrady. Tento článek vám krok za krokem ukáže, jak si kompost vyrobit, od založení kompostové hromady po její správné otáčení během rozkladu.

Výhody kompostu

Hlavním důvodem pro výrobu kompostu je obohacení půdy a zvýšení její schopnosti zadržovat vodu. V přírodě k tomu dochází přirozeně, když spadané listí a další organická hmota sbírají na povrchu půdy a postupně se rozkládají. Aplikace kompostu má několik klíčových výhod:

  • Dobře vyživená, zdravá půda
  • Prospívající habitat mikroorganismů, červů a hmyzu
  • Zdravé rostliny s vyšší přirozenou odolností proti škůdcům a houbovým chorobám
  • Není potřeba postřiků nebo přidávání chemických či umělých hnojiv
  • Efektivní organická kontrola plevelů
  • Účinná metoda zadržování vody, což snižuje potřebu zalévání rostlin
  • Je zdarma a umožňuje recyklaci odpadu
Kompost - příprava
Zdroj: www.nationaltrust.org.uk

Z čeho je kompost vyroben

Kompost může být vyroben z jakéhokoliv rozloženého organického materiálu, jako jsou listy, potraviny, sláma a odřezky trávy. Složení kompostu se může výrazně lišit v závislosti na použitých ingrediencích. Většina zahrad spravovaných Národním trustem vyrábí kompost ze sezónního zahradního odpadu.

Na jaře a v létě obvykle končíme s vysokým obsahem dusíku, protože je k dispozici více zeleného materiálu. Na podzim a v zimě obsahuje kompost více hnědého materiálu, který se rozkládá pomaleji, ale poskytuje objemnější kompost, skvělý pro přidání struktury do půdy.

Kompost - z čeho je vyroben
Zdroj: www.nationaltrust.org.uk

Vytvoření vlastní kompostové hromady

Pomocí této metody si můžete vytvořit zásobu skvělého kompostu k použití, když jej budete potřebovat.

Vytvoření kompostové oblasti

Velikost a počet kompostových hromad, které budete potřebovat, závisí na množství odpadu, který plánujete sbírat, a jak často jej chcete otáčet. Minimálně budete potřebovat dvě: jednu na naplnění a druhou na otáčení kompostu, aby se mohl rozkládat. Jakmile bude kompost připraven, můžete jej použít a začít znovu plnit první hromadu.

Pět dřevěných palet postavených na hranu a svázaných dohromady je jednoduchý způsob, jak vytvořit dvě malé kompostové oddělení. Můžete potřebovat použít plotové sloupky jako další oporu. Můžete také použít pražce, sloupky nebo staré prkna – je to na vás. Ujistěte se, že váš kompost je v kontaktu s půdou, aby mohli červi vstoupit a tekutina mohla odtékat do půdy.

Sběr zahradního odpadu

Váš zahradní odpad by měl být směsí zeleného (dusíku) a hnědého (uhlíku) materiálu. Například můžete smíchat odřezky trávy nebo plevel s mrtvými větvičkami a listy. Čím jemněji materiál nasekáte, tím rychleji se rozloží.

Kompost - sběr zahradního odpadu
Zdroj: www.nationaltrust.org.uk

Otáčení kompostu

Střed vaší kompostové hromady by měl být docela teplý (ideálně nad 50 °C, což je vhodné pro zabíjení plevelů a semen – můžete použít kompostový teploměr, abyste to zkontrolovali). Otáčejte hromadu alespoň jednou, abyste zajistili, že se vše z okrajů dostane do středu a ohřálo se. Můžete to udělat přesunutím z plné hromady do prázdné. K tomu je ideální vidle nebo zahradní vidle.

Co dělat při silném dešti

Pokud se očekává silný déšť, je dobré hromadu přikrýt, aby se příliš nepromořila. Ideální konzistence kompostu je podobná vlhké houbě.

Jak dlouho nechat kompost

V závislosti na tom, jak jemně nasekáte ingredience, jak horko se kompost dostane, jak často jej otáčíte a na ročním období, může kompost trvat od dvou měsíců do jednoho roku, než bude připraven k použití. Hotový kompost by měl být hnědý, drobivý a měl by příjemně vonět.

Výroba vlastního kompostu je skvělý způsob, jak zlepšit kvalitu půdy, podpořit zdravý růst rostlin a recyklovat organický odpad. Tento proces není složitý a může být velmi uspokojující. Dodržováním správných kroků a pravidelným otáčením kompostu dosáhnete vynikajících výsledků. Vytvoření kompostové hromady, sběr správného mixu zeleného a hnědého materiálu a péče o správnou vlhkost a teplotu jsou klíčovými faktory pro úspěšnou výrobu kompostu. Udržitelný přístup k zahradničení nejenže prospívá vašim rostlinám, ale také přispívá k ochraně životního prostředí. Užijte si radost z výroby vlastního kompostu a těšte se na zdravou a krásnou zahradu.

Podívejte se i na náš další článek! 7 druhů zeleniny ideální pro květináče – užijte si sklizeň na terase

Kompost - příprava
Kompost - z čeho je vyroben
Kompost - sběr zahradního odpadu

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno