levandule
Zdroj: www.thespruce.com
Levandule: jak rozmnožit levanduli a získat další rostliny zdarma
Levandule: jak rozmnožit levanduli a získat další rostliny zdarma
Levandule: jak rozmnožit levanduli a získat další rostliny zdarma

Levandule s jejími stříbřitými listy a fialovými květy patří mezi nejkrásnější a nejvšestrannější byliny, které můžete pěstovat. Rozmnožování levandule je snadné a umožňuje vám získat další rostliny pro využití po celé vaší zahradě. Levanduli lze využít k přilákání opylovačů a některé druhy jsou dokonce jedlé. Následujte krok za krokem níže uvedené instrukce pro dva jednoduché způsoby – řízkování stonků a vrstvení – jak rozmnožit vaše oblíbené levandulové rostliny.

Kdy rozmnožovat levanduli

Levanduli lze rozmnožovat v různých obdobích roku, v závislosti na zvolené technice rozmnožování. Nejběžněji se levandule rozmnožuje z řízků z mladých výhonků rostliny, když je aktivně rostoucí na jaře nebo v létě. Mohou se však rozmnožovat i z dřevitých řízků pořízených na podzim nebo v zimě.

Jak rozmnožit levanduli pomocí stonkových řízků

Technicky lze levanduli rozmnožovat ve vodě, ale často hrozí, že řízky zahnijí předtím, než se zakotví. Proto je nejlepší rozmnožovat levanduli z dřevitých nebo stonkových řízků v půdě podle následujících kroků.

Řezání řízků

Použijte ostré, sterilizované nůžky na rostliny a odřízněte řízky dlouhé 7,5 až 15 cm zdravých a zralých rostlin levandule. Pro nejlepší výsledky ořízněte řízky z přímých větví, když rostliny nekvetou, a proveďte řezy pod úhlem 45 stupňů nad listovým uzlem.

Odstranění dolních listů

Řízky připravte k zasazení odstraněním listů z dolních 5 cm. Nechte na vrcholu každého řízku alespoň dvě sady zdravých listů.

Levandule: jak rozmnožit levanduli a získat další rostliny zdarma
Zdroj: www.thespruce.com

Použití kořenovacího hormonu

Použití kořenového hormonu je volitelné, ale pomáhá řízkům rychleji zakořenit a chrání proti hnilobě. Pokud se rozhodnete použít kořenový hormon, namočte řízky do vody a poté je zasypejte kořenovým hormonem, aby se prášek přilepil na stonky.

Zasazení řízků

Naplňte malé květináče nebo záhon rostlinou směsí předem navlhčenou půdní směsí. Hledejte půdní směs s pískem nebo perlitem pro lepší odvodnění. Prokažte otvory na zasazení 2,5 až 5 cm hlubokých děr do záhonu pomocí prstu nebo tužky a vložte každý řízek do díry tak, aby listy levandule byly nad půdní linií a nahé stonky byly v půdě. Pečlivě zatlačte půdu kolem každého řízku, abyste udrželi stonky vzpřímené. Pokud rozmnožujete více řízků v jednom kontejneru, udržujte meziříčí 7,5 až 10 cm.

Levandule: jak rozmnožit levanduli a získat další rostliny zdarma
Zdroj: www.gardenersworld.com

Čekání na kořeny

Přemístěte řízky na teplé místo, které obdrží jasné, nepřímé světlo, a pravidelně zalévá, aby půda udržovala vlhkost, ale ne mokrá. Pravidelně sledujte řízky na známky růstu a po několika týdnech jemně táhněte na řízky, abyste viděli, zda se zakotvili. Stonkové řízky obvykle kořeny za 2 až 4 týdny, zatímco dřevité řízky mohou trvat 4 až 6 týdnů na vývoj kořenů.

Skleník jako nástroj k urychlení procesu

Položení skleníku nebo čiré plastové nad vrchem řízků může pomoci rychleji zakořenit levandule, ale to je volitelné. Pokud používáte skleník, pečlivě sledujte řízky pro známky plísně nebo plísně a ihned odstraňte skleník, pokud se vyvinou.

Přesazení nových rostlin levandule

Jakmile se řízky zakořenily, přesazujte je do jednotlivých hrnců nebo je přesazujte do vaší zahrady a péči o ně, stejně jako děláte s mateřskou rostlinou.

Jak rozmnožit levanduli pomocí vrstvení

Rozmnožování levandule pomocí vrstvení trvá déle, ale umožňuje vám rozmnožit rostliny venku bez nečistot kořenového hormonu nebo směsi na zasypání. Levanduli lze vrstvit v různých obdobích roku, ale vrstvení na jaře nebo v létě, kdy rostliny aktivně rostou, je obvykle nejlepší.

Příprava půdy

Kartáčem odsuňte všechny listy nebo mulčování, které pokrývají půdu kolem existující rostliny levandule ve vaší zahradě, kde se chystáte vložit stonky. Smíchání malého množství kompostu do půdy pomáhá stonky levandule rychleji zakotvit.

Výběr stonků levandule k rozmnožení

Vyberte si zdravý, květ bez stonků k rozmnožení. Stonka by měla být bez škůdců a alespoň 15 cm dlouhá, ale ne s nůžkami. S technikou vrstvení zůstávají stonky levandule připojené k jejich mateřským rostlinám, zatímco kořeny.

Odstranění dolních listů

Opatrně odstraňte listy levandule kolem oblasti stonku, kde se bude dotýkat půdy.

Zajištění stonky na místě

Opatrně ohněte stonku dolů tak, aby část bez listů a alespoň jeden uzel (bod na stonku, kde listy vycházejí) se dotýkal půdy. Stonku zajeďte do půdy s krajinářskou sponkou (pokud je to nutné) a pak pokryjte bezlistou část stonku s půdou a tenkou vrstvou mulčování. Vrchní část stonku a všechny listy by měly být nad půdní linií a pouze holá část stonku by měla být pohřbena.

Čekání na kořeny stonku

Vrstvení může trvat až rok na produkci zakořeněné rostliny levandule, takže musíte být trpěliví. Zatímco čekáte, udržujte půdu kolem vrstvené levandule dobře zavlažovanou, ale dbajte na to, aby se matčina rostlina nepřelila.

Přesazení nových rostlin levandule

Po asi roce by měla ohnutá stonka levandule mít hezkou hrst zdravých kořenů. Použijte ostré nůžky na rostliny, abyste odřízli zakořeněný stonky od mateřské rostliny a přesazujte novou rostlinu levandule do hrnce nebo do vaší zahrady.

Levandule: jak rozmnožit levanduli a získat další rostliny zdarma
Zdroj: www.thespruce.com

Rozmnožování levandule pomocí stonkových řízků a vrstvení je nejen efektivní způsob, jak získat další rostliny bez vysokých nákladů, ale také zaručuje, že nové rostliny budou geneticky identické s mateřskou rostlinou. Tento proces umožňuje zahradníkům a milovníkům rostlin šířit krásu levandule do různých částí zahrady nebo dokonce do kontejnerů na balkoně či terase. Stonkové řízky se snadno koření a umožňují rychlý růst nových rostlin. Zatímco vrstvení je přirozenější proces, který vyžaduje trpělivost, ale poskytuje zaručené výsledky. Sledování správných období a technik je klíčové pro úspěch, a jakmile se nové rostliny etablovávají, můžete si být jisti, že váš zahradní prostor bude obohacen o aromatické levandulové keře, které nejen krásně voní, ale také přitahují opylovače a poskytují vám mnoho možností využití od kulinářských po dekorativní.

Podívejte se i na náš další článek! 6 běžných domácích předmětů, které můžete použít na zahradě

Levandule: jak rozmnožit levanduli a získat další rostliny zdarma
Levandule: jak rozmnožit levanduli a získat další rostliny zdarma
Levandule: jak rozmnožit levanduli a získat další rostliny zdarma

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno