verbena citronova
Zdroj: antropocene.it
Aloisie citronová
Aloisie citronová: kopr
Aloisie citronová

Citrónová verbena (Aloisie citronová) je citlivý vytrvalý druh pěstovaný jako koření. Její lesklé, kopinaté listy chutnají a voní jako citron a mohou být použity jako náhrada za čerstvý citrón nebo citronovou kůru. Čerstvé listy můžete stříhat na saláty, ryby, vepřové maso a dezerty, nebo sušit na pozdější použití. Listy citrónové verbeny lze také použít na přípravu bylinkového čaje nebo koktejlů.

Kam umístit citrónovou verbenu

Umístěte citrónovou verbenku vedle dalších kořenitých bylin jako je kopr, bazalka, petržel a oregano pro kolekci aromatických listů ve vaší zahradě. Citrónová verbenka také dobře vypadá v smíšené hranici vedle kvetoucích jednoletých i vytrvalých rostlin, kde přidává zájem o krajinu a láká opylovače a další prospěšné hmyzí druhy. Vyberte místo, které dostává každý den plné slunce a vysaďte do dobře propustné půdy.

Citrónovou verbenku můžete také pěstovat v kontejnerech přímo u zadního vchodu, abyste měli čerstvou bylinkovou příchuť jen pár kroků od kuchyně. Rostlina zůstává v kontejneru menší, což je skvělý způsob, jak pěstovat citrónovou verbenku na malém prostoru.

Jak a kdy pěstovat citrónovou verbenu

Vysaďte rostliny na jaře po posledním jarním mrazu. Citrónovou verbenku můžete začít pěstovat ze semene, ale semena mají nízkou klíčivost a růst je pomalý. Nejrychlejší a nejjednodušší způsob, jak pěstovat citrónovou verbenku, je s rostlinou z jarní zahrádky. Zasaďte ji do připraveného lůžka bohaté půdy s dobrým odvodněním ve stejné hloubce jako byla ve svém kontejneru z jarní zahrádky.

Pokud chcete pěstovat citrónovou verbenku v zimě uvnitř, udržujte ji u světlého, slunného okna a pravidelně zalévejte.

Tipy na péči o citrónovou verbenu

I když je citrónová verbenka v teplém podnebí krátkověká vytrvalka, ve většině částí země je pěstována jako jednoletka. Citrónová verbenka roste z transplantace na roztáhlou rostlinu během jediné sezóny.

Aloisie citronová
Zdroj: www.bhg.com

Světlo

Citrónová verbenka roste nejlépe na plném slunci – minimálně šest hodin přímého slunečního světla denně. Může snášet i stín, ale rostliny nebudou tak robustní a listy nebudou tak aromatické a chutné jako ty pěstované na plném slunci.

Půda a zalévání

Vysaďte citrónovou verbenku do organicky bohaté, dobře odvodněné půdy s pH 6,5. Jílovitá nebo zamokřená půda způsobuje hnití kořenů a smrt rostliny. Jakmile je zakořeněna, citrónová verbenka může snášet občasná sušší období, ale nejlépe se jí daří s pravidelným zaléváním.

Teplota a vlhkost

Citrónová verbenka může dobře prosperovat v suchém i vlhkém prostředí a její listy snášejí vysoké teploty a vlhkost. Je domovem v Jižní Americe, kde roste na slunečných a bezmrazových místech. Když teplota klesne pod 4°C, venkovní rostliny shazují listy a usínají. Když teplota klesne pod 0°C, rostlina umírá.

Pokud chcete rostlinu pěstovat po celý rok, přemístěte ji dovnitř, když teplota klesne pod 7°C.

Hnojení

Některé bylinky jsou méně aromatické, pokud dostávají příliš mnoho živin, ale citrónovka je těžkým živitelem a potřebuje hnojivo pro svůj růst. V jarním období jí dejte univerzální hnojivo podle pokynů výrobce a během vegetační sezóny kompostový čaj na podporu bujného růstu listů.

Prořezávání

Když je pěstována jako jednoletka, rostlina zřídka přesahuje výšku 120–150 cm za jednu sezónu. Když je pěstována v zahradě na místě bez mrazu, může citrónovka vyrůst do vysokého, vzpřímeného keře až 240 cm. Tyto velké rostliny na jaře zastřihněte o třetinu, abyste je přiměli k tvorbě bujnějších, hustějších a kompaktnějších rostlin. Citrónovka se během léta stává neupravenou, takže odstraňujte potřebné květy a mrtvé listy podle potřeby.

Vysazování a přesazování

Když se pěstuje v kontejneru, citrónovka zůstává vysoká 60–90 cm. Vyberte nádobu s drenážními otvory a naplňte ji dobře odvodňovanou zahradní půdou nebo substrátem na květiny. Citrónovka může žít na slunném místě většinu roku, ale musí být přinášena dovnitř na zimu, nebo ji mráz zabil. Vnitřek umístěte rostlinu tam, kde dostává co nejvíce slunečního světla. Namísto každoročního přesazení stříhejte rostlinu o třetinu, abyste udrželi její velikost. Když ji přesazujete, použijte čerstvou půdu.

Škůdci a problémy

Pokud je pěstována venku na plném slunci a v bohaté půdě, citrónovka téměř nikdy netrpí hmyzem nebo nemocemi. Pokud je přinesena dovnitř na zimu, snížené světlo a nižší vlhkost oslabují citrónovku a dělají ji náchylnou k roztočům, mšicím a bílým mšicím. Často rosťte rostliny, abyste napodobili tropické podmínky a přidejte rostlinné světlo. Špatně odvodněná půda může vést k hnilobě kořenů, což způsobuje smrt rostliny.

Jak rozmnožit citrónovou verbenu

Nejrychlejší způsob, jak rozmnožit citrónovou verbenku, je měkkými řízky ze nového růstu na začátku léta. Odeberte listy ze spodní poloviny každého řízku a namočte konce do stimulátoru kořenů. Řízky vložte do květináčů naplněných směsí bez půdy a pěstujte je až dva roky, než je přesadíte do zahrady. Květy citrónové verbenky produkují málo životaschopných semen, která jsou pomalá k vyklíčení, takže jsou řízky tím správným způsobem.

Sklizeň citrónové verbeny

Sbírejte listy citrónové verbeny podle potřeby na vaření po celou vegetační sezónu. Listy jsou nejchutnější, když rostlina vykvétá. Můžete odstřihnout celé stonky citrónové verbeny a dát je do vázy spolu s čerstvě řezanými květinami, abyste vytvořili vonící kytici citronu.

Listy citrónové verbeny můžete sušit na pozdější použití tím, že odstřihnete celé stonky a necháte je suché, zavěšené vzhůru nohama na temném místě. Listy můžete také sušit ve vysoušeči na potraviny.

Doprovodné rostliny citrónové verbeny

Kopr

Kopr je dobrý soused, protože odpuzuje roztoče a přitahuje prospěšné hmyzí druhy jako jsou pestřenky, modlivky a vosy. Aromatická koprovka, která je nezbytnou součástí mnoha receptů, roste ve stejných slunných podmínkách jako citrónová verbenka. Její pernaté listy vypadají skvěle vedle lesklých, kopinatých listů citrónové verbeny.

Aloisie citronová: kopr
Zdroj: www.bhg.com

Zavinutka

Stejně jako citrónová verbena, listy a okvětní lístky zavinutky mohou být použity na přípravu čaje, takže pěstování těchto bylin společně vám dá mini bylinkovou zahradu. Třpytivé květy zavinutky přidávají nádech barvy k aromatu citrónové verbeny, což z nich činí nebeskou zahradní zkušenost. Zavinutka a citrónová verbena potřebují také stejné podmínky pro růst, takže jsou dobrými spolubydlícími v zahradě.

Aloisie citronová
Zdroj: www.bhg.com

Ostálka

Proč se omezovat na další jedlé rostliny? Zasypejte to tím, že zasadíte ostálku vedle citrónové verbeny. Získáte rychlou barvu z těchto snadno pěstovaných jednoletých, které se stejně dobře vyvíjejí ve stejných podmínkách a půdě jako citrónová verbena. Vyberte si vysokou odrůdu jako je „California Giant“ nebo „Purple Prince“, aby vám výškově rozrostlá citrónová verbenka nezakrývala slunce.

Aloisie citronová: ostálka
Zdroj: www.bhg.com

Často kladené otázky

Jaký je rozdíl mezi citrónovou verbenou a citrónovou balzámou?

Citrónová verbenka a citrónová balzám (Melissa officinalis) mají podobné kulinařské využití. Zatímco citrónová verbena umírá při mrazu, citrónová balzám je odolná trvalka, která se každoročně vrací na jaře v USDA zónách 3 až 7. Nevýhodou této odolnosti je, že citrónová balzám je členem čeledi mátovitých, takže může být invazivní. Na druhé straně, citrónová balzám snáší více stínu než citrónová verbenka.

Rozšiřuje se citrónová verbenka v zahradě?

V optimálních podmínkách se rozšiřuje na šířku tak, jak je vysoká. V oblastech bez mrazu to znamená 240 cm na 240 cm.

Celkově lze říci, že pěstování citrónové verbeny (Aloysia citriodora) je pro milovníky bylinek skvělou volbou. Tato citlivá vytrvalá rostlina nabízí široké využití v kuchyni díky svým aromatickým listům, které připomínají vůni a chuť citronu. Rostlina se snadno pěstuje jako jednoletka v chladnějších oblastech nebo jako vytrvalka v teplejších klimatických zónách. Kromě toho, že je ideální do kuchyně pro čerstvé bylinky či na výrobu bylinkových čajů a koktejlů, je také estetickým přínosem díky svým květům a aromatickému listí, které přitahuje opylovače a další užitečné hmyzí druhy. Důkladná péče o citrónovou verbenu zahrnuje vhodné umístění ve slunné expozici, pravidelné zalévání a přiměřené hnojení. Dodržováním těchto základních zásad můžete zajistit zdravý růst a hojnou úrodu této oblíbené bylinky ve vaší zahradě nebo na balkoně.

Podívejte se i na náš další článek! Petúnie jsou nádherně pestré: jsou jednoleté, nebo vydrží déle?

Aloisie citronová
Aloisie citronová: kopr
Aloisie citronová

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno