bazalka
Zdroj: www.realsimple.com
Nejlepší druhy bazalky pro pěstování čerstvých chutí
Nejlepší druhy bazalky pro pěstování čerstvých chutí

Bazalka je jednou z typických letních kulinářských bylinek. Na zahradě se jí daří i v horku. A je klíčovou součástí nejrůznějších pokrmů v teplém počasí, včetně pesta, salátů caprese a osvěžujících koktejlů. Tato letní letnička má však velký rozsah: Může být okrasná, růst v dramatických sloupcích nebo kulovitých tvarech, může být pikantní, dodávat intenzivní a jemné chutě všem druhům kuchyní, a může být barevná, s květy, které vypadají krásně v nádobách a okenních truhlících, nemluvě o květinových vazbách. Podívejte se na ty nejlepší druhy bazalky pro pěstování v letní zahradě.

Bazalka klasická (Ocimum basilicum)

Bazalka klasická, nazývaná také sladká bazalka, je nejoblíbenějším druhem bazalky. Její listy jsou tmavě zelené a mají bohatou, aromatickou vůni, která je typická pro italskou kuchyni. Roste nejlépe v teplém, slunném prostředí a je ideální pro čerstvé konzumace, omáčky a saláty. Při pěstování je důležité pravidelné sbírání listů, což podporuje růst nových výhonků.

Nejlepší druhy bazalky pro pěstování čerstvých chutí
Zdroj: www.gardenia.net

Citronová bazalka (Ocimum americanum)

Tato bazalka má charakteristickou vůni po citronech a citrusovém ovoci. Její listy jsou světle zelené a obvykle menší než u bazalky klasické. Citronová bazalka je nejlepší na čaje, jako aromatická přísada do nápojů a také do rybích a drůbežích pokrmů. Vyžaduje stejné pěstební podmínky jako bazalka klasická, ale má specifické požadavky na pravidelnou zálivku.

Thajská bazalka (Ocimum basilicum var. thyrsiflora)

Thajská bazalka má ostrou, pikantní chuť a výraznou vůni po anýzu. Je častým prvkem v thajské kuchyni, zejména v pokrmech jako je phad kaphrao. Listy jsou tmavě zelené a mají nápadně purpurové stonky. Thajská bazalka vyžaduje teplejší klima a je citlivá na chladné počasí, proto se nejlépe pěstuje v teplejších oblastech.

Fialová bazalka (Ocimum basilicum purpurascens)

Tato bazalka má bohatou fialovou barvu listů a intenzivní vůni, která má podobnost s bazalkou klasickou, ale je o něco silnější. Fialová bazalka je skvělá na ozdobu jídel díky svému vzhledu, ale také na výrobu aromatických olejů a octů. Vyžaduje podobné podmínky jako bazalka klasická, ale může být méně odolná vůči extrémním teplotám.

Bazalka limetková (Ocimum americanum ‚Lime‘)

Bazalka limetková je další odrůda s citrusovou vůní, ale s větším důrazem na limetky. Listy jsou světle zelené a mají jemný, osvěžující citrusový aroma. Tato bazalka je ideální na ochucení nápojů, salátů a sladkých dezertů. Vyžaduje stejné podmínky jako ostatní odrůdy bazalky, s pravidelným zavlažováním a slunečným stanovištěm.

Nejlepší druhy bazalky pro pěstování čerstvých chutí
Zdroj: www.gardenia.net

Celkově lze říci, že bazalka, která je letničkou, má však velký rozsah: Může být okrasná, růst v dramatických sloupcích nebo kulovitých tvarech, může být pikantní, dodávat intenzivní a jemné chutě všem druhům kuchyní, a může být barevná, s květy, které vypadají krásně v nádobách a okenních truhlících, nemluvě o květinových vazbách. Představii jsme vám ty nejlepší druhy bazalky pro pěstování v letní zahradě.

Podívejte se i na náš další článek! Rozmarýn: jak pěstovat rozmarýn v zahradě

Nejlepší druhy bazalky pro pěstování čerstvých chutí
Nejlepší druhy bazalky pro pěstování čerstvých chutí

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno