6 tipů
Zdroj: www.beebetternaturally.com
6 tipů na prořezávání malin pro zvýšení úrody
6 tipů na prořezávání malin pro zvýšení úrody

Prořezávání malin je klíčovým krokem k zajištění bohaté úrody a zdravých rostlin, a proto je důležité pochopit rozdíly mezi různými druhy malin. Existují fialové, černé, červené a žluté maliny, a každý typ vyžaduje specifický plán prořezávání. Fialové a černé maliny mají pevně daný harmonogram řezu, zatímco prořezávání červených a žlutých malin závisí na jejich plodnosti. Některé červené a žluté maliny, známé jako podzimní maliny, plodí na podzim a znovu na začátku léta následujícího roku. Naopak letní maliny mají jednu velkou úrodu na konci léta až začátkem podzimu. Kromě správného načasování je důležité udržovat dostatečný prostor mezi rostlinami a pravidelně odstraňovat odumřelé trsy. Mulčování a ochrana před trny jsou dalšími aspekty, které pomáhají udržovat malinovou zahradu zdravou a produktivní. S těmito znalostmi můžete své malinové keře správně prořezávat a těšit se z bohaté sklizně chutných bobulí. Podívejte se na 6 tipů na prořezávání malin!

1. Poznejte své bobule

Určení způsobu prořezávání malin závisí na druhu, který pěstujete, a někdy také na tom, kdy chcete sklízet plody. Všechny fialové a černé maliny mají specifický plán řezu. Prořezávání červených nebo žlutých malin závisí na tom, kdy rostliny plodí.
Červené a žluté maliny mohou plodit na podzim a znovu na začátku léta následujícího roku – tyto rostliny jsou známé jako podzimní maliny. Na podzim sklízejí velkou úrodu a následující léto menší úrodu. Červené a žluté maliny mohou také vytvořit jednu velkou úrodu plodů na konci léta až začátkem podzimu. Těmto malinám se říká letní maliny. Než se pustíte do prořezávání, poznejte své bobule.

2. Načasujte si to správně

Doba prořezávání malin závisí na druhu pěstovaných bobulí. Fialové a černé maliny se prořezávají na jaře, pak znovu po plodech a ještě jednou v zimě. Červené a žluté maliny se prořezávají po plodech v létě a znovu v zimě.

3. Udržujte dostatečný prostor

Červené a žluté maliny vytvářejí z kořenů nejrůznější nové výhony. Během několika let mohou tyto ostružiny vytvořit hustý porost malinových trsů, což ztěžuje péči o rostliny a sklizeň plodů. Černé a fialové maliny mají menší sklon k bujení. Bez ohledu na typ malin, které pěstujete, omezte rostliny na 2 metry široký řádek tím, že odstraníte všechny trsy, které se objeví mimo tuto hranici. K odřezávání nežádoucích trsů se hodí ostrý rýč.

4. Udržujte ji v čistotě

Sbírejte a odvážejte všechny ořezané větve a zbytky. Odstranění materiálu z prořezávek pomůže v boji proti chorobám rostlin, které mohou maliny napadnout, jako je antraknóza a ostružiník.

5. Dobře mulčujte

Možná se nezdá, že by mulčování mělo vliv na prořezávání, ale 2 cm silná vrstva mulče rozprostřená každoročně na jaře na výsadbu malin může skutečně pomoci. Mulč pomáhá omezit výskyt plevelů a vytváří čistý záhon pro výsadbu malin. V malinovém záhonu bez plevele jsou trsy okamžitě viditelné, což usnadňuje přehled o tom, co děláte při prořezávání. Vhodným mulčovacím materiálem je drcené dřevo, kakaové slupky nebo borová sláma. Můžete použít i silnou vrstvu posekané trávy.

6. Chraňte se

Malinové větvičky mají silné trny. Kožené zahradnické rukavice ve stylu rukavice, dlouhé rukávy a kalhoty vám pomohou ochránit pokožku. Při stříhání konců trsů se hodí zahradnické nůžky, ale nůžky na větve s dlouhou rukojetí jsou nezbytné, abyste bezpečně dosáhli do záhonu s bobulemi a vytrhali odumřelé trsy.

6 tipů na prořezávání malin pro zvýšení úrody
Zdroj: www.bhg.com

Jak prořezávat žluté a červené maliny

Podzimní

Červené a žluté maliny plodí na podzim a další úrodu sklízejí na konci jara nebo začátkem léta. S prořezáváním začněte v zimě odstraněním odumřelých trsů (viz tip níže). Poté zkraťte trsy, které plodily na podzim, na čtvrtinu jejich délky. Zkrácením plodících trsů podpoříte jejich plodnost v létě.

Na začátku léta, poté co třapiny začnou plodit, seřízněte každou plodící třapinu až na úroveň země. Tyto třapiny ukončily svůj životní cyklus; po plodech na začátku léta odumírají. Udržujte svůj malinový záhon v pořádku tím, že je odstraníte, jakmile na začátku léta skončí s plodením. Mladé třapiny, které neplodily, ponechte na místě. Ty budou plodit na podzim.

Podzimní červené a žluté maliny lze také seříznout, aby na podzim vytvořily jedinou úrodu. Chcete-li získat pouze jednu úrodu, která je často větší, stačí koncem zimy seříznout všechny zdřevnatělé trsy až k zemi. Rostliny vytvoří nové trsy z pupenů umístěných na kořenech rostlin. Na začátku podzimu očekávejte jedinou bohatou úrodu bobulí.

Letní

Trsy na letních červených malinách rostou v prvním roce, v létě druhého roku plodí a poté odumírají. V zimě prořežte všechny slabé, zlomené a nemocné trsy. Zbývající trsy prořežte tak, aby byly od sebe vzdáleny 6 až 8 cm. V létě dávejte pozor na bujně rostoucí červené maliny – budou se objevovat mimo záhon. Ostrým rýčem odstraňte vzpurné trsy. Poté, co letní červené maliny začnou plodit, odstraňte plodící trsy. Neplodící trsy ponechte na místě; budou plodit příští léto.

Jak prořezávat fialové a černé maliny

Koncem zimy odstraňte malé, slabé, odumřelé nebo poškozené trsy. Snažte se ponechat tři až pět největších a nejsilnějších trsů na trs. Černé a fialové maliny mají dlouhé obloukovité trsy. Dlouhé trsy zkraťte tak, aby byly dlouhé 2,5 až 3 metry.

Koncem jara nebo začátkem léta podnítíte větvení trsů černých a fialových malin zkrácením nových přírůstků přibližně o 4 cm. Asi měsíc po pozdně jarním řezu zkraťte nové větve opět asi o 4 cm. Tímto opakovaným prořezáváním nových přírůstků povzbudíte rostliny k tvorbě větví a většího množství plodů. Nakonec v létě po sklizni odstraňte všechny výhony, které nesly plody. Tyto trsy jsou na konci svého životního cyklu. Neplodící trsy ponechte na místě. Ty budou plodit příští léto.

6 tipů na prořezávání malin pro zvýšení úrody
Zdroj: www.bhg.com

Prořezávání malin je klíčové pro zdraví rostlin a bohatou úrodu. Každý druh malin, ať už fialové, černé, červené nebo žluté, vyžaduje specifický přístup. Fialové a černé maliny mají pevně daný harmonogram řezu, zatímco červené a žluté maliny závisí na jejich plodnosti, a mohou plodit buď na podzim, nebo v létě. Správné načasování prořezávání, udržování prostoru mezi rostlinami a pravidelné odstraňování odumřelých trsů jsou nezbytné. Mulčování a ochrana před trny také přispívají k zdraví a produktivitě zahrady. S těmito postupy zajistíte, že vaše malinové keře budou plodit chutné bobule sezónu za sezónou.

Podívejte se i na náš další článek! 8 rostlin, které byste nikdy neměli pěstovat vedle paprik

6 tipů na prořezávání malin pro zvýšení úrody
6 tipů na prořezávání malin pro zvýšení úrody

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno