Máta
Máta

Na skok do historie

Mátu používali již staří Řekové, kteří z ní vyráběli parfémy, Římané ji používali do věnců při náboženských obřadech a jako lék na zažívací nemoci a bolesti hlavy. Arabští muži tradičně pili mátový čaj, aby povzbudili svoji mužnost. O mátě se zmiňoval i Mattioli, italský lékař, který od roku 1554 působil v Praze a napsal obsáhlý spis o léčivých rostlinách. Máta je velmi prospěšná pro náš mozek – posiluje paměť, působí dobrou mysl a dává chuť k jídlu. V tomto článku se zaměříme hlavně na využití a recepty z máty..

Rady do zahrady

Máta má ráda polostín i slunnou polohu a potřebuje spíše vlhkou půdu, mladé rostlinky nesmějí zaschnout. Můžeme ji pěstovat i na balkoně nebo na okně v truhlíku či květináči. Kvete od

července do září, rozmnožuje se na podzim nebo brzy na jaře oddenky, nikoli semenem. Sazenice získáme dělením starých trsů na jaře nebo na podzim a sázíme je ve vzdálenosti 50 x 20 cm. Na záhoně vydrží tři až pět let i více let, dorůstá výšky až 60 cm. Na volném záhonu před zimou seřízneme rostlinky asi 5 cm nad zemí a přikryjeme chvojím.

Čerstvé lístky máty můžeme sbírat kdykoliv, nejvíce aroma mají vrcholové lístky. V horkém létě je aroma výraznější. Na sušení jí sklízíme před květem.

Máta a její blahodárné účinky

Její uvolňující a protizánětlivé účinky z ní činí skvělý prostředek pro všechny potíže spojené s bolestí a křečemi, jako je bolest břicha, nadýmání, kolika a pálení žáhy, příznivě ovlivňuje i žaludeční neurózy, bolest hlavy, migrénu a nevolnost, včetně nevolnosti v dopravních prostředcích. Obsažené látky máty chrání střeva před podrážděním, takže je užitečná i při průjmu, zácpě, vředovém zánětu tlustého střeva a Crohnově nemoci. Povzbuzuje chuť k jídlu, stimuluje činnost jater a ovlivňuje vylučování žluče, Máta povzbuzuje srdeční činnost a mírní bušení srdce. Vyvolává pocení a dá se využít v boji proti horečce a nachlazení. Má celkově povzbuzující účinek.

Máta patří k oblíbeným a nejčastěji používaným bylinkám. Existuje mnoho druhů mát, nejrozšířenější je máta peprná, která má výrazné aroma i chuť. Oblíbená je i máta kadeřavá, která je podobná mátě peprné, ale má značně kadeřavé listy. Vůně je také trošku odlišná, připomíná kmín.

Máta má široké využití i zevně, mátový olej pomáhá při bolestech zubů a přidává se do koupele jako osvěžující prostředek. Analgetické účinky se dají dobře použít na oteklé klouby a a odřeniny, opary na rtech i prostředek k inhalaci při většině infekcí. Výtažky z máty se používají v kosmetice, při výrobě zubních past, masážních krémů, pleťových masek a podobně. Známé je využití při výrobě cukrovinek, likérů a třeba i francovky.

Máta
Zdroj: www.finedininglovers.com

Dobrou chuť!

Máta byla oblíbená již ve staročeské kuchyni, kdy vznikly první recepty z máty – vařívala se „zelená jícha“, tedy omáčka na kuřata, a to z petrželky, máty a šalvěje. Mátou voní jídla především Angličanů, ale hodně oblíbená je i ve francouzské, italské a balkánské kuchyni.

Čerstvou mátu přidáváme do tvarohových pomazánek, kozího sýra, jogurtu a k dušené zelenině, zejména karotce a mladé kapustě.

Lístky máty zdobíme poháry a používáme je k přípravě nealkoholických a alkoholických nápojů, z nichž asi nejznámější je Mojito. Osvěžující je marocký mátový čaj, který připravíme ze zeleného čaje s čerstvými nebo sušenými lístky máty. Labužníkům je určený tip – do palačinkového těsta vmícháme lžíci čerstvých nasekaných lístků máty.

Máta provoní omáčky, polévky a ovocné či zeleninové saláty. Lístky máty přidáváme až ke konci vaření. Dodají čistou a svěží chuť mnoha pokrmům, báječně zvýrazní i chuť okurky a melounu. Mátu používáme samotnou nebo ve směsi se šalvějí, yzopem, saturejkou, estragonem do nádivek, mletých mas (karbanátky, sekaná) a je vhodná i k telecímu a skopovému masu, k rybám a krevetám. Když vhodíme několik lístků máty do mléka, zabráníme jeho zkysnutí.

Sušenou mátu neskladujeme déle než rok a uchováme ji v dobře utěsněné nádobce.

Recepty z máty

Osvěžující nealko mojito

Asi 10 čerstvých lístků máty, 1 lžička sušené máty, 1-2 lžičky cukru (nejlépe přírodního) limetková či citronová šťáva, ledová tříšť, sodová voda, plátek limetky nebo citronu na ozdobení

Lístky máty a cukr lehce rozmačkáme ve sklenici, přidáme limetkovou či citronovou šťávu, ledovou tříšť, dolijeme sodovkou a ozdobíme plátkem limetky nebo citronu.

Ranní nabíjecí čaj

1 lžička sušené kopřivy, 2 lžičky drcených šípků, 300 ml vody, med

Do nahřáté konvice nasypeme bylinkovou směs a zalijeme vroucí vodou. Nápoj necháme 6 minut louhovat, scedíme a osladíme medem podle chuti. Šípků můžeme dát i více, nápoj bude mít výraznější chuť i barvu.

Dušené maso na mátě

500 g vepřového či telecího masa, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 4 lžíce oleje, masový vývar, mletý pepř, sůl, kečup, čerstvé lístky máty

Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli a česnek, přidáme na kostky nebo nudličky pokrájené maso, osolíme, opepříme a za stálého míchání opečeme, podlijeme vývarem a podusíme doměkka. Když je maso měkké, přidáme kečup, menší hrst lístků máty a ještě pět minut podusíme. Podáváme s rýží a pokrm zdobíme čerstvými lístky máty.

Pokud vás zaujaly naše recepty z máty a zajímá vás toho více, navštivte náš další článek – máta a její vůně!

Máta

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno