oregano
Zdroj: www.thespruce.com
pěstování
oregano
oregano

Oregano, jako mnoho jiných bylinek určených na vaření, je snadné pěstovat v záhoně nebo ve venkovních nádobách na slunném parapetu. Abyste však získali z těchto aromatických rostlin tu nejlepší chuť, je důležité vědět, kdy a jak správně sklízet. Následující tipy vám pomohou získat oregano s nejlepší chutí pro sušení nebo čerstvé použití. A dozvíte se také, jak skladovat bylinky, aby vám vydržely co nejdéle a obohatily vaše oblíbené těstoviny a další pokrmy.

Kdy sklízet oregano

Oregano je „cut-and-come-again“ bylinka, což znamená, že můžete sklízet po celý rok podle potřeby. Typicky se oregano sklízí na jaře nebo v létě, ale v mnoha oblastech zůstává zelené i v zimě a dá se sklízet i při přítomnosti sněhu na zemi.

Oregano v lednici nevydrží dlouho, je proto nejlepší, když si utrhnete pár větviček přímo ve chvíli, kdy je potřebujete. Pro sušení nebo zmrazení je vhodné sklízet větší množství oregana právě předtím, než rostlina vykvete.

Pro maximální chuť sklízejte oregano brzy ráno, ihned před kvetením rostliny. Tehdy mají listy oregana, něžné stonky a rozvíjející se květní pupeny nejvyšší koncentraci aromatických olejů. Oregano lze sklízet i později během sezóny, ale jeho chuť se po kvetení mírně mění a listy mohou v horkém počasí zhořknout.

pěstování
Zdroj: www.marthastewart.com

Tipy pro sklizeň oregana

Oregano je připravené k sklizni, když je vysoké alespoň 10 cm a má spoustu zdravých stonků a listů. Nejlepší chuť mají horní, něžné větvičky oregana, ale všechny části rostliny jsou jedlé.

Pro vaření:

Když chcete oregano použít čerstvé, uťte si prsty nebo čistými nožními nožičkami několik něžných vrcholků stonků. Řežte asi dvě třetiny cesty dolů každou stopku a přímo nad listovou uzlinou, aby se podpořilo větvení. Pak pokračujte kolem rostliny, ořezávejte a sklízejte, dokud nebudete mít dost stonků pro vaše potřeby a rostlina bude mít rovnoměrný střih.

Pro uchování:

Po sklizni co nejdříve přineste čerstvé oregano dovnitř, abyste zabránili zvadnutí řezaných stonků. Oregano použijte ihned po sklizni nebo ho skladujte na pozdější použití. Přebytečná vlhkost urychluje rozklad, proto bylinku oplachujte až před použitím a vyhněte se praní oregana, které chcete skladovat nebo sušit.

Jak skladovat oregano

Čerstvé oregano můžete skladovat v zásuvce na zeleninu asi týden, když uložíte stonky oregana do tašky s zipem s navlhčeným papírovým ubrouskem. Oregano můžete také skladovat v lednici tak, že vystřihnete stonky oregana do sklenice s asi centimetrovou vodou – jako řezané květiny. Pro lepší výsledky přidejte přes listy oregana plastový sáček, aby se uzavřela vlhkost, a denně vyměňte vodu, aby všechno zůstalo čerstvé.

Sušené oregano má intenzivnější chuť než čerstvé listy oregana, takže budete potřebovat ještě méně v receptech.

oregano
Zdroj: getsprigbox.com

Pro dlouhodobější skladování můžete celé nebo nakrájené listy oregana zmrazit v kostkách ledu s vodou. Stonky oregana snadno vysušte zavěšením nebo sušičkou na ovoce nebo troubou nastavenou na nejnižší teplotu.

Časté dotazy

Co dělat s nadbytkem oregana? Pokud máte více oregana, než můžete použít čerstvé, můžete ho zmrazit nebo usušit a skladovat v kořenící skříňce. Oregano lze také použít na výrobu domácích těstovin a pizza omáček, chimichurri a pesto. Pro nečekané oživení zkuste listy oregana uvařit na horký nebo studený bylinkový čaj.

Mám nechat oregano kvést? Mnoho pěstitelů často odstraní květiny oregana, protože kvetení mění chuť listů. Květy oregana však silně přitahují opylovače a další užitečné hmyzí druhy, a rostliny v květu jsou užitečnější pro společné pěstování a kontrolu škůdců. Květy jsou také nezbytné, pokud chcete sbírat semena oregana.

Jak sklízet listy oregana, aby rostlina stále rostla? Nejlepší způsob, jak udržet bylinku produktivní, je sklízet malé množství stonků po celou sezónu. Řezání stonků přímo nad listovou uzlinou podporuje větvení a nový růst, ale nikdy nezakládejte více než třetinu vaší rostliny najednou.

oregano
Zdroj: www.bhg.com

Sklizeň oregana je jednoduchá a odměňující činnost pro každého, kdo má rád čerstvé bylinky ve své kuchyni. Dodržováním správných technik sklizně můžete zajistit, že vaše bylinka bude mít nejlepší chuť pro okamžité použití i dlouhodobé skladování. Během celého růstového období se starostlivě oregano sklízíte, aby se podpořil jeho zdravý růst a přetrvání, což z něj činí nezbytnou součást vaší bylinkové zahrádky.

Podívejte se i na náš další článek! Proč vaše rajčata vadnou a jak to napravit: 5 důvodů a jejich řešení

pěstování
oregano
oregano

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno